Schimbări în controlul persoanelor fizice: ANAF va face o analiză de risc și va notifica pe cei vizați înainte de verificarea situației fiscale personale
Controale la persoanele fizice există deja, ele fiind începute de pe 1 iulie, iar șeful ANAF a ieșit de câteva ori să anunțe ce a mai descoperit. Ministerul Finanțelor va modifica Codul de procedură fiscală, astfel că apar unele noutăți în ceea ce privește verificarea românilor.
Pentru verificarea situației fiscale personale a persoanei fizice se va efectua o analiză de risc de către structura de la nivelul aparatului central al ANAF în vederea stabilirii riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent persoanelor fizice.
Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferența semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori pentru aceeași perioadă impozabilă.
Diferența este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori este o diferență mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 lei.
Selectarea persoanelor fizice ce urmează a fi supuse verificării situației fiscale personale este efectuată la nivelul aparatului central al ANAF, în funcție de nivelul riscului stabilit.
Nivelul riscului se stabilește pe baza analizei de risc.
Ce i se va spune persoanei vizate de verificare
Persoanele fizice vor fi notificate în scris, înainte de selectarea pentru verificarea situației fiscale personale, că au posibilitatea de a reanaliza situația fiscală personală, inclusiv de a declara sau de a corecta declarațiile fiscale.
Prin notificare, i se va comunica faptul că termenul pentru declararea sau corectarea declarației fiscale este de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicării notificării.
ATENȚIE: Până la expirarea acestui termen, organul cu atribuții în verificarea situației fiscale personale nu întreprinde nicio acțiune în vederea selectării pentru verificarea situației fiscal personale.
Conformarea persoanei fizice la solicitarea formulată prin notificare nu împiedică selectarea pentru verificarea situației fiscale personale, însă numai după expirarea termenului.
După ce va fi adoptat proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală, urmează să se facă un ordin al șefului ANAF prin care se va reglementa conținutul, modelul notificării de conformare precum și organul fiscal competent.
Citește și: Se schimbă procedurile ANAF în privința controalelor și inspecțiilor fiscale
Ce a descoperit ANAF în august la persoane fizice
în luna august ANAF a descoperit diferențe între veniturile declarate și veniturile estimate pentru care nu s-a plătit impozit, de 18,9 milioane lei.
„Impozitele stabilite suplimentar au fost de 4,6 milioane lei”, spunea șeful ANAF, Lucian Heiuș.
Cele mai mari diferențe (în august) au fost în județele:
- o persoană din Timiș – o diferență de 4,5 milioane lei, impozitul stabilit a fost de 1 milion de lei
- o persoană din Vrancea – diferență de 3,3 milioane lei, impozit de 889.000 lei
- o persoană din Prahova – diferență de 2,7 milioane lei și impozitul stabilit a fost de 723.000 lei.
Vezi și: