Sfaturile lui Nicholas Taleb pentru antreprenorii români / Ce crede despre Bitcoin, ChatGPT sau bule
În business, mărimea reprezintă o mare problemă, te face fragil, susține Nicholas Taleb, autorul cărților „Lebăda Neagră” și „Antifragil”. El a vorbit aseară la București în cadrul evenimentului Brand Minds.
“Nu sunt autorul (doar al) Lebedei Negre, ci a unei colecții de cărți numită Incerto. În SUA, Incerto are 5 volume. Al șaselea volum urmează (să apară), dacă mai trăiesc câțiva ani sau poate un an”, a spus Taleb la începutul discuției.
Declarațiile pe scurt:
- Oamenilor nu le place când le spun că mărimea (companiei-n.red) reprezintă o problemă mare. Mărimea te face fragil, atunci când vorbim despre companii.
- Companiile care au un cash flow constant nu supraviețuiesc
- Am petrecut 15 ani în Vest cu rate ale dobânzii foarte mici sau chiar zero. Acum avem o generație de finanțiști, profesioniști care nu au nicio idee ce înseamnă cash flow pentru că atunci când dobânda de politică monetară este zero, nu ai nicio greutate să investești
- Companiile din California, toate acele start-upuri, sunt foarte fragile pentru că au fost finanțate la dobânzi scăzute.
- Bitcoin este o tumoră. E o schemă Ponzi transparentă. Oamenii au renunțat să meargă la biserică și au inventat o religie cu fiecare generație. În loc de Yoga, acum fac crypto.
- Vrei să schimbi lumea? Ghici ce? Începe o afacere! Avem nevoie de oameni care au pielea în joc (cu referire la cartea „Când pielea ta e în joc”, unde Taleb susține că un criteriu infailibil după care putem judeca autenticitatea, dorința de a face bine sau probitateacuiva este disponibilitatea celui implicat de a-și pune pielea în joc- n.r.)
- Nu avem nevoie de birocrați. Nu avem nevoie de teoreticieni. Toți oamenii ăștia pot distruge o țară, așa cum Bush a distrus Irak, așa cum multe ONG-uri au distrus Africa și acum sunt niște pensionari cu vilă și piscină.
- Cu tot respectul pentru economiști, dar ei nu sunt experți. Oamenii care activează în zona științelor politice nu sunt experți. În schimb,un instalator este expert. De ce? Pentru că și-a pus pielea în joc.
- Sfat pentru cei din business: Trebuie să te asiguri, atunci când te uiți la piață, că dacă cineva trebuie să supraviețuiască, acela trebuie să fii tu (vezi în text și cum)
- AI nu știe dacă face greșeli. AI este folositor dacă vrei să scrii o scrisoare de condoleanțe sau dacă vrei să scrii un eseu. ChatGPT este excelent pentru asta
De ce companiile mari sunt fragile
“Am fost foarte supărat, după ce am lansat Lebăda neagră, că oamenii mă întrebau dacă pot prezice Lebedele negre. Prin definiție, dacă o poți prezice, nu este o Lebădă neagră, ci albă. Ceea ce contează, în opinia sa, este dacă ești fragil la evenimente aleatoare sau nu (idee pe care o găsim și în cartea Antifragil n.r.)”, a declarat Taleb, la Brand Minds 2023.
Potrivit acestuia, oamenilor nu le place când le spune că mărimea reprezintă o problemă mare.
- “Mărimea te face fragil. Dacă iau un elefant și-i dau drumul de la 1 metru…” (știm ce se întâmplă n.r.).
„Care e diferența dintre un elefant și un șoarece? Atunci când devii mai mare, crești în dimensiune, ești mult mai vulnerabil la lovituri aleatoare. Poate că ești mult mai eficient când ești mare, poate că trăiești mai mult, dar numai dacă nu ești lovit. Pulsul este mai scăzut. Al elefantului este 50-60 bătăi pe minut, în timp ce un șoricel are 250. Deci este eficient să fii mare, dar aceasta calitate poate fi anulată de evenimente aleatoare”, a precizat el.
Am făcut studii care nu au fost publicate, dar care arată că companiile care au un cash flow constant nu supraviețuiesc.
El a dat exemplul din cartea “Antifragil” cu cei doi frați gemeni ciprioți. Unul care avea un job de 35 de ani la o corporație, iar celălalt era un șofer de taxi care nu avea venituri la fel de constante, dar per total câștiga la fel.
„Când întrebi oamenii cine e mai în siguranță, vor spune că cel care lucrează pentru corporație”, a spus el.
În exemplul din carte se demonstrează că exact el este cel care e fragil, pentru că dacă rămâne fără loc de muncă își va găsi foarte greu altul.
„Sunt mai multe șanse să fie lovit de un tir decât să-și găsească un alt loc de muncă”, a precizat autorul.
În schimb, șoferul de taxi din exemplu va ști să se descurce în piață.
În pandemie, de exemplu, a putut livra diverse bunuri (medicamente de exemplu n.r.) pentru cei care aveau nevoie. Practic, se explică faptul că el este mereu supus unor diverși stimuli și se adaptează nevoilor, devenind antifragil.
La fel este și în cazul companiilor.
“Asta este ideea în Antifragil. Ai nevoie de acești stresori continuu”, spune el, precizând că România a avut un factor de stres recent, făcând referire la comunism.
El crede că generația de acum este mult mai puternică decât generația de dinainte.
Politicile monetare din ultimii 15 ani au creat bule sau tumori
„Să ne uităm la o pădure. Dacă intervii să stingi fiecare mic foc, ce se va întâmpla? Materialul inflamabil se va acumula, iar apoi vei avea un mare foc pe care nu-l poți controla. Deci, Rezerva Federală din America (FED) a intervenit prea mult pentru a încerca să elimine fragilitatea din sistem”, a spus el.
Potrivit acestuia, am petrecut 15 ani în Vest, fără rate ale dobânzii (adică dobânzi foarte mici, chiar zero n.r.).
„Acum avem o generație de finanțiști, profesioniști care nu au nicio idee ce înseamnă cash flow pentru că atunci când dobânda de politică monetară este zero, nu ai nicio greutate să investești”, a precizat Taleb.
- Deci ai bule. Eu nu le numesc bule, ci tumori. Bitcoin este o tumoră. Mai ai bule în imobiliare. Astea se întâmplă din cauza lungii perioade pe care oamenii nu o înțeleg”.
Companiile din California, toate acele start-upuri, sunt foarte fragile pentru că au fost finanțate la dobânzi scăzute.
„Trebuie să ai un flux continuu de stresori”, a spus Taleb.
Despre Bitcoin a mai spus: „Pe hârtie, ideea e bună. Dar când a fost executată, s-a dovedit a fi mai rea decât o schemă Ponzi. E o schemă Ponzi transparentă. Oamenii au renunțat să meargă la biserică și a inventat o religie în fiecare generație și în loc de Yoga, acum fac crypto.”
Ce să faci dacă vrei să schimbi lumea
„Vrei să schimbi lumea? Ghici ce? Începe o afacere. Avem nevoie de oameni care au pielea în joc (cu referire la cartea „Când pielea ta e în joc” n.r.). Avem nevoie de oameni care-și asumă riscuri”, a spus el.
- Nu avem nevoie de birocrați. Nu avem nevoie de teoreticieni. Toți oamenii ăștia pot distruge o țară, așa cum Bush a distrus Irak, așa cum multe ONG-uri au distrus Africa și acum sunt pensionari cu vilă și piscină.
„Începe o afacere. De asta are nevoie lumea, ori să de implici ca angajat, ca partener în afaceri care aduc ceva economiei”, a precizat el.
- „Cu tot respectul pentru economiști, dar nu sunt experți. Oamenii care activează în zona științelor politice nu sunt experți, dar un instalator este expert. De ce? Pentru că are pielea în joc. Dacă un instalator strică instalația sau nu o repară cum trebuie, oamenii îl vor trage la răspundere”.
- Dacă ești dentist și distrugi dinții cuiva, acea persoană se va plânge.
„Aceștia sunt oameni care își pun cu adevărat pielea în joc”, afirmă el.
Două sfaturi, poate ieșite din comun, pe care Taleb le dă antreprenorilor
El le recomandă celor care au companii să evite fragilitatea.
1. „Oamenii au o neînțelegere când vine vorba despre risc. Ei cred că este un lucru separat. Prima dată, ca să o duci bine, trebuie să supraviețuiești. Prima dată trebuie să fii sigur că ai zero șanse să fii absorbit. Trebuie să fii destul de robust”, a explicat Taleb.
În opinia sa, trebuie să te asiguri, când te uiți la piață, că dacă cineva trebuie să supraviețuiască, acela trebuie să fii tu.
„E ca și cum nu poți prezice dacă o să fie un urs, atunci când te plimbi prin pădure, dar să mergi cu un prieten gras și încet. E același lucru. Trebuie să te asiguri că supraviețuiești crizelor”, a precizat el.
- „Trebuie să te asiguri că ești mai puțin fragil decât prietenul tău încet și gras. E o metaforă despre companii”.
În concluzie, primul sfat este să nu fii fragil.
2. „Al doilea sfat este să nu te extinzi. Dacă te uiți la companii, vezi egoul CEO-ui, care de obicei nu este proprietarul firmei, dar care are ambiția de a se extinde, apoi vine Lebăda neagră și gata. Ești mult mai fragil când ești foarte mare”, a precizat el.
- „E bine să reziști expansiunii, dar trebuie să fii pregătit că atunci când ceilalți intră în faliment, ai Planul B de a le lua echipamentele și tot ce mai e pe-acolo”.
ChatGPT are nevoie de oameni care să supravegheze rezultatele
„Multă lume se teme că AI va fi o Lebădă neagră negativă. Lăsați-mă să vă spun că sunt multe alte lucruri care ar trebui să ne preocupe, decât AI”, a spus el.
Potrivit acestuia, AI nu știe dacă face greșeli.
„AI este folositor dacă vrei să scrii o scrisoare de condoleanțe sau dacă vrei să scrii un eseu. ChatGPT este excelent pentru asta”, a precizat Taleb.
Pentru că face greșeli, ai nevoie de mai mulți oameni care să supravegheze rezultatele, adică mai mulți angajați.