Sari direct la conținut

Scandalul monitorizarii datelor celor care platesc cu cardul: Avocatul Biris in 2014: Cum le stocheaza? Cum le folosesc? Cat costa asta? Cat si mai ales cum ajuta la combaterea evaziunii?/Secretarul de stat Biris in 2016: Scandalul pare a fi degeaba. Secretul bancar nu mai exista de ani buni in tara noastra

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / StartupCafe
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / StartupCafe

Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul de Finante, declara vineri pe Facebook ca este unul dintre cei care au avizat proiectul prin care Fiscul urma sa colecteze numarul de card bancar si identitatea detinatorilor de card la plata prin POS, dar ca ‘degeaba sustin unii ca este o intruziune in viata privata, deoarece secretul bancar nu mai exista de ani buni in tara noastra’. Pe de alta parte, remarca Profit.ro, in urma cu un an si jumatate, cand au aparut primele propuneri ca obligatiile bancilor sa fie inasprite, avocatul Biris se minuna ca fiscul vrea sa primeasca toate rulajele la toate conturile si se intreba ce ar putea face cu aceste informatii.

Iata ce a postat vineri, 29 iulie 2016, pe contul sau de Facebook, Gabriel Biris, secretarul de stat in Ministerul de Finante:

Gabriel Biris in 2016

Gabriel Biris in 2016

Foto: Hotnews

„Introducerea caselor de marcat cu memorie fiscala si modul de comunicatie (AMEF) reprezinta, in opinia mea, cel mai important pas inainte in imbunatatirea administrarii fiscale in retailul romanesc care poate fi facut in acest moment. Creste transparenta, face posibile analizele de risc in mod eficient, elimina controalele acolo unde nu sunt necesare, elimina excesele, reduce evaziunea, creste conformarea. Face viata mai usoara in primul rand contribuabililor onesti, adica imensa noastra majoritate.

In acest context, mi se pare foarte ciudat acest „scandal”…

Este ciudat, in primul rand pentru ca pare a fi degeaba.

Degeaba a cerut ANAF (si MF, adica si eu, am avizat pentru a nu mai incepe un ping pong care sa dureze luni de zile, asa cum a fost si cu 088) ca normele sa includa acea prevedere tehnica cu privire la datele de pe card ce ar trebui incluse in informatia ce trebuie transmisa de AMEF-uri catre ANAF. Acest proiect vizeaza declararea vanzarilor de catre vanzatori (adica daca se colecteaza sau nu TVA), nu urmarirea cumparatorilor…

Degeaba si spun unii ca aceasta prevedere reprezinta o intruziune a ANAF in viata noastra. Cu unul dintre ei am stat de vorba, omul insa nu stia ca, de ani buni deja, codul de procedura fiscala stabileste obligatia bancilor sa dea ANAF, la simpla cerere, toate informatiile cu privire la rulajul contului, sold, documente justificative. Adica TOT! Ceea ce inseamna ca unii vorbesc despre subiecte pe care pur si simplu nu le stapanesc… Secret bancar nu mai exista de ani buni in tara noastra, iar in cativa ani va fi istorie pe tot globul!

Degeaba a si „explodat” subiectul, pentru ca el era deja nu mai era un subiect. In cadrul discutiilor avute cu reprezentantii operatorilor de carduri problema fusese deja rezolvata, in sensul in care cerinta fusese deja in mare parte eliminata (strict din motive tehnice).

De fapt, daca stau bine sa ma gandesc – ar putea sa nu fie degeaba… Unii pur si simplu nu vor ca acest proiect sa fie dus pana la capat. Cand am venit la minister, proiectul zacea prin sertare (de mai bine de 1 an!)… Dupa ce l-am readus la viata, au inceput tergiversarile… Cand ajungem aproape de final (proiectul tocmai a primit aviz favorabil de la CES, atat reprezentantii sindicatelor cat si cei ai patronatelor votandu-l in unanimitate!), incep sa explodeze „bombele”…

Important este insa „sa nu plecam dupa fenta” si sa ne vedem de treaba, adica sa combatem evaziunea acolo unde ea exista, nu sa stresam inutil micii antreprenori onesti! „Intruziunea” este aici doar „fenta” dupa care unii vor sa ne ducem.

Unii pur si simplu nu vor sa inteleaga ca tara asta se schmiba, mai repede decat ar vrea cei care au tinut-o atata timp in intuneric, prin coruptie si furt…”

  • Iata ce posta pe Facebook, in 5 decembrie 2014, pe cand nu facea parte din Guvern, avocatul Gabriel Biris:

Gabriel Biris in 2014

Gabriel Biris in 2014

Foto: Hotnews

„Citesc pe site-ul MF si ma minunez: ‘Institutiile de credit au obligatia sa transmita lunar, in mod automat, organelor fiscal din cadrul ANAF, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea”.!!!

Cu alte cuvinte, fiscul vrea sa primeasca de la toate bancile toate rulajele la toate conturile din Romania.

Sa nu uitam ca, din 2010, bancile sunt obligate sa dea ANAF informatiile de mai sus, la cerere, fara sa fie nevoie de vre-un ordin judecatoresc sau alte asemenea complicatii.

Cum le stocheaza? Cum le folosesc? Cat costa asta? Cat si mai ales cum ajuta la combaterea evaziunii? Cati bani se vor „evapora” din sistemul bancar romanesc dupa ce masura asta va fi aplicata?”

Este evidenta atitudinea duplicitara a lui Gabriel Biris, dar ceea ce este mai important este ca toate problemele ridicate de acesta in 2014 devin si mai actuale dat fiind ca acum autoritatile primesc si mai multe date potrivit Noului Cod de Procedura Fiscala. Cu atat mai grava este intentia ANAF de a colecta toate datele detinatorilor de carduri ori de cate ori acestia platesc prin POS-uri, cu cat intre timp numarul de date personale colectate in prezent de autoritati este mai mai decat in 2014.

Iata ce se mentioneaza in articolul 61 din Noul Cod de Procedura Fiscala:

„Art. 61. Obligatia institutiilor de credit de a furniza informatii

(1) Institutiile de credit au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal central, sa comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitarii, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.”.

  • Contactati de HotNews.ro in legatura cu cerintele stipulate in art 61 din Noul Cod de Procedura Fiscala, oficialii Consiliului Patronatelor Bancare (CPBR) au declarat:

„Din verificarile efectuate, rezulta ca dintre cele mentionate la art. 61 a NCPF si ridicate de Dvs., institutiile de credit sunt obligate ca la cererea organului fiscal central sa comunice inclusiv CNP-ul si numele/prenumele titularilor”.

  • HotNews.ro a mai intrebat: Aceste date solicitate in Noul Cod de procedura Fiscala sunt transmise fara existenta unui mandat judecatoresc? Daca da, nu considerati ca se incalca dreptul la viata privata a detinatorilor de carduri si conturi bancare?

„Dupa cum chiar Dvs. ati sesizat, aceste obligatii sunt stipulate conform legii, iar institutiile de credit sunt obligate sa se conformeze acestora”, au raspuns oficialii CPBR.

Despre eventuala incalcare a dreptului la viata privata, oficialii CPBR au raspuns ca: „Nu cred ca am caderea de a comenta asupra acestui aspect. Banuiesc insa ca demersuri pentru stabilirea acestor circumstante au fost efectuate de catre autoritati pe langa Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal inaintea aprobarii de asemenea acte normative”.

  • Cat de grava era intentia ANAF de a colecta in masa toate datele romanilor care plateau cu cardul – pozitia Asociatiei de Plati Electronice din Romania

Exista insa diferente majore intre datele personale transmise in prezent de catre banci si proiectul de Hotarare de Guvern avizat de Gabriel Biris, care se referea la transmiterea datele de card, diferente a caror gravitate a fost subliniata exclusiv pentru HotNews.ro de catre Asociatia de Plati Electronice din Romania.

Astfel, potrivit APERO, senzitivitatea datelor de card, stocarea acestor date de catre ANAF fara a se lua in calcul cerintele tehnnice, de securitate sau proceduri de acces a personalului la aceste date, precum si solicitarea acestor informatii in masa comparativ cu acelasi demers realizat in prezent la cerere, dar care este conditionat fie de un act fundamentat in cadrul ANAF fie de un mandat de la judecator, sunt cele cele trei probleme majore de care nu tinea cont proiectul Finantelor/Fiscului de a colecta toate datele romanilor care plateau cu cardul prin POS-uri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro