Sari direct la conținut

Șeful finanțelor rusești avertizează că o confiscare a activelor Moscovei din Occident ar șubrezi dolarul

HotNews.ro
Anton Siluanov, ministrul rus al finantelor, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Anton Siluanov, ministrul rus al finantelor, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Anton Siluanov, ministrul rus al finanțelor, a avertizat Occidentul că o confiscare a activelor rusești pe care le-a blocat ar duce la „erodarea” dolarului, relatează agenția Bloomberg, citată de Markets Insider.

„Chinezii își reduc expunerea pe active americane – aceasta este o consecință a ceea ce se întâmplă”, a declarat el într-un interviu acordat RIA Novosti cu referire la discuțiile privind posibilitatea confiscării activelor rusești „înghețate” în Occident.

„Încrederea în dolar a fost subminată” deja, a mai spus el, avertizând că o confiscare a activelor Rusiei de către statele occidentale ar șubrezi și mai mult moneda națională a SUA.

Deși nu a intrat în detalii, el a avertizat de asemenea că Moscova are și ea active occidentale pe care le-a blocat și poate răspunde „simetric” la orice noi acțiuni împotriva sa.

Comentariile sale vin în contextul în care premierul britanic Rishi Sunak a îndemnat din nou zilele trecute ca statele occidentale și partenerii lor să ia măsuri mai îndrăznețe în privința activelor rusești pe care le-au blocat.

„Trebuie să fim mai îndrăzneţi în ceea ce priveşte confiscarea a sute de miliarde din activele ruseşti îngheţate. Începem prin a lua miliardele din dobânda pe care aceste active le generează şi prin a le trimite Ucrainei. Apoi, în cadrul G7, trebuie să găsim modalităţi legale de a confisca activele în sine şi, de asemenea, de a trimite acele fonduri în Ucraina”, a scris şeful guvernului britanic într-un articol publicat de Sunday Times cu ocazia marcării a doi ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

„Ce omagiu ar fi pentru lupta lui Alexei Navalnîi de a trage la răspundere statul rus pentru acţiunile sale”, a mai notat Sunak.

UE a ajuns la un compromis privind folosirea activelor rusești blocate pentru a finanța Ucraina

Uniunea Europeană, care a îngheţat 200 de miliarde de euro din activele Băncii Centrale a Rusiei, a ajuns pe 30 ianuarie la un acord cu privire la prima etapă a unui plan care vizează alocarea profiturilor generate de activele ruseşti blocate pentru reconstrucţia Ucrainei.

Însă aceste profituri sunt mult mai mici, ajungând anul trecut la 3 miliarde de euro, decât valoarea propriu-zisă a activelor. UE, Grupul celor Șapte (G7) și Australia au înghețat active de 283 de miliarde de dolari aparținând doar Băncii Centrale a Rusiei, peste două treimi din suma imobilizată sub formă de titluri de valoare și numerar aflându-se în conturi bancare din Europa.

Însă pe 12 februarie Consiliul European a propus un plan de confiscare a aproximativ 15 miliarde de euro din profiturile preconizate generate de activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei și de transferare a acestora în Ucraina.

Statele Unite pledează de mai bine de un an ca activele rusești să fie confiscate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, însă mai multe state europene importante se opun măsurii, temându-se că ea ar fi oricum desființată de instanțele judecătorești.

În plus, deși Washingtonul este cel mai puternic susținător al acestei idei, doar până la 5 miliarde de dolari în active rusești sunt înghețate în instituții americane, majoritatea celorlalte fiind blocate în UE și alte țări.

Urmărește ultimele evoluții din a 736-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro