Sari direct la conținut

Scandalul ANRE-ENEL: trezirea la realitate

Contributors.ro
Otilia Nutu, Foto: Arhiva personala
Otilia Nutu, Foto: Arhiva personala

Ne pare rau s-o recunoastem, dar EFOR a avut din nou dreptate: pana nu se reformeaza ANRE, vom avea in permanenta scandaluri de coruptie in sectorul energiei si o neincredere crescanda in capacitatea statului de a face reguli si a le respecta. Asta ne invata ultimul scandal: se pare ca (cineva de la) ANRE a dat la schimb niste tarife mai bune ENEL cu conditia ca (cineva de la) ENEL sa dea niste contracte unei anumite companii.

1. Se vede acum ce rau e ca selectia conducerii ANRE / comitetului de reglementare nu s-a facut respectand legea 160 din 2012. Aduc aminte ca in legea respectiva trebuia sa se faca o selectie competitiva si pe criterii de profesionalism si integritate printr-un soi de concurs in fata unei comisii de selectie (comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si Senat). In nici 3 saptamani, Parlamentul a decis sa-si incalce propria lege si a numit oameni recomandati doar de sustinerea politica, descurajand alte candidaturi (Am zis asta in 2012, fix a doua zi dupa numire.)

2. Nu e ok ca fostii angajati ai ANRE sa se duca direct in companiile reglementate, fara un “cool off period” de vreo 2 ani. Sigur, trebuia ca asta sa fie interzis prin lege, iar angajatii ANRE sa fie compensati pentru acest sacrificiu. Cu ANRE avem marea problema ca prin 2005-2006 tocmai cei mai competenti oameni s-au dus in privat, pe salarii mai bune, si au ramas oameni mai putin competenti decat ei in ANRE care sa faca activitatea de reglementare sau de control. Greu sa verifici pe unul mai destept decat tine.

3. Statul si companiile private sunt intr-o relatie teribil de nepotrivita in Romania. Fiecare datoreaza ceva celuilalt: CFR nu-i plateste cu anii lui ENEL Furnizare; ANRE recunoaste niste investitii ale companiilor de distributie, dar le amana cu anii in recunoasterea in tarif, din cauza ca n-are oameni competenti ca sa recalculeze si – poate – si pentru ca e convenabil sa-i ai pe reglementati la mana in mod discretionar; ENEL si ceilalti probabil isi negociaza la mica intelegere mai o pasuire, mai un tarif un pic mai mare pentru recuperarea pierderilor trecute. Acesta e un mediu foarte propice coruptiei. De asta e atat de importanta reforma de guvernanta a reglementatorului, nu ca suntem noi la EFOR nebuni si nici ca a luat-o Comisia Europeana razna.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro