Sari direct la conținut

Senatorii vor bratari electronice de supraveghere pentru infractori

HotNews.ro

Infractorii din Romania ar putea scapa de masura arestarii preventive, daca instanta va considera ca este indeajuns monitorizarea lor cu ajutorul unui sistem electronic. Senatorii din Comisia juridica au adoptat marti un articol din noul Cod de Procedura Penala propus de ministerul Justitiei, prin care invinuitului sau inculpatului i sa poate impune sa poarte bratari electronice de supraveghere.

Adoptarea acestui articol a starnit controverse in comisia juridica a Senatului. Liberala Norica Nicolai a aratat ca introducerea unui sistem de monitorizare a inculpatiilor incalca drepturile funamentale ale omului.

„Se incalca prevederile Conventiei drepturilor omului. Acest sistem de monitorizare se utilizeaza pentru anumite categorii de persoane condamnate definitiv, ale caror fapte au un grad foarte ridicat de periculozitate sociala, ma refer in special la infractiunile cu mare violenta, omor sau infractiuni de criminalitate organizata”, a spus Nicolai.

Alaturi de senatorul liberal a contestat articolul si Valentin Dinescu (PRM). „Sub aspectul demnitatii umane, as prefera masura arestarii preventive”, a afirmat acesta.

Reprezentantul Ministerului Justitiei, Florin Popleanu, a explicat ca folosirea acestui sistem de supraveghere este la latitudinea instantei. In functie de gravitatea faptei, judecatorul va stabili daca alege aceasta varianta sau pe cea a arestarii preventive.

La solicitarile senatorilor privind valorea investitiei in acest sistem, Popleanu nu a putut preciza o suma. „In acest moment se face o evaluare si costurile sunt diferite, in functie de capacitatea sistemului sau modalitatea de supraveghere”, a explicat reprezentantul Guvernului.

In ciuda argumentelor invocate de senatori, prevederea in cauza a primit avizul favorabil chiar din partea Comisiei pentru Drepturile Omului. Articolul a fost adoptat cu ajutorul senatorului Peter Eckstein Kovacs, sustinut de voturile colegilor din PNL si PD.

O alta modificare controversata a Codului Penal a fost interdictia inculpatului de a conduce un vehicul. Senatorul Doru Ioan Taracila l-a intrebat ironic pe Florin Plopean daca dispozitiile se aplica si in cazul bicicletelor sau carutelor. Dupa cateva minute de cearta, articolul a fost adoptat.

Comisia a mai admis si un amendament al senatorului PSD Doru Ioan Taracila, care aduce precizari suplimentare privind obligatia inculpatului de a nu parasi localitatea. O data cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, acesta va avea interdictie sa parareasca localitatea de domiciliu.

De asemenea, senatorii au fost de acord cu prevederile care se refera la cazurile in care, pe baza actelor medicale, se constata ca cel aflat in arest preventiv sufera de o boala care nu poate fi tratata peniteniciar. Noua legislatie il va obliga pe acesta sa efectueze tratamentul sub paza permanenta, intr-un spital public.

Necesitatea pazei permanente a fost invocata de ministrului justitiei Monica Macovei, imediat dupa disparitia sirianului Omar Hayssam.

In cazul in care modificarile aduse Codului de Procedura Penala nu vor fi dezbatute si aprobate de plenul Senatului pan ape 7 noiembrie, docuemntul va fi aprobat tacit. Din acest motiv, membrii Comisiei juridice au decis sa inainteze Biroului Permanent al Sebatului o cerere ca dezbaterile in plen sa fie reluate saptamana viitoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro