Sari direct la conținut

Schimbări în sistemul public de pensii: Guvernul crește cu 1000 de posturi personalul care evaluează dosarele / Angajații români din instituțiile UE vor putea să-și transfere drepturile de pensie

HotNews.ro
Schimbări în sistemul public de pensii: Guvernul crește cu 1000 de posturi personalul care evaluează dosarele / Angajații români din instituțiile UE vor putea să-și transfere drepturile de pensie

​Guvernul a aprobat miercuri prin OUG suplimentarea cu 1.000 de posturi a personalului din casele teritoriale de pensii pentru a acoperi deficitul de angajați care să participe la procesul de evaluare a celor aproximativ 5 milioane de pensii din sistemul public aflate în plată. Executivul a adoptat de asemenea miercuri o altă Ordonanță care va permite românilor angajați în instituțiile UE să-și transfere drepturile de pensii. România este singurul stat din UE care nu permite acest lucru și riscă amenzi de peste 1,7 milioane de euro.

Personalul din casele teritoriale de pensii, suplimentat cu 1.000 de posturi pe perioada evaluării pensiilor în vederea recalculării

Ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern stabilește selectarea prin concurs a 1.000 de persoane, 800 cu studii superioare și 200 cu studii liceale, care vor desfășura activitatea în baza unor contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată, până la 31 decembrie 2022. Procesul de evaluare va sta la baza recalculării ulterioare a pensiilor, după o nouă formulă care să înlăture inechitățile din prezent, astfel încât, pentru contribuții egale, pensiile să fie egale indiferent de gen sau de data ieșirii la pensie, a anunțat miercuri Ministerul Muncii.

Datele din prezent, spune Ministerul Muncii, arată că un funcționar dintr-un compartiment de specialitate din casele teritoriale de pensii prestează deja servicii în folosul unui număr de aproximativ 1.800 de pensionari.

În aceste condiții, numărul necesar de personal în structurile CNPP este estimat la 5.500 de angajați, față de 3.480 câți există în prezent, din care doar 3.186 au atribuții de stabilire și plată a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de acte normative cu caracter special gestionate de Casa Națională de Pensii Publice, precum și de evidență a asiguraților și activitățile conexe.

Salariile celor 1.000 de persoane selectate vor fi cele prevăzute de Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și vor fi suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat. Metodologia de repartizare a posturilor urmează să fie stabilită de președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Acest proiect de OUG a mai fost dezbătut în luna iunie din acest an, dar nu a fost adoptat atunci de Guvern și acum i s-au adus modificări.

Funcționarii și agenții contractuali români care lucrează în instituțiile UE vor putea să-și transfere drepturile de pensii / Ce amenzi risca România în lipsa acestei măsuri

O altă Ordonanță de urgență adoptată miercuri de Guvern va da posibilitatea funcționarilor și agenților români care lucrează în instituțiile UE să-și transfere drepturile de pensie, măsură stabilită printr-un Regulament UE.

România este singura țară din UE care nu a transpus în legislație acest Regulament UE și riscă procedura de infringement și posibile amenzi de peste 1,7 milioane de euro dacă va fi găsită la Curtea Europeană de Justiție, potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG.

  • „Caracterul urgent al măsurii legislative este determinat de situația funcționarilor și agenților contractuali români care lucrează în instituțiile UE, în continuă creștere, și care se apropie de vârsta de pensionare stabilită de Schema de pensii a instituțiilor Uniunii Europene (PSEUI)”, se arată în proiectul de OUG.

Guvernul spune că „aceste persoane ajunse la vârsta de pensionare, conform Regulamentului UE, își pierd dreptul de a mai solicita transferul drepturilor de pensie acumulate în România, anterior angajării lor la instituțiile europene, în acest caz existând riscul ca unele dintre aceste persoane să nu îndeplinească cerințele necesare pentru a beneficia de o pensie pentru perioada lucrată în instituțiile europene, în baza PSEUI”.

De asemenea, „acestor persoane nu li se va lua în calcul perioada lucrată în cadrul instituțiilor europene pentru deschiderea unui drept de pensie în România, în baza activității desfășurate anterior angajării lor la instituțiile europene; pot fi situații în care unele dintre aceste persoane să nu aibă stagiul minim de cotizare/vechimea minimă necesară și să nu poată beneficia de pensie în România.”

  • „Această problemă devine una extrem de urgentă, deoarece numărul funcționarilor și agenților contractuali români care lucrează în instituțiile UE și care se apropie de vârsta de pensionare stabilită prin PSEUI este în continuă creștere. Din numărul de 604 de cereri de transfer transmise de funcționari și agenți români (din 2007 până în prezent), 36 de cereri aparțin unor persoane apropiate vârstei de pensie. În lipsa unui cadru legislativ adecvat, nici una dintre aceste cereri de transfer nu a putut fi soluționată.
  • De asemenea, în cazul în care nu vor fi luate toate măsurile necesare pentru a permite transferul drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților contractuali români, articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) dă posibilitatea Comisiei Europene de a lua toate măsurile necesare și de a aduce România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (procedura de încălcare a dreptului comunitar). (..)
  • Comisia poate propune CJUE, în ceea ce privește România, aplicarea unei sume forfetare minime de 1.651.000 EUR, iar penalitățile cominatorii pot varia între 1994 euro și 119.654 euro pe zi de întârziere.„, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.

CITEȘTE AICI NOTA DE FUNDAMENTARE ȘI PROIECTUL DE OUG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro