Sase fosti angajati ai Deutsche Bank, condamnati pentru implicare intr-o mare escrocherie cu certificate verzi
Tribunalul din Frankfurt a condamnat luni la inchisoare sase fosti angajati ai Deutsche Bank, pentru facilitarea unei evaziuni fiscale de milioane de euro, relateaza Frankfurter Allgemeine Zeitung citand agentia de presa DPA. In opinia judecatorului, angajatii bancii au fost parte intr-un mecanism gen carusel, de firme prin care o grupare internationala de faptuitori a realizat o evaziune fiscala in valoare de 850 de milioane de euro. Lucrativul business se referea la cumpararea de certificate verzi din strainatate, prin firme germane si revanzarea lor prin alte firme, intermediare, fara a se plati impozit la stat.
Un sef de departament de la Deutsche Bank, Heinz H., a primit in 13 iunie o pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare, fiind considerat de judecator „faptas, nu doar complice”, dupa cum mentioneaza Spiegel.de.
Ceilalti cinci inculpati au primit intre un an si doi ani de inchisoare cu suspendare, al saptelea acuzat a fost achitat. Pe langa pedepsele penale, condamnatii trebuie sa plateasca, fiecare, amenzi a caror valoare se ridica pana la 200.000 de euro. Banca in sine, Deutsche Bank, nu a fost parte in procesul care a durat sase ani. La ce se refera insa acesta?
Scandalul a inceput cu o razie de proportii la Deutsche Bank, relatam pentru Hotnews.ro. 500 de politisti si inspectori de la fisc au descins in 12 decembrie 2012 la sediul din Frankfurt, in birouri din Berlin si Dusseldorf si in locuintele unor angajati ai bancii. Acestia erau suspectati de implicare intr-o evaziune fiscala de 230 de milioane de euro, rezultata din business-ul cu certificate de emisie CO2.
Suspiciunile datau insa mai demult, din 2010, cand cinci dintre angajatii Deutsche Bank au fost arestati preventiv. Tot atunci, banca a fost acuzata ca nu coopereaza suficient pentru clarificarea cazului, iar unul dintre sefii ei ar fi incercat sa influenteze justitia, sunand pe la politicieni.
Razia din 12 decembrie a fost urmarea acuzatiilor venite de la procurori, conform carora unii angajati ai Deutsche Bank n-ar fi fost straini de practicile oneroase ale speculantilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera si ar fi incercat sa ascunda dovezi in sensul acesta. Suspectii din banca ar fi cooperat cu o banda internationala, care a pus in miscare un carusel de firme, prin care TVA-uri in valoare de peste doua sute de milioane de euro au fost incasate nejustificat, de la fiscul german.
Certificatele de emisii CO2 au fost cumparate la bursele de profil din Amsterdam, Paris, Londra si Leipzig. Achizitionate fara plata TVA in strainatate, certificatele au fost apoi plimbate intre firme cu sediul in Germania, pana cand ultima firma-veriga din lant le-a vandut din nou in strainatate si a recuperat de la fiscul german TVA-ul niciodata platit.
Capii afacerii erau din Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite. Procesul acestora a inceput in 15 august 2011 la Tribunalul din Frankfurt, unde isi are sediul si Deutsche Bank, prin care s-au derulat tranzactionarile de certificate.
Dosarul de caz cuprindea 600 de acte cu peste 45.000 de pagini, au fost citati peste 300 de martori. Procuratura a chemat in judecata sase manageri acuzati de „evaziune fiscala de proportii, in stil organizat”, respectiv complicitate la aceasta. In decembrie 2011, tribunalul din Frankfurt i-a condamnat pe cei sase inculpati la inchisoare intre trei si sapte ani si zece luni.
Insa anchetatorii nu s-au oprit aici, caci in cursul procesului a aparut suspiciunea implicarii unor angajati ai Deutsche Bank, in evaziunea fiscala si spalarea de bani.
Cel mai tanar dintre acuzati, britanicul Fraz M., pe contul caruia s-au scurs aproape 58 de milioane de euro, declarase la proces: „In Dubai si Londra era un secret public ca astfel se face evaziune fiscala”.
Dupa ce autoritatile britanice au eliberat comertul cu certificate de emisii CO2 de obligativitatea platii de TVA, in Marea Britanie acest business n-ar mai fi fost profitabil. Astfel, el si-a cautat parteneri de afacere in Germania. Iar pentru ca sumele sustrase de la fisc sa renteze, a fost nevoie de o importanta cifra de afaceri.
„Spre surpriza mea”, a declarat Fraz M., „Deutsche Bank s-a oferit ca partener in afacere”. Nici banca si nici fiscul n-au pus intrebari referitoare la declaratiile de impozit, a mai explicat el. „Credeam ca poate totusi e legal, chiar daca etic si moral era cu siguranta gresit”, a mai spus tanarul la proces.
Inca din prima sa pledoarie, procurorul general Thomas Gonder s-a referit si la rolul jucat de Deutsche Bank in caruselul restituirilor necuvenite de TVA. Judecatorul Martin Bach, in argumentarea sentintei din 2011, a criticat rolul bancii in contextul marii escrocherii, spunand: „In timp ce alte banci au refuzat cooperarea cu impricinatii din lipsa de experienta si competenta, Deutsche Bank a fost dispusa la colaborare fara mari verificari. Intr-unul din cazuri, o tranzactie de cateva milioane a fost incheiata dupa o discutie de doar zece minute”.
Iata ca, dupa cinci ani de procese, si cei sase fosti angajati ai bancii germane sunt condamnati pentru implicarea in marea escrocherie cu certificate verzi.