Secretul otravit
Peste 10 hectare de pamant otravit, doua lacuri pline gudron acid, peste doua sute de mii de metri cubi de reziduuri de petrol, panza freatica afectata considerabil, zeci de copii arsi, emisii de gaze care fac aerul irespirabil si nu in ultimul rind, risc maxim de incendiu: acesta este marele secret pe care il ascunde Campina.
Este de fapt mostenirea lasata de rafinaria Steaua Romana, cea mai veche din tara.
De-a lungul strazii Fabricii, situata la iesirea din Campina, pe drumul spre Paltinu, au fost construite prin anii ‘30 bataluri pentru depozitarea reziduurilor provenite in urma activitatii rafinariei. Sunt de fapt niste gropi adanci de pana la 15 metri in care au fost aruncate pana in anul 2006 uleiuri uzate si gudron acid.
Batalruile se intind pe o suprafata imensa de cateva hectare la care se adauga si lacurile Pestelui si Curiacu, sacrificate special pentru depoziatrea deseurilor. Batalurile nu nu sunt securizate nicicum. Nici o poarta, nici un gard, nici o pancarda care sa avertizeze ca intri pe o proprietate privata.
Doar un paznic baut mai tot timpul, in slapi si cu ochii lipiti de somn mai striga din cand in cand la vreun ratacit care arunca gunoaie in gropi. Fiind accesibila oricui, zona a devenit locul de joaca preferat al copiilor din cartier. Prezenta lor acolo este periculoasa atat pentru ei cat si pentru cei care au case in apropiere.
Nu de mult, doi pusti au reusit sa dea foc reziduurilor care zac aici, doar cu o cutie de chibrituri si cateva crengi de copac. Accidentul de atunci nu a deranjat pe nimeni. Paznicul umfla din umeri si ii lasa sa-si vada de joaca lor. “Ce sa le fac? Sa se arda pe picoare!”. Intr-un fel dreptatea este de partea lui.Trebuie sa pazeasca singur 10 hectare de teren. In slapi.
Cat despre poluarea zonei si recuperearea terenului, Garda de Mediu Prahova are un discurs spectaculos dar fara nici o consecinta pozitiva asupra localitatii Campina. “Am amendat rafinaria in repetate randuri. Ultima amenda a fost de 30.000 RON pentru nerespectarea prevederilor in vigoare legate de depozitarea deseurilor.” a declarat comisar sef adjunct Florin Diaconu.
Bani de seminte. Suma prea mica pentru a afecta visteria rafinariei si pentru a forta conducere sa ia masuri. Cu toate astea comisarii Garzii de mediu recunosc ca poluarea este considerabila. “Panza freatica este afectata. Cu siguranta si emisiile de gaze depasesc limitele accesibile. Dar in momentul de fata nu avem ce sa facem. Pentru a dezafecta batalurile este nevoie de foarte mult timp.
Exista un program pentru reabilitarea zonei dar acesta se va finaliza abia in 2015. Noi nu puem face altceva decat sa urmarim respectarea acestui program. ” a mai spus Diaconu. Cat despre lipsa oricarei masuri de siguranta in zona, Garda nu stie nimic. “Haide sa fim seriosi, nu prea trec oameni pe acolo. Din cate stiu eu batalurile sunt pazite.
In plus nu-i pot obliga pe administraotri sa investeasca intr-un gard kilometric atata vreme cat stim ce probleme financiare are rafinaria. Si in plus la ce le mai foloseste un gard daca vor dezafecta depozitele. Poate ca si autoritatile locale ar trebui sa se implice mai mult. Sa decida odata ce vor sa faca in acolo, zona industriala sau zona rezidentiala.” a concluzionat Diaconu.
Autoritatile locale tac ca de obicei. In repetate randuri, acutalul primar Horia Tiseanu a declarat ca batalurile nu sunt problema primariei, atata vreme cat se afla pe o proprietate privata. Din pacate , in cartierul de blocuri din apropiere locuiesc familii sarace. Acesta este si motivul pentru care nimeni nu se implica.
Zi lumina copiii se joaca nestingheriti prin pacura, noaptea zona nu este luminata, apa de la robinetul celor care au casa peste durm miroase a petrol, aceste sunt aspecte ignorate de ani de zile si pana in 2015 absolut nimic nu pare ca se va schimba.