Sari direct la conținut

Science Report Astronomii au descoperit o a doua exolună și este la fel ca prima: mai mare decât Pământul și bizară

HotNews.ro
Astronomii cred ca noua exoluna este mai mare decat Pamantul, Foto: Flickr
Astronomii cred ca noua exoluna este mai mare decat Pamantul, Foto: Flickr

Astronomii au detectat pentru doar a doua oară în istorie ceea ce pare o lună ce orbitează o planetă din afara sistemului nostru solar și, la fel ca prima exolună descoperită, aceasta are trăsături foarte diferite de sateliții naturali ce orbitează în jurul planetelor din propriul sistem solar, anunță Reuters.

Datele culese de către Telescopul Spațial Kepler al NASA înainte ca acesta să fie dezactivat în 2018 indică prezența unei luni cu un diametru de 2,6 mai mari decât cel al Pământului orbitând în jurul unui gigant gazos de dimensiunea lui Jupiter aflat la 5.700 de ani-lumină distanță de sistemul nostru solar, în direcția constelațiilor Lebăda și Lira.

Diametrul acestei luni o face mai mare decât oricare din cele aproximativ 220 pe care le cunoaștem în sistemul nostru solar, ea având un diametru de aproximativ 9 ori mai mare decât cel al Lunii care orbitează lumea noastră.

Noua exolună îi lasă perplecși pe astronomi

„Nu îi știm masa sau compoziția. Ar putea avea un nucleu stâncos înconjurat de o atmosferă rarefiată până jos în interiorul miezului de densitate ridicată”, a afirmat joi David Kipping, profesor de astronomie la Universitatea Columbia și autor principal al studiului care a anunțat descoperirea, publicat joi în Nature Astronomy.

Toate lunile din sistemul nostru solar sunt obiecte stâncoase sau formate din ghețuri.

Deși astronomii au identificat aproape 5.000 de planete din afara sistemului nostru solar, numite exoplanete, ei au reușit să depisteze până acum doar două exoluni.

Acest lucru nu se datorează faptului că lunile ar fi mai rare în alte sisteme solare ci fiindcă planetele tind să fie mult mai mari și, prin urmare, mai ușor de descoperit.

Prima exolună depistată vreodată, a cărei existență nu a fost confirmată definitiv deocamdată, a fost anunțată în 2018 de către aceeași echipă de cercetători.

Observațiile sugerează că este chiar mai mare decât noua candidată, cu o dimensiune aproximativ egală cu cea a planetei Neptun din sistemul nostru solar.

Ea se află la 8.000 de ani-lumină distanță de Pământ, compoziția sa aparent gazoasă fiind complet diferită de a oricărei luni din sistemul nostru solar.

Descoperirea exolunilor reprezintă o provocare majoră

„Exolunile sunt terra incognita”, afirmă Kipping, cu referire la termenul latinesc pentru „pământ necunoscut”.

„Nu știm aproape nimic despre distribuția, trăsăturile sau originile lor. Lunile ar putea fi lăcașuri comune ale vieții în cosmos și ar putea afecta condițiile care fac planeta pe care o orbitează locuibilă. Am învățat atât de multe despre exoplanete în ultimele câteva decenii dar exolunile reprezintă o provocare majoră pentru astronomia modernă”, a adăugat Kipping.

Cercetătorii spun că dimensiunea acestei noi exoluni ar plasa-o în categoria „mini-neptun”, o clasă de planete mai mari decât Pământul dar mai mici decât planeta Neptun și care au o atmosferă gazoasă.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro