Sari direct la conținut

Servicii de comunicatii mobile prin satelit in toata Europa, posibil din 2009

HotNews.ro

Operatorii de sateliti ar putea oferi incepand din 2009 servicii precum transfer de date de mare viteza, televiziune mobila, interventie in situatii de calamitate si servicii medicale de la distanta in intreaga Europa, dupa ce Comisia Europeana a lansat joi o procedura de selectie unica la nivel european. Serviciile de comunicatii mobile furnizate prin satelit pot acoperi zone intinse si anterior inaccesibile, iar Bruxelles-ul sustine ca trei dintre mai mari cinci operatori de sateliti din lume se afla pe teritoriul Europei.

„Aceste servicii constituie o oportunitate fara precedent pentru toti europenii, care pot avea acum acces la noi servicii de comunicatii, si acest lucru nu doar in zonele metropolitane, ci si in regiunile rurale si in cele cu o densitate scazuta a populatiei”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Telecomunicatii.

Comisarul recunoaste insa ca „aceste servicii prin satelit depind de realizarea unor investitii substantiale si de proceduri simple si rapide, precum si de siguranta juridica pe termen lung”.

Anterior acestei proceduri unice de selectie, statele membre UE erau cele care realizau selectia operatorilor, fapt care ducea la abordari si proceduri diferite precum si la dezavantaje concurentiale pentru industria de sateliti europeana, spun oficilii de la Bruxelles.

Primii sateliti ar putea fi lansati in 2009

Industria de sateliti reprezinta o piata in valoare de 77 de miliarde de euro, cu o crestere de 16% in 2007. Din acest total, numai serviciile prin satelit au generat venituri globale de aproximativ 38 de miliarde de euro. Potrivit datelor Comisiei, industria spatiala europeana detine o cota de 40% pe pietele mondiale de fabricare, lansare si operare a satelitilor si trei dintre cei mai mari cinci operatori de sateliti din lume se afla pe teritoriul Europei.

Companiile interesate pot transmite cereri Comisiei pana la data de 7 octombrie 2008. Daca in prima etapa se va evalua capacitatea tehnica si comerciala a candidatilor de a-si lansa sistemele la timp, in a doua faza de selectie se vor verifica aspecte precum viteza cu care vor fi acoperite toate statele membre, gama de servicii, inclusiv in zonele rurale, numarul de utilizatori finali deserviti si capacitatea sistemului de a indeplini obiectivele de politica publica si pe cele privind eficienta spectrului.

Toate statele membre trebuie sa se asigure ca solicitantii selectati au drept de operare in tara lor. Bruxelles-ul crede ca in functie de numarul de solicitanti, procedura ar putea fi finalizata in prima parte a lui 2009, tot in acest an urmand sa fie lansati si primii sateliti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro