Satul cu 22 de biserici
Prahova pare sa fi devenit, in ultimii ani, judetul ciudateniilor bisericesti. Doar aici exista un sat in care localnicii au construit nu mai putin de 22 de locasuri de cult, in aceasta parte a tarii se afla o manastire-gradina zoologica si tot in Prahova au venit persoane cunoscute, precum Gheorghe Hagi sau Petre Roman, sa se inchine la o icoana facatoare de minuni.
Cine trece prin Valea Plopului, un sat cu numai 1.500 de locuitori, remarca numarul mare de biserici. Practic, in orice colt al localitatii exista cite un locas de cult. Daca-l intrebi pe parintele Nicolae Tanase cite biserici sint in parohia lui iti raspunde invariabil: “Cite trebuie sa fie!”. Noi am numarat 22. “Dumnezeu iti mai iarta din pacate.
Am ajutat si noi cu ce-am putut: cu forta de munca, cu lemne, cu bani. Fiecare a dat ce a avut prin gospodarie”, ne-a declarat nea Ionica, unul dintre batrinii satului. Asa se face ca oamenii au construit o biserica-monument chiar si in amintirea copiilor ucisi in avorturi.
Taranii afirma ca locasurile au fost ridicate la indemnurile preotului Nicolae Tanase. “Cind a venit la noi parintele aveam doar citeva biserici. El ne-a spus ca ar fi bine sa inaltam cit mai multe case sfinte ca sa ne aiba Domnu-n paza. Stie sa convinga oamenii, ce sa mai…”, explica si Maria Nicolae.
De altfel, la ultimul recensamint al populatiei, toti localnicii s-au declarat ortodocsi deoarece, afirma acestia cu mindrie, pentru ei alta credinta nu exista! Si apoi nu-i zi lasata de la Dumnezeu ca mortii obstii sa nu fie pomeniti si sa nu li se aprinda o luminare in una dintre cele 22 de biserici ale comunei.
Mihaita stie Evanghelia pe greceste
Satenii ne-au marturisit ca o buna parte din fondurile necesare constructiei atitor locasuri de cult provine din donatii si sponsorizari adunate de preotul paroh din tara si strainatate.
Desi in Valea Plopului traiesc oameni simpli, care-si cistiga existenta numai din munca pamintului (conform unei statistici realizate de primarie, doar cinci sateni sint angajati cu carte de munca – la magazin si birt), acestia sustin ca au preferat sa-si doneze agoniseala pentru biserici.
Parintele Nicolae Tanase se fereste sa discute pe marginea acestui subiect pentru ca numarul mare de locasuri de cult raportat la cel al locuitorilor i-ar putea atrage mustrarile superiorilor. “Toate meritele sint ale satenilor, la care am gasit multa bunavointa.
Stiati ca peste 100 de copii orfani au fost luati in plasament de acesti oameni, unii avind si asa destule odrasle in curtea lor? Sint niste crestini deosebiti”, isi lauda preotul enoriasii. Bisericile au fost ridicate peste tot: pe ulitele pietruite ale satului, la sosea, in centru, in virful dealului, in curtea scolii si chiar a gradinitei.
“Avem biserica la scoala pentru pomenirea eroilor, avem una in tabara copiilor… peste tot unde e nevoie. Nimic nu poate fi mai frumos decit Casa Domnului”, afirma parohul Nicolae Tanase. Parintele e multumit ca cei mai credinciosi copii din sat sint cei din tabara pentru orfani construita chiar de el. “In fiecare dimineata mergem la biserica si ne rugam.
Parintele ne-a invatat pe toti Crezul si cintece bisericesti. Mihaita, care acum e plecat la mare, stie chiar sa citeasca pe greceste din Evanghelie”, povesteste Alexei, unul dintre orfani. Baiatul se mindreste ca a invatat rugaciunea de capatii inainte de a citi sau scrie, doar ascultind predica parintelui Tanase.
Locasul VIP-urilor
La mai putin de 10 kilometri de Ploiesti, o icoana apartinind Manastirii Ghighiu, despre care se crede ca face minuni, atrage anual zeci de mii de pelerini. Chiar si personalitatile momentului au venit sa se roage la Icoana Maicii Domnului “Sirianca”.
Deoarece numerosi credinciosi au lasat drept rasplata diverse bijuterii din aur, icoana a fost tinta mai multor atacuri ale hotilor si, ca urmare, calugaritele au dotat-o cu alarma.
Maicuta Lavrintia Zainea ne-a explicat ca prima minune a fost consemnata in 1960. “Atunci, un anume Spiridon s-a rugat la icoana pentru a putea pleca in strainatate sa faca un transplant de rinichi. Comunistii nu voiau sa-l lase sa iasa din tara pentru ca le era frica sa nu ramina acolo.
Dupa ce s-a rugat la icoana Maicii Domnului, a plecat acasa, unde era asteptat cu sufletul la gura de familie. Cei de la pasapoarte inrosisera telefonul ca sa-i dea viza!”, povesteste maicuta. Aceasta ne-a marturisit ca icoana a atras si politicieni, precum Ion Iliescu si Petre Roman, sau fotbalisti ori antrenori ca Gheorghe Hagi, Gabi Stan si Mihai Stoichita.
“Unii se rugau pentru cap, altii pentru picioare”, isi aminteste maicuta. Manastirea Ghighiu a fost ridicata in anul 1817.
Gradina zoologica din manastire
Manastirea Pissiota, inchisa de comunisti timp de 31 de ani, adaposteste acum pauni, fazani si chiar o pereche de struti. In comuna Poienarii Burchii, in locasul construit in 1928, calugaritele care slujesc spun ca au adunat pasarile din dragoste pentru animale. “Am prins tare drag de struti. Ii hranim cu boabe de porumb si lucerna.
Mai avem fazani si pauni de care sintem foarte mindre”, ne povesteste maicuta Pahonia. De asemenea, manastirea are si o mica ferma. “Crestem vaci, gaini, cultivam tot felul de zarzavaturi. Aici nu mincam carne, doar peste. Bucatele le preparam din gospodaria manastirii.
Banii pe care ii adunam din vinzarea straielor bisericesti si covoarelor oltenesti facute de maicute se cheltuiesc pe ulei, zahar si pe cele trebuincioase manastirii”, spune maica Alexia.