Schimbări la Pilonul II de pensii: ASF vrea să taie veniturile administratorilor din comisioanele pe contribuțiile plătite de cetățeni / Motive și sumele încasate în 11 ani
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să elimine comisioanele aplicate la contribuțiile plătite în Pilonul II de pensii, una principalele surse de venituri ale celor 7 administratori care gestionează activele de peste 88 de miliarde de lei ale celor aproape 8 milioane de români cu pensii private obligatorii.
De ce vrea ASF să taie din veniturile administratorilor din Pilon II: Fără privilegii necuvenite
În contextul fraudei care a avut loc la BRD Pensii, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a avut joi o intervenție la TV în care a ținut să asigure că nu sunt afectați banii participanților la Pilonul II de pensii, ci banii proprii ai societății care gestionează fondul de pensii, bani care provin din comisioanele pe care le percepe administratorul de pensii pe contribuțiile cetățenilor la pilonul II și pe administrarea activului net.
Cu această ocazie, oficialul ASF a dezvăluit și faptul că autoritatea tocmai a trimis pe circuitul de avizare un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează schimbări la Pilonul II.
- „Apropos de aceste contribuții, vreau să vă anunț că ASF a transmis un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) prin care dorim să eliminăm comisionul aplicat pe contribuții, tocmai pentru a realiza un sistem mai echitabil, mai sigur, fără privilegii necuvenite, ca să spun așa.
- În același timp impunem administratorilor să facă publică structura investițiilor cu o frecvență lunară, nu mai rară și interzicem administratorilor de fonduri de pensii private să investească banii din pilonul II în private equity, adică în active cu un grad de risc foarte ridicat.
- Prin acest demers protejăm contribuțiile a circa 8 milioane de cetățeni într-o perioadă plină de incertitudini și vulneabilități”, a declarat Daniel Apostol, la Antena 3.
Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, administratorii fondurilor de pensii administrate privat percep de la cei care contribuie la respectivele fonduri de pensii un comision de administrare care este constituit din două surse, respectiv prin:
- deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și
- deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună.
Ce bani au încasat cei 7 administratori din comisioanele pe contribuții plătite la pilonul II
La solicitarea HotNews.ro, ASF a furnizat detalii despre nivelul veniturilor încasate de administratorii de fonduri de pensii din cele 2 tipuri de comisioane.
- 48,5 milioane de lei anul trecut
Cei 7 administratori au obținut anul trecut venituri de peste 577 de milioane de lei din cele două tipuri de comisioane aplicate în Pilonul II, însă din această sumă doar 48,5 milioane de lei au fost încasați din comisionul pe contribuțiile plătite.
NN și Allianz au cele mai mari venituri din comisioanele încasate, fapt firesc în condițiile în care acestea sunt cele mai mari fonduri de pensii, deținând 35% și respectiv 21% din totalul activelor din Pilonul II în primul trimestru din 2022.
Anul trecut, BRD Pensii a încasat peste 20,1 milioane de lei din comisioanele pe contribuțiile plătite și pe activele administrate.
- Peste 1,12 miliarde de lei în 11 ani
Privind mai mult în urmă, datele ASF arată că în 11 ani, cele șapte societăți care gestionează fondurile de pensii au obținut venituri de peste 1,12 miliarde de lei din comisioanele aplicate pe contribuțiile plătite, în timp ce veniturile din comisionele de administrare a activelor au depășit 2,08 miliarde de lei.
VEZI AICI VENITURILE DIN COMISIOANE ÎN PILON II
Pilonul II: Activele au scăzut cu 6% în primele 5 luni. Câștig net de 16,3 miliarde de lei în 14 ani
7,8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii (pensie obligatorie administrată privat) și au în administrarea celor șapte fonduri de pensii active nete de 88 miliarde de lei, însă războiul din Ucraina, inflația record generată de creșterea prețurilor la energie și alte materii au dus la scăderea cu aproape 6% a valorii activelor în primele cinci luni din acest an, arată datele recente ale APAPR. Administratorii spun însă că nu ar trebui să avem motive de panică.
În cei 14 ani, în sistem românii au virat contribuții brute de 72,5 miliarde de lei, iar în urma investițiilor activele nete administrate a ajuns la peste 88 miliarde de lei.
Potrivit administratorilor de fonduri, câștigul net (net de toate comisioanele percepute) generat de Pilonul II pentru români în această perioadă ar fi practic de 16,3 miliarde de lei, adică un randament mediu anual de 7,3% timp de 14 ani. Între timp, fondurile au început să facă și plăți care au ajuns la circa 850 milioane de lei.
Ce alte scăderi și creșteri ale activelor din Pilonul II au mai fost în ultimii 14 ani
Administratorii de fonduri de pensii din Pilonul II subliniază că actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II.
La finele lui 2018, pe fondul adoptării OUG 114/2018, Bursa a căzut, iar Pilonul II a arătat o depreciere de 3% în două luni. În anul următor, adică 2019, Pilonul II a recuperat și a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%.
De asemenea, acum 2 ani, când a debutat pandemia Covid-19, în primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a arătat o scădere de aproape 7%, însă a recuperat la fel de rapid și a încheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe întreg anul 2020.