Sari direct la conținut

Secretarul de stat Razvan Murgeanu ii raspunde lui Sorin Oprescu: Primaria capitalei a primit 1,5 miliarde lei in 2008 pentru pregatirea proiectelor pentru finantare UE, dar banii nu au fost utilizati

HotNews.ro

„In calitate de viceprimar al Capitalei, am propus Ministerului 6 proiecte. Pentru intocmirea lor, Primaria a primit, la jumatatea anului 2008, 1,5 miliarde RON. Nu s-a intocmit niciun proiect, banii aceia au venit inapoi, ceea ce a intarziat proiectele pe Bucuresti cu doi ani”, a declarat miercuri, 8 decembrie Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in replica la declaratiile facute cu o zi in urma de Primarul general Sorin Oprescu. Acesta s-a plans ca o serie de proceduri si cerinte birocratice au intarziat proiectele pe care primaria le-a realizat pentru a obtine fonduri europene pentru dezvoltare regionala – gestionate de MDRT.

„Deocamdata, la Minister nu se gaseste niciun raport de proiect tehnic de la vreunul din proiectele depuse la ADR de catre Bucuresti”, a mai spus Murgeanu.

In problema cerintelor si procedurilor programului, secretarul de stat a explicat ca „acest POR are niste reguli foarte stricte, a fost auditat atat de auditorul roman cat si de cel european si toate procedurile care se deruleaza sunt auditate de catre Comisia Europeana si au fost intocmite in asa fel incat sa fie aprobate de catre ei”.

Legat de solicitarea de a prezenta actul de proprietate al Arcului de Triumf, considerata nepotrivita de catre Oprescu, Murgeanu a spus ca exista o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, din anul 1999 care clarifica problema si care trebuia cautata in arhiva. Cat despre „cantitatea de beton care se toarna in Arcul de Triumf”, Murgeanu a explicat ca trebuie sa existe un deviz pentru ca un proiect sa fie aprobat, trebuie ca suma solicitata sa fie justificata.

O alta problema mentionata: de ce Bucurestiul este incadrat la categoria „centru urban” si nu la cea de „pol de crestere”. Murgeanu a explicat ca aceasta decizie a fost luata in a doua parte a anului 2007. Studiind actele, pot sa spun ca nu a fost desemnat pol de crestere pentru ca nu era in spiritul ideii europene de dezvoltare regionala”.

Mai concret, acest concept urmareste sa fie atenuate diferentele intre regiuni si mai ales intre zonele mari urbane. „… ar fi insemnat ca suma alocata Bucurestiului sa fie enorma in comparatie cu ceilalti poli de crestere si ar fi fost un dezavantaj. In plus, s-a mai mers pe ideea ca si sectoarele sa poata aplica. Eu citind documentele, cand am venit la Minister, mi-am dat seama ca lucrurile sunt asa cum le-au conceput colegii mei de la Minister pe vremea cand eu nu eram aici”, a mai spus secretarul de stat.

Legat de intarzierea evaluatorilor, Murgeanu a declarat ca aceasta a fost cauzata de contestatiile care au intarziat finalizarea procedurii de atribuire. „In momentul in care s-a rezolvat problema contestatiei, am trimis imediat evaluatorii. A fost o problema creata nu numai in Bucuresti ci si pe intreg programul, am remediat-o lucrand suplimentar pe acesti oameni in decursul anului, astfel incat acum putem spune ca suntem la zi”, a mai spus acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro