Sari direct la conținut

Școala copilului după divorț. Cum ar trebui împărțite responsabilitățile de către părinții divorțați?

HotNews.ro
După divorț, părinții rămân în continuare „mama și tata” iar copiii au nevoie de sprijinul amândurora, Foto: © Elnur | Dreamstime.com
După divorț, părinții rămân în continuare „mama și tata” iar copiii au nevoie de sprijinul amândurora, Foto: © Elnur | Dreamstime.com

Începerea anului școlar presupune reîntoarcerea familiilor la un program care necesită organizare din partea tuturor. Unul dintre părinți pregătește gustarea pentru școală, celălalt îl trezește și îi pregătește micul dejun. Unul îl duce la școală, altul îl preia după terminarea orelor de curs. Dar cum îți pregătești și susții copilul după divorț? Iată câteva sfaturi.

Împărțirea responsabilităților între părinți ușurează munca amândurora și creează pentru copil o imagine a unor adulți în care poate avea încredere. Toți copiii au nevoie de ajutor pentru a se adapta programului de școală, însă copiii ai căror părinți au trecut printr-un divorț sunt și mai vulnerabili.

Faceți, împreună, un plan

Foarte importantă este prima discuție în care copilului i se prezintă noua realitate. Dacă nu ați avut o discuție cu copilul până acum despre divorț, este indicat să o faceți, spune Oana Tenea, psiholog. Ideal ar fi ca această discuție să se poarte de față cu ambii părinți și cu toți copiii. Pregătiți o explicație generală, fără să vă învinuiți reciproc. Următoarele exemple de explicații, recomandate de psiholog, v-ar putea ajuta: „Speram că acest lucru să nu se întâmple niciodată, dar nu putem să ne reparăm relația”, „Am ajuns aici pentru că ne dorim lucruri diferite în viața noastră.” Amândoi părinții ar trebui să-i asigure pe copii că vor fi iubiți la fel de mult în continuare și că nimic nu va schimba această iubire vreodată.

Apoi, după ce prima discuție a avut loc, pentru copil este important să vă vadă că sunteți o echipă. Răspundeți la întrebările legate de viitorul apropiat: cine îl duce acum la școală dacă tati nu mai e acasă? Când îl va mai putea vedea pe părintele care a plecat? Cu cine va face lecțiile, când va fi cazul? Menținerea unei rutine este cea mai bună modalitate de a-i ajuta pe copii în noile condiții. Este necesar să le spuneți copiilor unde vor locui, cu cine vor locui, cum se împart responsabilitățile, care va fi relația cu părintele care va locui în altă parte. Discutați aceste aspecte pentru a vă asigura copiii de participarea voastră, a amândurora, în viața lor, în continuare.

O nouă rutină presupune și organizarea modului în care copiii vor funcționa de acum înainte în casa fiecărui părinte. Pentru ca cei mici să vă perceapă ca o echipă unită, este ideal să aveți și să respectați aceleași reguli acasă. Aceeași oră de culcare, același timp alocat ecranelor etc.

Folosiți un calendar comun al evenimentelor

Atunci când copiii locuiesc când la un părinte, când la celălalt, o mulțime de informații primite la școală se pot pierde. Asigurați-vă, ca părinți, că vă veți face un obicei din a verifica ghiozdanele sau caietele, că discutați cu învățătoarea sau educatoarea copiilor pentru a afla tot ce se întâmplă în viața copiilor voștri. Și, apoi, asigurați-vă că aceste informații ajung și la celălalt părinte.

Cea mai bună soluție este folosirea unui calendar la care să aveți acces amândoi. Puteți folosi unul on-line ori puteți să vă înștiințați unul pe altul, prin mesaje scrise sau telefonic, ori de câte ori apare ceva în viața copiilor voștri. Astfel, informații legate de spectacole de teatru, serbări școlare, ședințe cu părinții, rechizite, excursii, inclusiv apariția unor proiecte pentru școală și termenele limită pentru acestea trebuie să ajungă la ambii părinți. Poate fi împovărător acest proces la început, dar va fi extrem de benefic și pe termen scurt, și pe termen lung, recomandă psihologii.

Informați învățătorul/educatorul despre situația copilului

Asigurați-vă că școala cunoaște situația familială și că are datele de contact ale ambilor părinți ai copilului. Cereți cadrului didactic să transmită informațiile noi legate de copii ambilor părinți, tot timpul anului. Informând școala despre situația prin care treceți, ați putea beneficia de ajutor psihologic din partea consilierului școlar, de atenție aparte din partea învățătoarei sau educatoarei față de copil.

Vorbiți deschis despre cheltuieli

Școala vine cu o mulțime de cheltuieli cărora părinții trebuie să le facă față. Pensia de întreținere stabilită de judecător după procesul de divorț reprezintă o obligație a părintelui care nu locuiește împreună cu copiii. Rolul ei este de a asigura cele necesare pentru cheltuielile copilului privind educația, îmbrăcămintea, hrana, activitățile sportive, traiul de zi cu zi.

Cu toate acestea, ca părinți divorțați, vă ajută să discutați deschis despre cheltuielile neprevăzute care pot apărea – cele medicale, de exemplu, cele legate de excursiile școlare ori de alte activități planificate cu școala. Comunicarea între părinți și o atitudine deschisă, de susținere reciprocă a copilului, pot ajuta la evitarea disputelor financiare.

Participați activ la viața lui de școlar

Este important pentru copii să fii alături de ei. Acest lucru înseamnă să participi la activități și întâlniri extrașcolare alături de ei (excursii, activități de voluntariat), dar și la cele școlare. Împărțiți-vă aceste evenimente între voi.

A participa activ la viața de școlar a copilului înseamnă să comunici regulat cu profesorii lor. Implicarea părinților în activitățile lor de la școală demonstrează că sunteți uniți și că amândoi îi susțineți în ceea ce fac. Le sunteți în continuare alături. În felul acesta, ei vor înțelege că nu au nicio vină pentru despărțire. Iar într-un astfel de mediu, copiii se dezvoltă normal. Absența tatălui îi afectează pe copii, mai ales pe băieți, arată un studiu efectuat de Princeton University pe un număr de peste 5.000 de copii, așa că este de dorit să se facă eforturi pentru ca ambii părinți să fie cât mai implicați în viața copiilor.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro