Sari direct la conținut

Șeful AIEA se va întâlni cu Vladimir Putin pentru a discuta despre situația „precară” de la centrala nucleară Zaporojie

HotNews.ro
Vladimir Putin intr-o videoconferinta la care a participat si Rafael Grossi, Foto: Mikhail Metzel / Associated Press / Profimedia Images
Vladimir Putin intr-o videoconferinta la care a participat si Rafael Grossi, Foto: Mikhail Metzel / Associated Press / Profimedia Images

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aşteaptă să aibă săptămâna aceasta o discuţie faţă în faţă cu preşedintele rus Vladimir Putin asupra situaţiei precare de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de trupele ruse, relatează luni agenţia DPA, citată de Agerpres.

Această centrală este în prezent alimentată de o singură linie de înaltă tensiune pentru răcirea materialului nuclear, a declarat Rafael Grossi la o conferinţă de presă la Viena. Prin urmare, „situaţia este foarte, foarte precară”, în timp ce „integritatea fizică a centralei continuă să fie în pericol”, a atenţionat responsabilul AIEA, care marţi urmează să plece în Rusia pentru o nouă întâlnire cu liderul de la Kremlin.

Rafael Grossi s-a mai întâlnit cu Vladimir Putin şi în octombrie 2022, atunci pentru a negocia stabilirea unei zone de securitate în jurul centralei. Dar planul AIEA convenit la acea vreme nu a fost niciodată implementat, parţial din cauza opoziţiei Ucrainei.

În locul acelui plan, agenţia ONU a înaintat Consiliului de Securitate din cadrul acestei organizaţii o listă cu principii de prevenire a unui accident nuclear la centrala atomoelectrică Zaporojie. Aceste principii fac referire la integritatea fizică a instalaţiei – şi anume că centrala nu trebuie să fie atacată şi nici folosită ca bază pentru lansarea de atacuri -, aprovizionarea acesteia cu energie şi condiţiile de lucru ale personalului.

Problemele reclamate de AIEA la centrala nucleară Zaporojie

De atunci, şase din cele şapte principii de securitate nucleară din respectiva listă au fost încălcate, total sau parţial, a precizat luni Rafael Grossi, care a menţionat printre deficienţe întreruperea repetată a furnizării de energie către centrală, personalul insuficient, întârzierea lucrărilor de întreţinere şi lipsa pieselor de schimb.

De asemenea, echipa AIEA de la faţa locului nu a primit permisiunea de a se deplasa liber în interiorul centralei pentru a verifica eventuala amplasare a unor arme acolo.

Ocupată de trupele ruse în martie 2022, această centrală, cea mai mare din Europa, se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului.

Centrala funcţionează cu personal ucrainean şi AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului. Zona centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc.

Centrala a fost astfel deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

Urmărește ultimele evoluții din a 740-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro