Sari direct la conținut

Schimbare în topul operatorilor mobili din România: După tranzacția cu Orange, Telekom va pierde locul 3 în fața RCS&RDS în piața de comunicații mobile

HotNews.ro
Sigle Digi si Telekom, Foto: Hotnews
Sigle Digi si Telekom, Foto: Hotnews

Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote) avea 3,64 milioane de clienți (SIM-uri de telefonie mobilă și date) la sfârșitul anului trecut, în scădere cu 9,8% (circa 400.000 de clienți) față de aceeași perioadă a anului 2019, arată datele grupului elen OTE, care pentru prima dată a decis să nu mai afișeze afacerile și numărul de clienți ai fostului Romtelecom, supus tranzacției cu Orange. Ei bine, fără clienții afectați de această tranzacție, Cosmote ar pierde locul 3 în piața de comunicații mobile în fața RCS&RDS, operator care a atras constant clienți din alte rețele în ultimii ani prin ofertele de portabilitate și prețuri mici.

Grupul elen OTE, acționarul financiar al grupului de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), a afișat vineri rezultatele din ultimul trimestru din 2020, alegând pentru prima dată să nu mai prezinte deloc datele aferente Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), pe motiv că operațiunile fixe sunt în curs de vânzare către Orange, tranzacție care ar urma să fie finalizată în a doua jumătate a anului 2021, după avizul Comisiei Europene.

  • Fostul Cosmote avea peste 3,64 milioane de clienți de comunicații mobile la sfârșitul anului 2020

Click pentru a deschide

Rezultatele fostului Romtelecom sunt prezentate însă în comunicatul de presă al Telekom România, care subliniază creșterea numărului de clienți care au servicii convergente fix-mobil (FMC).

„Pe segmentul de servicii convergente fix-mobil (FMC), Telekom Romania și-a reafirmat creșterea continuă, cu o majorare a bazei de abonați cu 10% anual, până la 931.000 de clienți în 2020, înregistrând pentru al treilea an consecutiv o creștere cu două cifre a numărului de abonați pe acest segment.”, se arată în comunicatul Telekom România.

Acești clienți abonați la serviciile convergente fix-mobile vor fi preluați de Orange în urma finalizării tranzacției, conform anunțului anterior al celor două companii.

  • DIGI/RCS&RDS avea peste 3,68 milioane de clienți de comunicații mobile la finalul anului trecut

Cu doar 3,64 milioane de clienți la finele anului 2020, Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote) era în spatele DIGI/RCS&RDS în piața de comunicații mobile din România.

Click pentru a deschide

Astfel, operatorul controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari avea 3,68 milioane de clienti la serviciile sale de comunicații mobile, în contextul în care RCS&RDS este lider detașat de mulți ani la portabilitate, atrâgând prin prețurile mici mulți clienți din rețelele Orange, Vodafone și Telekom.

  • Ce s-ar schimba în piața de comunicații prin preluarea operațiunilor fixe ale Telekom de către Orange

Orange a anunțat în data de 9 noiembrie 2020 că a semnat cu grupul elen OTE acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro. Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

Dacă tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, ar însemna că românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Pentru ca statul român să devină acționar unic în Telekom România Communications (fostul Romtelecom) nu ar fi fost vorba doar de preluarea pachetului majoritar de acțiuni ale grecilor de la OTE, ci s-ar fi pus problema existenței know-how-ului managerial și operațional pe termen lung, respectiv a disponibilității pentru investițiile care trebuiau făcute, a precizat pentru HotNews.ro, în luna noiembrie 2020, Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor. Acesta a spus că statul nu are drept de preemțiune și că prin actuala tranzacție statul român își întărește poziția alături de Orange și implicit valoarea participației.

  • Marea necunoscută: Ce câștigă statul român din tranzacția Orange-Telekom?

Dacă ar fi să ne orientăm doar după ceea ce s-a comunicat oficial în privința acestei tranzacții, am putea crede că statul român nu a făcut mai nimic în a-și păstra un cuvânt de spus într-un operator care deține infrastructuri de interes strategic național.

Pe baza doar a ce s-a comunicat oficial, ar însemna că Orange ar deveni acționarul majoritar (cu 54,01%) la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), companie la care statul ar avea în continuare 45,99% din acțiuni.

Mai mult, Orange și statul român ar fi acționari minoritari la Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), în condițiile în care această companie va continua să opereze în piața din România sub controlul OTE (70% din acțiuni).

Lucrurile nu ar arăta deloc bine pentru statul român, despre care unele surse guvernamentale susțin că ar fi avut un drept de preemțiune în cazul în care OTE ar fi decis să vândă.

Nu era oare mai bine ca statul să cumpere participația OTE la Telekom Fix?Nu putea găsi statul 268 milioane de euro? Statul român ar fi preluat integral controlul asupra vechiului Romtelecom și ar fi avut un cuvânt mai puternic de spus și la fostul Cosmote.

  • Sub protecția anonimatului, mai multe surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că achiziția Telekom Romania (Fix) de către Orange nu s-ar rezuma doar la cele comunicate acum oficial, ci ar fi urmată de o nouă operațiune în care Telekom Romania (Fix) ar fi absorbită de Orange Romania, în care statul român ar deține 20% din acțiuni.

Potrivit surselor HotNews.ro, în vara anului trecut, Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, ar fi semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România, statul român urmând să dețină 20% din acțiunile noii entități create.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu a și fost prezentat în luna august 2020 în ședință de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.

  • Termenii acestui acord între statul român și Orange sunt confidențiali, iar Memorandumul nu a fost făcut public.

Pentru detalii citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro