Scriitorul Răzvan Petrescu castiga Premiului Național de Proză "Ziarul de Iași"
Redacția Ziarului de Iași vă invită vineri, 4 mai 2018, la festivitatea de decernare a Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași” și a celor două premii pentru debut. Ceremonia va avea loc în sala „B.P. Hașdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare, de la ora 16.00, în prezența membrilor juriului și a celor trei autori premiați.
Marele câștigător din acest an este scriitorul Răzvan Petrescu, premiat pentru cartea „Mandarina”, apărută la Editura Curtea Veche. Răzvan Petrescu s-a născut în 1956, este absolvent al Facultății de Medicină din București, profesează opt ani ca medic, iar în 1986 este descoperit de criticul literar Mircea Martin și frecventează cenaclul Universitas până în decembrie ’89. Renunță la medicină în 1990 și lucrează la revistele Cuvintul și Amfiteatru, apoi la editurile Litera, All și Curtea Veche Publishing. Publică o serie de volume de proză scurtă și primește o serie de premii literare, printre care și Cartea Anului la Salonul Național de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de proză a anului și premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București.
„Răzvan Petrescu e un scriitor scump la vedere. Publică destul de rar dar când o face are succes de public și de critică, reușind totodată să primească și premii literare importante. Ca dramaturg a luat premiul UNITER, ca prozator a fost recompensat la fiecare carte. Este, incontestabil, un maestru al prozei scurte. Povestirea e un gen literar foarte pretențios și foarte dificil: trebuie să știi să scrii dens, percutant, să variezi subiectele, situațiile, personajele. „Mandarina”, volumul pe care Ziarul de Iași l-a premiat acum, este una din cele mai bune cărți de proză apărute la noi în ultima vreme. Scriitorul are abilitatea să varieze registrele narative și mai are o calitate rară: are umor, de care se servește cu inteligență și măsură. Cred că juriul a făcut o alegere cât se poate de fericită iar premiul pe care îl acordăm înseamnă, bineînțeles, și o invitație la lectură”, punctează Alexandru Călinescu, președintele juriului.
De asemenea, scriitorul consideră că acest premiu este o surpriză și că nici măcar nu se aștepta să fie nominalizat. „Este un premiu foarte valoros, care mă onorează și mă bucură nerușinat de tare, cu atat mai mult cu cat nu mă așteptam nici măcar să fiu nominalizat, darămite să caștig, și nu mă așteptam pentru că sunt un om modest, dar nu prin definiție, ci din pură neîncredere în propriile forțe – îndoiala este însă singura care te face să mergi mai departe, e adevărat, cu greu, dar te tot duci, explorezi, vezi lumea. Am încă-n minte lista nominalizaților, pe doi îi cunosc personal, sunt oameni extraordinari și, la fel precum ceilalți, scriitori de mare calibru, or, să fii declarat cel mai bun dintre ei arată că juriului nu i-a fost deloc ușor, că membrii lui au petrecut ore-n șir în dezbateri, că poate s-au și aprins ori s-au certat, sau că, cel mai probabil, s-au înșelat asupra premiantului, lucru pentru care le mulțumesc din suflet”, a declarat câștigătorul din acest an, Răzvan Petrescu.
Juriul, format din Alexandru Călinescu, în calitate de președinte, Bogdan Crețu, Codrin Liviu Cuțitaru, Doris Mironescu și Antonio Patraș au decis ca anul acesta să fie oferite două premii pentru debut. Astfel, acestea vor fi înmânate scriitorilor Sorin Grigoruță, asistent cercetare științifică la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, și Cristina Preutu, asistent universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”, aflat la cea de-a XV-a ediție, a fost înființat în 2004 din dorința redacției de a-i premia pe cei mai buni scriitori români și de a oferi repere valorice cititorilor pasionați de literatură.