Sari direct la conținut

Sase site-uri romanesti de comercializare de produse IT&C, investigate de Comisia Europeana pentru dezinformarea clientilor

HotNews.ro

Sase din 11 site-uri de comert electronic din Romania, care vindeau produse IT&C, au fost depistate ca avand nereguli in informarea consumatorilor privind preturile reale ale produselor sau publicitate inselatoare, a anuntat miercuri Comisia Europeana. Anuntul vine la capatul unei investigatii asupra a 369 de site-uri din 26 de state membre UE plus Norvegia si Islanda, in cazul a 55% dintre acestea gasindu-se iregularitati si investigatia necesitand a fi continuata.

Investigatia a fost desfasurata de catre autoritatile nationale sub coordonarea Comisiei Europene si a inceput in luna mai a acestui an, acoperind 369 de site-uri care vindeau sase din cele mai populare produse electronice in randul consumatorilor din Uniunea Europeana: camere digitale, telefoane mobile, playere muzicale, DVD playere, echipamente pentru computere si console de jocuri. Investigatia s-a facut asupra a 200 din cele mai mari site-uri de vanzare de echipamente electronice din Uninea Europeana precum si alte 100 de site-uri ca urmare a plangerilor legate de incalcarea drepturilor consumatorilor.

55% din cele 369 de site-uri investigate au fost gasite cu probleme

Investigatia a stabilit ca 55% din cele 369 de site-uri verificate prezinta iregularitati si vor fi in continuare investigate. 13% din site-urile cu probleme necesita cooperare transfrontaliera. In Romania au fost investigate 11 site-uri si s-a decis continuarea investigatiei asupra a doar sase dintre acestea. In nici unul dintre cazuri nu va fi nevoie de cooperare transfrontaliera. Executivul european nu a facut publice numele site-urilor.

Printre problemele descoperite se numara informatii inselatoare sau insuficiente privind drepturile consumatorilor (66% din problemele acestor site-uri), privind pretul total al produselor (45% dintre probleme) ori lipsa sau informatii incomplete referitoare la comerciantul in cauza.

In perioada urmatoare, firmele care detin respectivele site-uri vor fi contactate de catre autoritatile nationale de reglementare si li se va cere sa-si remedieze problemele, in caz contrar acestea putand fi actionate in instanta, fapt ce ar putea conduce la amenzi ori chiar inchiderea acestora. Rezultatele finale ale acestei anchete la nivel european vor fi prezentate la mijlocul anului 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro