Sari direct la conținut

Serviciile publice de gospodarire comunala sunt proaste si scumpe

Cotidianul

Piata serviciilor publice de gospodarie comunala este dominata covarsitor de firme din sectorul privat, insa concurenta lipseste cu desavarsire, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC), Ioan Radu.

„Daca pe piata apare un operator care presteaza servicii, toti ceilalti sar pe el, pentru ca le incalca teritoriul. In Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au impartit sectoare de activitate astfel incat clientii nu pot sa isi aleaga firma“, a spus Radu. Presedintele ANRSC crede ca aceasta concurenta trebuie sa se deplaseze in zona autoritatilor administratiei publice locale.

„Cand un operator nu este bun, autoritatile trebuie sa aiba capacitatea sa scoata la concesiune serviciul si sa aleaga alt operator“, mai spune Radu.

Cu prilejul unei conferinte pe tema reglementarilor serviciilor publice de gospodarire comunala, Radu a atras atentia ca pe piata exista firme care functioneaza in afara cadrului legal, in sensul ca exista operatori locali care isi desfasoara activitatea pe baza unei semnaturi a primarului localitatii unde isi au sediul, nu ca urmare a licentei primite de la ANRSC.

De asemenea, spune Radu, multe dintre autoritatile locale lasa la latitudinea firmelor de salubrizare sa stabileasca de la sine putere nivelul taxei, fara aprobarea consiliului local. Tot ieri, Radu i-a acuzat pe managerii firmelor care contracteaza credite si cresc, din aceasta cauza, nivelul tarifului serviciilor, fara sa gaseasca solutii de reducere a costurilor de productie.

„Vom face o analiza foarte dura si, pana saptamana viitoare, vom prezenta o evolutie a tarifelor serviciilor de salubrizare, transport local, apa si canalizare in perioada 2001-2004“, a declarat Radu.

Acesta a adaugat ca societatile de alimentare cu apa care au contractat un credit „pleaca din start de la un tarif de un euro pe un metru cub de apa, iar cei care nu beneficiaza de astfel de credite au tarife sub nivelul national“. In acest context, Radu a afirmat ca, pana in prezent, nu exista o metodologie de facturare a consumurilor.

O alta problema semnalata de presedintele ANRSC este a banilor primiti de la UE pentru derularea unor programe de gospodarire comunala care nu si-au atins obiectivele. Un caz relevant este al Regiei de Apa din Petrosani, care a contractat un credit de 62 milioane de dolari, din programe PHARE si ISPA, pentru monitorizarea unui sistem de distributie a apei.

Desi a fost achizitionat in 2001, nici pana in prezent nu a fost pus in functiune, desi s-au cheltuit zeci de milioane de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro