Sari direct la conținut

Schimbările la Pilonul II pensii: Administratorii de fonduri reclamă prevederi contrare PNRR și scăderi puternice ale veniturilor care ar afecta sistemul

HotNews.ro
Economii pentru pensie, Foto: Vlad Ispas / Alamy/ Profimedia
Economii pentru pensie, Foto: Vlad Ispas / Alamy/ Profimedia

Schimbările propuse de Guvern la Pilonul II de pensii conțin prevederi contrare angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, iar eliminarea comisioanelor din contribuții ar accentua și mai mult reducerea puternică a veniturilor din acest an, fapt ce ar putea afecta sustenabilitatea operațiunilor. Acesta este pe scurt mesajul transmis guvernanților de companiile care gestionează activele de peste 92,4 miliarde de lei din acest sistem.

Administratorii fondurilor de pensii private au transmis săptămâna trecută Guvernului observațiile la proiectul de Ordonanță de urgență (OUG) scos în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Una din principalele propuneri din proiectul de OUG este eliminarea comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private, arată un proiect de ordonanță de urgență lansat luni în consultare publică.

Reacția administratorilor fondurilor: Proiectul de OUG conține prevederi contrare PNRR și are impact major asupra administrării activelor

Ca răspuns la cele 35 de pagini cu peste 100 de modificări legislative propuse de OUG, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care reprezintă cei 7 administratori din acest sistem, a transmis un punct de vedere de 20 de pagini, a precizat luni, 29 august, pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației.

În observațiile transmise, administratorii au atenționat asupra impactului financiar și a faptului că sunt prevederi contrare PNRR.

  • „Proiectul de OUG aduce un impact major activității de administrare a fondurilor de pensii private. Având în vedere importanța modificărilor și impactul extrem de serios, considerăm că modificările legislative propuse trebuie să fie subiectul unor evaluări și discuții detailate, și nu rezultatul unor discuții în regim de urgență.
  • Proiectul de OUG conține prevederi care contravin angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul PNRR, atât din perspectiva sustenabilităţii generale a Pilonului II de pensii private, cât și la liberalizarea și flexibilizarea investițiilor fondurilor de pensii, precum și a independenței administratorilor.”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Bobocea.

Ce pierderi suplimentare vor avea administratorii prin eliminarea comisionului din contribuții la Pilonul II

Guvernul propune în proiectul de OUG eliminarea comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative), pe motiv că ar genera o diminuare nejustificată a pensiei private, arată un proiect de ordonanță de urgență lansat luni în consultare publică.

Ce spune despre acest aspect purtătorul de cuvânt al APAPR?

  • „Anul acesta, pe fondul volatilității piețelor financiare și implicit al performanțelor reduse ale fondurilor de pensii, administratorii Pilonului II vor înregistra o reducere a veniturilor din comisioane estimată la 43% față de valoarea din 2021 (calcule realizate exclusiv pe baza datelor publicate de ASF, CNP, CNPP, INSSE). Suplimentar, eliminarea comisioanelor din contribuții ar conduce la o diminuare cu încă 15-20% a acestor venituri, conform estimărilor realizate. La Pilonul III situația este similară.
  • Această reducere puternică de venituri este de natură să afecteze sustenabilitatea operațiunilor administratorilor pe piața din România și considerăm că ea ar trebui însoțită de măsuri compensatorii pe partea de reducere a costurilor, prin acest proiect de OUG, care însă lipsesc. De fapt, proiectul de OUG complică situația suplimentar prin creșterea substanțială a complexității operațiunilor, birocrației și costurilor de operare a administratorilor.”, a declarat luni pentru HotNews.ro Mihai Bobocea.

Potrivit datelor ASF comunicate HotNews.ro, cei 7 administratori au obținut anul trecut venituri de peste 577 de milioane de lei din cele două tipuri de comisioane aplicate în Pilonul II, din care doar 48,5 milioane de lei au fost încasați din comisionul pe contribuțiile plătite.

Drept urmare, scăderea cu 43% a veniturilor estimată pentru acest an ar însemna că administratorii vor avea venituri reduse la aproximativ 330 milioane de lei.

Dacă se va adopta proiectul de OUG, ar însemna că în 2023 (anul viitor) ar putea dispărea din veniturile administratorilor alte 55-60 milioane de lei aferenți comisionului din contribuții (de circa. 12 miliarde de lei).

Ca urmare, APAPR a solicitat autorităţilor să temporizeze procesul legislativ privind acest proiect de OUG pentru a permite o dezbatere corespunzătoare și o analiză a implicațiilor noilor reglementări.

Ministrul Muncii neagă o națioanlizare a Pilonului II: E doar o discuție a unora care vor să se audă la televizor

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat vineri despre schimbările pregătite prin OUG la Pilonul II de pensii, privind tăierea unor comisioane încasate de administratorii fondurilor de pensii, și dacă Guvernul se gândește în prezent la o naționalizare a banilor din acest sistem.

  • „Ministrul Muncii nu are nicio atribuțiune aici. Atribuțiile Ministerului Muncii legate de Pilonul II sunt doar din punct de vedere a virării sumelor de bani către administratorii privați și a întocmi acele liste cu sumele de bani.
  • Am primit de la ASF, că acolo sunt specialiștii, acel text pe care dvoastră îl vedeți postat în transparență publică. Dumnealor au scris tot. Ministerul Muncii și Guvernul nu au avut nicio completare. ASF nu are posibilitate, conform legii, de inițiativă legislativă, și atunci a trebuit să fie acest lucru preluat și adus în Guvern.
  • De naționalizare am spus de mai multe ori și eu, a răspuns și premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu, nu discutăm de așa ceva. E doar o discuție a unora care vor să se audă pe la televizor.”, a răspuns ministrul Muncii, Marius Budăi.

Schimbările propuse la Pilonul II și III de pensii: USR acuză Guvernul că ar urmări ‘gonirea administratorilor’ și ‘confiscarea banilor’

​USR a solicitat miercuri Guvernului Ciucă să renunțe la proiectul de ordonanță de urgență care vizează eliminarea comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii pe contribuțiile plătite de cei 7,8 milioane de români în Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative).

USR susține că proiectul de OUG pus in dezbatere de Ministerul Muncii prevede „modificări nocive la Pilonul 2 de pensii prin care se urmărește desființarea acestuia prin gonirea administratorilor de pilon din România și confiscarea banilor de către stat.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro