Sari direct la conținut

Science Report: Terminați cu lăcustele și gândacii, strugurii de mare sunt viitorul. Englezii nu se mai căsătoresc, iar coreenii nu mai fac copii! Furtuna solară care nu ne va face nimic

HotNews.ro
Struguri de mare, Foto: Profimedia Images
Struguri de mare, Foto: Profimedia Images

Terminați cu lăcustele și gândacii! Strugurii de mare sunt viitorul Siberia n-a mai văzut așa călduri de 7.000 de ani Englezii nu se mai căsătoresc, iar coreenii nu mai fac copii! Furtuna solară care nu ne va face nimic

Terminați cu lăcustele și gândacii! Strugurii de mare sunt viitorul

Când îi intră , dom`ne, câte o idee în cap românului, nu i-o mai scoți nici cu cleștele. Mai ales când e vorba de mâncare. Acum vreo 20 de ani, o luase razna toată lumea că o să ne interzică UE să mai mâncăm șorici. Vuia presa și se vorbea pe la toate colțurile. Uite că nu a interzis nimeni nimic, că și restul europenilor apreciază șoriciul. Mâncați șorici cât poftiți! Mă rog, a ajuns să coste cât pielea de panda roșu, dar asta e altă poveste. Cam așa și cu lăcustele și gândacii. Ce, credeți că o să vină comisarul european, îmbrăcat precum comisarii sovietici, să vă alerge prin curtea blocului cu lăcusta în mână? Ei aș! Au ei alte treburi. În plus, zici că se coc lăcustele astea pe toate drumurile și nu mai ce să faci cu ele.

În concluzie, lăsați prostiile, că nu vă obligă nimeni la nimic! Dar acum, că tot am adus discuția, uite, UE chiar se îngrijește de grija voastră și se gândește să vă ofere și alternative în alimentație, dacă preferați, nu e obligatoriu, că prea v-ați îngrășat de atâta huzur. Și, ne zic cercetătorii germani de la Universitatea din Bremen și de la Centrul de Studii Marine Tropicale din Lepzig, citați de Algal Research, că strugurii de mare sunt o nebunie culinară. Nu sunt chiar Mondeuse Blanche, dar sunt buni, au fibre, nu au sâmburi, și fac și bine la siluetă, că sunt plini de antioxidanți, vitamina C, beta-caroten și altele asemenea.

Ce sunt strugurii ăștia de mare? Păi, de unde să știți dacă ați stat numai cu șorici până acum? Strugurii de mare sunt niște alge. Caulerpa lentillifera le zice. Arată ca niște struguri deci, dacă închideți ochii, jurați că sunteți la podgorie la Ostrov, cu o strachină e struguri de masă în brațe. În Asia e deja bătaie pe ei. Ah, și încă ceva. Ca să nu mâncați struguri din ăștia goi, și să aveți și ceva cărniță pe masă, vedeți că se discută și despre aducerea pe piață a melcilor marini, Babylonia aerolata, care, zice-se, sunt ceva de vis cu mămăliguță și mujdei. Deci, lăsați temerile, totul va fi bine!

Siberia n-a mai văzut așa călduri de 7.000 de ani

Nu e bine deloc, ne anunță cercetătorii ruși de la Universitatea Federală Ural, citați de Nature Communications. De-a lungul a mai bine de 40 de ani, oamenii de știință de acolo au recoltat peste 5.000 de mostre de lemn fosilizat și sedimente în încercarea de a crea un tablou complet al schimbărilor climatice din ultimii 8.000 de ani. Mă rog, le-a ieșit o imagine destul de clară a fluctuațiilor temperaturilor medii pe timpul verii din ultimii 7.638 de ani. Iar rezultatul nu ne dă tocmai niște vești bune.

În sensul că, dacă până prin secolul al XIX-lea situația a fost relativ stabilă, de atunci încoace temperaturile au crescut constant.

Iar ultimii ani au adus o accelerare a acestei creșteri. Mai zic ei că zona arctică nu o duce bine deloc. Adică, temperaturile medii globale au crescut cu circa 1,2 grade din perioada preindustrială și până azi. Ei bine, în zona arctică valorile sunt duble. Și nu doar atât, dar din cei 27 de ani în care s-au înregistrat valuri severe de căldură, 19 dintre ei au fost semnalați în ultimii 40 de ani. Deci nu a mai fost ceva similar acum 7.000 de ani, ci acolo eu ajuns ei cu cercetarea.

În fine, cercetătorii ăștia ruși vor să extindă cercetările și să vadă cum a stat treaba și mai în trecut, adică să extindă baza de data până acum vreo 8.800 de ani. Sincer, cu ce spanac ne mai ajută? Impresia s-a format și… oricum ne-au stricat ziua.

Englezii nu se mai căsătoresc, iar coreenii nu mai fac copii!

Ce ți-e și cu generațiile astea noi! Numai rele fac. Deloc nu ascultă. Păi, uite! Ne zic niște statistici din Anglia că, de anul trecut, e prima dată în istorie când numărul copiilor născuți de mame necăsătorite este mai mare decât cel al copiilor născuți de mama căsătorite. Respectiv, raportul e de 51 la 49%. E adevărat, și „istoria” asta începe în anul 1845, atunci când s-au apucat ei să țină evidența. Dar chiar și așa, tot sunt șanse minime ca să existe situații similare în trecutul și mai îndepărtat. Unde mai pui că, până prin anii `60, procentul copiilor cu părinți necăsătoriți nu depășea 7%. Acum, zici că au luat-o toți pe arătură.

Acum, cu ce ne ajută asta pe noi din punct de vedere științific nu se spune. Mai precis, nu se spune deloc. E doar o statistică și, mai mult ca sigur, doar arată o modă ce se răspândește. La urma urmei, să fie sănătoși și să fie fericiți că au totuși copii căci, uite, la coreeni e și mai și. Mai precis, ăștia se căsătoresc, dar o fac degeaba. Nici copii nu mai sunt în stare să facă pentru că, zic mai toate tinerele chestionate, nu mai au timp, nu își văd capul de atâta treabă la serviciu, stres mare, costuri tot mai mari etc. Numai de copii nu le mai arde.

Cam la fel e și pe la japonezi. Iar asta se traduce printr-o mare temere a ăstora că, în curând, nu prea va mai avea cine să muncească și cine să le țină economia pe picioare. Ehei, când se cânta pe stadioane „tineret, mândria țării”, coreenii și japonezii râdeau. Să-i vedem acum!

Furtuna solară care nu ne va face nimic

Au tot apărut în ultimele ore tot feluri de titluri alarmiste de genul „o pată uriașă pe Soare a crescut de zece ori în două zile și țintește direct spre Pământ”. Și nu ar fi că se uită pata aia urât la noi da, mai zic știrile astea, ar putea să trimită o flamă din aia de energie solară, mai ceva ca în filmul ăla apocaliptic „2012”. Apropo, pata a fost botezată AR3085, în caz că vreți mai multe detalii.

Problema cu pata asta nu este că va trimite potopul peste noi. Că nici măcar nu se știe dacă va erupe. Au zis și ăia așa, ca să vă sperie. Dar și dacă o face, nu prea ne afectează cu nimic. Dar asta nu se spune în titlul știrii. Ce? Voi ați citi o știre cu titlul „o furtună solară care nu ne va face nimic”? Tocmai asta ziceam. Deci, și dacă va erupe, planeta asta are un câmp magnetic care ne protejează, că asta e treaba lui principală, și nu ni se va întâmpla nimic.

Poate vreun satelit, două, să se deregleze, dar și dacă pierdeți niște emisiuni la TV nu va fi mare pagubă. Cum ziceam și în știrea precedentă, nu vă impacientați, va fi bine!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro