Sari direct la conținut

Sfatul unui avocat pentru contribuabili în privința inspecțiilor fiscale ale ANAF: Dacă vreți pace, pregătiți-vă de război

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: Kittiphan Teerawattanakul | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: Kittiphan Teerawattanakul | Dreamstime.com

„Si vis pacem, para bellum” înseamnă în latină că dacă vrei și dorești pace, pregătește-te de război. Ăsta este mesajul pe care vi-l transmitem în perspectiva unei inspecții fiscale, a declarat Călin Stan, avocat și director la Băncilă, Diaconu și Asociații, în cadrul unei conferințe EY România.

„Așa poate veți reuși să ieșiți într-o situație mai bună decât dacă nu o faceți”, a precizat el.

Vorbind despre inspecțiile la multinaționale, Stan a precizat că problema inspecțiilor fiscale pe management fees nu s-a terminat.

„Nici nu pare să se termine. Recomandarea noastră: substanță economică și documentare. Să aveți documente să-i puteți îngropa pe cei de la ANAF în hârtii în momentul în care vin să vă întrebe cum justificați prestarea efectivă a serviciilor”, a explicat avocatul.

El recomandă acestora să aibă o documentare foarte clară a beneficiului direct pe care l-a obținut societatea din serviciile pe care le-a achiziționat de la grup și, bineînțeles, să aibă răbdare și nervi de fier pentru că o să fie aceeași discuție pe care au mai avut-o probabil și acum 10 ani pe aceeași temă.

Inspectorii ANAF nu vor să aibă o discuție deschisă în ceea ce privește prețurile de transfer

Potrivit acestuia, în zona prețurilor de transfer lucrurile se complică și mai tare.

„Având în vedere lipsa specialiștilor (ANAF și MF n.r.) în prețuri de transfer, vă dați seama cât de complicat este să vii cu structuri complexe, cu explicații economice poate mai de nuanță și finețe și să te lovești de lipsă de resursă și de o dorință clară de a face impunerea cu orice sens din partea celor de la ANAF.

  • „În zona prețurilor de transfer, ce vedem în practică este o… nu i-aș zice obtuzitate, că sună urât, dar o lipsă de dorință de a avea o discuție deschisă tehnică pe niște baze corecte tehnic, economic, juridic”.

„Din păcate, chestia asta duce spre zona de conflict, dispută fiscală, fie că discutăm de un litigiu la nivelul instanțelor internaționale sau mai sofisticate”, a mai afirmat el.

După ce practica ANAF a fost invalidată după Berlin Chemie pe sedii fixe și permanente, inspectorii au schimbat strategia

Acum câțiva ani a fost un subiect fierbinte: sedii fixe, sedii permanente.

„Găsiseră gâsca cu ouă de aur și totul era un sediu fix, totul era un sediu permanent. Problema este că a venit Berlin Chemie care a pus o frână de mână pe tot ceea ce a însemnat genul acesta de tratament fiscal aplicat poate și puțin heirupistic”, a explicat Călin Stan.

Din păcate, spune el, frâna n-a fost totală pentru că pur și simplu inspectorii s-au redresat și s-au reorganizat cu altă abordare: nu mai avem sedii fixe și sedii permanente, dar se face reîncadrarea tranzacțiilor.

„Asta ce înseamnă? Găsesc un motiv să spună că nu există un scop economic al tranzacției, ori că scopul declarat de contribuabil nu este cel real. Găsește ANAF un scop economic”, a mai afirmat avocatul.

  • Îți explică el, de fapt, ce vrei să spui când îți faci business-ul și motivul este o ajustare completă a tranzacțiilor și a realității operațiunilor economice și faptice cu consecința unică de a stoarce o impunere cât mai consistentă.
  • Este o chestiune foarte complicat de gestionat în avans. Nu știi niciodată cu ce idee o să vină ANAF.

„Dincolo de ce reușești tu să rezolvi ca substanță economică și să poți să justifici, nu înseamnă că nu vor găsi ei o altă interpretare sau un alt motiv de a spune că substanța economică reală a tranzacțiilor tale e ceva la care nici prin gând nu ți-ar fi trecut că aia ar fi fost substanța economică”, a precizat el.

  • „Consecințele sunt cele ale impunerii, 7 ani de litigiu, iar la sfârșitul zile, cu puțin noroc, mai ai dreptul să te judeci încă 3-4 ani cu ei ca să le iei și dobânzi. În acest timp copiii au plecat la facultate dar e ok, că tu le iei dobânzi la finalul zilei”.

„E de râs, dar e de plâns în același timp. Asta este situația, asta vedem în practică. Anul trecut, cel puțin, a fost efervescență pe partea asta. A fost efervescență pentru că Berlin Chemie a venit cumva și a parcat această posibilitate de a face sedii fixe și sedii permanente”, a afirmat Călin Stan.

Deși ANAF a greșit în problema tichetelor cadou, pare că nu vom vedea o amnistie

Reamintim că Fiscul a profitat de o neclaritate din lege, în 2019, pentru a demara o campanie tematică de controale privind tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe venit și contribuțiilor sociale pentru tichetele cadou achiziționate de companii.

HotNews.ro a scris despre acest subiect. Adică nu se știa cine trebuie să plătească contribuțiile: compania care a dat sau compania ai cărei angajați au primit tichetele?

În cadrul unei conferințe organizată în 2020 de PwC România, la eveniment au participat șefa ANAF de la acea vreme, Mirela Călugăreanu, care s-a lăudat cu ce a descoperit și ce sancțiuni a dat, și Doru Dudaș, director general în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), care consideră că ar fi trebuit ca, în acel caz, Fiscul să întrebe specialiștii care au făcut legea, înainte de a demara controalele.

*Dudaș a plecat ulterior din Minister

Practic, Ministerul Finanțelor recunoștea, la acea vreme, că ANAF a greșit în interpretarea legislației.

În cadrul evenimentului EY, Călin Stan a spus că saga tichetelor cadou nu s-a terminat.

„Se dorește, la nivel declarativ cel puțin, amnistierea lor, însă nu vedem rezultate deși proiectul de lege pentru amnistie a plecat la promulgare la președinte anul trecut în iulie. A fost întors de la președinte la Parlament pe motive de formă și de procedură”, a spus el.

  • Din păcate, ultima actualizare de pe site-ul Camerei Deputaților este de la 20 decembrie când s-a obținut ultimul aviz de la Comisia de buget-finanțe. Așteptă să vedem ieșită legea cu amnistia pe tichetele cadou.

„N-aș vrea să transmit un semnal greșit sau eronat, dar am o mare emoție vizavi de această lege de amnistie. În contexul în care discutăm de o așa mare problemă legată de colectare, de buget, de deficit este greu de crezut că vor da o grămadă de bani înapoi contribuabililor pe motiv că ai greșit acum 2 ani când situația aparent nu era atât de grea cum e acum”, a mai afirmat Stan.

Ca idee, spune el, tichetele cadou rămân în continuare o problemă.

„Noi avem clienți care au ajuns deja în instanță și tot acest efort este pus sub semnul întrebării așteptând această lege care vine sau nu”, a spus el.

  • Așteptăm să vedem ce se va întâmpla cu SAF-T și cu inspecțiile fiscale pe zona asta. Sperăm că nu vom ajunge anul ăsta la discuția cu inspecții fiscale, dar nu se știe niciodată.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro