Sari direct la conținut

Seful SocGen, Frédéric Oudea: E greu sa conduci in ziua de azi o banca

HotNews.ro

Frédéric Oudea , seful Societe Generale, institutie care opereaza in Romania a doua banca din sistem – BRD SocGen, a stat de vorba cu cititorii ziarului francez Le Parisien. Discutiile au fost lungi si mai cu seama, interesante, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Reiau mai jos un scurt rezumat al interviului.

“…De ce nu reducem dobanzile in acelasi ritm ca Banca Centrala Europeana? Ma bucur ca ma intrebati asta, pentru ca pot explica mai bine in ce consta meseria de bancher. Cand dai un imprumut pe 5 ani sau pe 15 ani nu poti sa atragi resursele de finantare pe termen scurt, pe trei luni de pilda. Asta a facut Northern Rock si a falimentat. Noi, cand dam un imprumut pe 15 ani nu apelam la resursele BCE, care sunt pe termen scurt…

Azi, toate bancile sunt criticate, ca si cand ar fi responsabile pentru criza. E drept, bancile au o parte din responsabilitate. Dar e o diferenta uriasa intre imaginea noastra si realitatea din teren.

..Exista o lege care spune ca in cazul companiilor ajutate de stat, remuneratia sefilor nu va include actiuni gratuite sau stock-options, ceea ce se intampla si in cazul meu. Salariul meu, este acelasi ca si in perioada in care eram director general: 850.000 € pe an.

…Meseria de bancher inseamna sa gestionezi riscurile. In timp de criza, aceste riscuri au tendinta naturala de a se inmulti. In toate bancile franceze, aceste riscuri sunt cumunicate in mod transparent, nu avem nimic de ascuns. Nu stiu insa ce va aduce viitorul, trebuie sa ne pastram prudenta. Probabil ca nu suntem departe de punctul cel mai de jos al crizei, ceea ce ne face sa credem ca situatia se va stabiliza. Am putea asista la noi deprecieri ale activelor, asta depinde de conjunctura si de piata.

O banca este infiintata pentru a da credite. Desigur, nu in orice conditii. La noi, creditele pentru companii au crescut mai mult decat cele pentru persoane fizice. Dar daca o companie are probleme structurale, ce putem sa facem? Gasim eventual o solutie de trezorerie pentru a o ajuta, ii prelungim maturitatea creditului …

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.c

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro