Sari direct la conținut

Scandal intre Sechelariu si Melinte

Gazeta de Bacau

Curtea de Conturi si Justitia alimenteaza un conflict financiar

In urma cu cativa ani Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Bacau a luat decizia de a construi un hotel pentru sportivi. Au gasit locatia (este vorba de cladirea care avea sa fie numita mai tarziu de bacauani Casa Albastra), au obtinut toate avizele necesare, au gasit firma care sa se ocupe de constructia edificiului, au fost demarate lucrarile etc.

Toate bune si frumoase. Numai ca, la un moment dat, DJTS nu a mai avut banii necesari. Drept urmare, spatiul a fost cedat societatii constructoare, printr-un protocol incheiat intre parti.

Conimpuls, societatea ministrului secretar de stat Sergiu Sechelariu, trebuia sa achite in conturile DJTS suma de 300 milioane lei, reprezentand o diferenta de contract.

„Nemaiavand fonduri la vremea respectiva, s-a facut predarea – primirea spatiului respectiv intre Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, societatea Conimpuls si SIF. Ele au participat amandoua, pentru ca sunt proprietari.

Din desocotirea facuta la vremea respectiva s-a constat ca societatea Conimpuls trebuia sa mai dea niste bani Directiei”, a declarat directorul interimar al Curtii de Conturi Bacau, Gheorghe Neicutescu.

Acest lucru a dat nastere unui scandal care se desfasoara si in zilele noastre. Motivul: Directia, in frunte cu seful ei, campioana mondiala la atletism Doina Melinte, nu au solicitat in termen achitarea acestei datorii. Termenul de prescriere a trecut, iar Directia a ramas cu un debit de peste 1,8 miliarde lei, suma fiind actualizata la zi.

In urma unui control efectuat de Curtea de Conturi Bacau in cursul anului trecut s-a constatat faptul ca in evidentele contabile ale DSTJ figureaza debitul respectiv.

„Anii au trecut si desocotirea respectiva din acea perioada a ajuns, prin actualizare, la un 1,8 miliarde lei. Am constatat in urma controlului ca datoria Conimpuls fata de Directia Judeteana pentru Tineret si Sport este de 1.800.000.000 lei. Ea nefiind atacata in timp ca sa fie recuperata producea o paguba in bugetul directiei.

Vinovati sunt conducatorii, care la vremea respectiva nu au facut demersurile pentru recuperarea datoriei sau cu alte cuvinte au prejudiciat bugetul”, a precizat sursa citata.

Neglijenta se plateste

Controlul efectuat de Curtea de Conturi Bacau a dat nastere unui dosar care se afla pe rolul instantei de judecata. Doinei Melinte, directorul DJTS, actualmente Agentia Nationala de Sport, i s-a intocmit un dosar penal care a ajuns acum pe rolul instantelor Sectiei Comerciale a Tribunalului Bacau.

Dosarul nr.9910/2003, caci despre el este vorba, a fost pus pe rol pentru raspundere civila delictuala, parti fiind Doina Melinte si DJTS Bacau. „Datoria noastra, in momentul in care am constatat un prejudiciu, a fost sa dam dosarul la instanta. Ce face instanta nu ne mai intereseaza pe noi, pentru ca noi nu mai suntem parte interesata in dosar.

Din acel moment actul de control il preia procurorul nostru financiar care va reprezenta in continuare statul in instanta”, a subliniat Gheorghe Neicutescu. La ora actuala, Doina Melinte este direct raspunzatoare pentru prejudiciul constatat de organele de control. Deja masinile fostei camipoane mondiale sunt puse sub sechestru asiguratoriu.

„Legea prevede ca, in momentul in care se va stabili vinovatia persoanelor fizice facute raspunzatoare de catre organele de control, instanta poate sa-si ia masuri din timp ca sa aiba de unde recupera prejudiciul. Sechestrul asiguratoriu este un instrument al instantei pentru luarea masurilor asiguratorii in functie de marimea prejudiciului.

Este o masura preventiva pe perioada de desfasurare a procesului. Daca se constata nevinovatia, sechestrul este ridicat”, a specificat sursa citata. Numai ca, in acest moment, Doina Melinte este buna de plata, pentru ca legea prevede faptul ca debitul prescris se imputa persoanelor vinovate care nu si-au facut datoria asa cum trebuie.

Melinte ramane in „concurs”

In afara litigiului cu Conimpuls, Doina Melinte mai are si alte motive de neliniste, este drept de alta natura. Una dintre cele doua constructii de forma piramidala de la baza Casei Albastre mai are un solicitant. Este vorba de directorul SCM Bacau, Dorin Aradavoaicei, care solicita acest spatiu pentru cazarea sportivilor.

Decizia finala va fi luata de seful Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Murariu.

Sefii celor doua institutii sportive par indreptatiti fiecare sa aspire la „piramida” si putin dispusi sa cedeze. O alta bataie de cap pentru Melinte o reprezinta un al doilea dosar penal in care este acuzata ca a acordat 11 milioane de lei in mod nejustificat, ca un plus la salarii. Desi a dat banii inapoi, Curtea de Conturi a considerat ca fapta este de neiertat.

„A fost o greseala”

„Este foarte adevarat ca am proces. Asta nu inseamna ca trebuie sa fiu asa de mult in atentia presei. A fost o greseala care se poate remedia. Nu stiu de ce nu s-a scris asa de mult despre mine atunci cand am castigat o medalie mondiala la atletism”, a declarat Doina Melinte.

In aceste zile, Doina Melinte, alaturi de alte patru foste sau actuale campioane olimpice – Iolanda Balas-Soeter, Mihaela Penes, Gabriela Szabo si Viorica Viscopoleanu – sunt primite in audienta de Papa Ioan Paul al II-lea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro