Sectorul SIF-urilor a crescut marti cu aproape 3%, dupa aparitia unor noi informatii legate de modificarea pragului de detinere
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat pe plus sedinta de tranzactionare de marti, insa deprecierea actiunilor Rompetrol Rafinare a facut ca indicele companiilor energetice sa scada cu aproape 1%. Sectorul societatilor de investitii financiare a crescut cu aproape 3%, dupa aparitia unor informatii cu privire la un nou proiect legislativ ce vizeaza modificarea pragului de detinere.
BET-C, indicele compozit al BVB, a urcat cu 0,99%, pana la 2.760,42 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a avansat cu 0,11%, la 4.786,07 puncte.
BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a crescut cu 2,93%, ajungand la 24.167,52 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, s-a apreciat cu 1,26%, la 471,74 puncte, in vreme ce BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a pierdut 0,97%, pana la 589,31 puncte. Actiunile Rompetrol Rafinare, care detin o pondere de 27,87% in cadrul indicelui BET-NG, s-au depreciat marti cu 4,61%.
Valoarea tranzactiilor realizate pe piata reglementata a BVB a crescut cu 65%, la 40,51 milioane de lei, echivalentul a 9,53 milioane de euro.
Pe sectorul actiunilor s-au inregistrat schimburi in valoare de 40,45 milioane de lei, sustinute in proportie de 18% cu actiunile Bancii Transilvania. SIF Moldova a inregistrat cel mai mare rulaj, de 7,24 milioane de lei, urmata de SIF Oltenia si Banca Transilvania cu un rulaj de 5,51 milioane de lei, respectiv 4,42 milioane de lei. SIF Transilvania se afla pe cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 2,17 milioane de lei, iar SIF Banat Crisana se afla pe locul cinci, cu 1,50 milioane de lei.
Pe piata Deal a BVB s-a realizat o tranzactie cu un pachet de 0,33% din titlurile Bancii Transilvania, in valoare de 7,89 milioane de lei.
Actiunile Oltchim (15,00%), Sinteza (12,84%) si Siretul Pascani (11,55%) au inregistrat cele mai mari cresteri, in vreme ce titlurile Contor Group (-8,50%), Boromir Prod (-6,38%) si Rompetrol Rafinare (-4,61%) au consemnat cele mai importante pierderi.
Pe sectorul obligatiunilor s-au incheiat tranzactii cu titluri de stat, in valoare de 11.203 lei.
Schimburile cu unitati de fond STK Emergent s-au ridicat la 24.962 lei, iar cele cu unitati OTP WiseRO au fost de 528 lei.
Pe piata derivatelor a fost incheiat un contract avand ca suport cursul EUR/RON cu scadenta pe luna septembrie 2010, la un pret mediu de 4,4725 lei si o valoare totala de 22.362 lei.
Initiatorii proiectului ce vizeaza pragul la SIF pregatesc eliminarea limitei de detinere
Initiatorii proiectului ce vizeaza modificarea pragului de detinere la SIF-uri se pregatesc sa aduca in Parlament o noua propunere legislativa pentru eliminarea totala a pragului, in conditiile in care prima initiativa ar putea fi blocata in comisii, a declarat senatorul PD-L Iulian Urban citat de NewsIn.
„Noi spunem ca acest proiect de lege trebuia sa treaca cu o viteza mult mai mare prin Parlament, dar probabil este blocat prin comisii tocmai pentru a se face unele jocuri pe ultima suta de metrii. Totusi, vrem sa le spunem celor care mai incearca sa puna piedici si obstacole ca vom veni cat de curand cu propunerea legislativa de eliminare totala a pragului de detinere la SIF-uri”, a spus Urban.
„Aceste piedici nu fac decat sa creasca neincrederea celor care la momentul de fata oricum se uita la SIF-urile romanesti ca la o ciudatenie”, a adaugat senatorul PD-L.
Propunerea de eliminare a pragului la SIF-uri, initiata de mai multi parlamentari, a fost anuntata in iunie. In urma dezbaterilor din Senat, propunerea a primit un amendament care viza ridicarea pragului de detinere de la 1%, la 5%. In prezent, proiectul a intrat in dezbatere la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Marti, comisia pentru politica economica, reforma si privatizare ar trebui sa isi dea avizul in privinta acestui proiect, la dezbatere fiind invitati si reprezentanti ai CNVM si Ministerului de Finante. Totodata, miercuri proiectul se afla pe ordinea de zi a comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, care trebuie sa acorde un nou aviz, inainte de a intra in dezbaterea deputatilor din comisia de buget finante, care vor discuta pe fondul acestui proiect, putand aduce noi amendamente.