Sari direct la conținut

Sfârșitul Android pe Huawei ar putea bulversa piața mondială de smartphone / Ce scenarii se conturează pentru gigantul asiatic după decizia Google

HotNews.ro
Huawei P30 Pro, Foto: Huawei
Huawei P30 Pro, Foto: Huawei

Sfârșitul actualizărilor Android pe aparatele smartphone ale producătorului chinez Huawei poate complica rapid viața utilizatorilor acestor aparate și ar putea redesena, practic, piața aplicațiilor mobile, scrie AFP.

Gigantul american Google, al cărui sistem Android echipează imensa majoritate a aparatelor smartphone din lume, a anunțat că stopează legăturile cu Huawei, o decizie cu consecințe grele pentru grupul chinez, care riscă astfel să nu mai poată oferi clienților săi Gmail sau Google Maps.

Acest anunț surpriză, în noaptea de duminică spre luni, vine după decizia spectaculoasă de miercuri a președintelui american Donald Trump, în plin război comercial cu China, de a interzice companiilor americane telecom să facă afaceri cu societăți străine considerate „riscante” pentru securitatea națională.

Huawei figurează astfel pe o listă de companii, stabilită de departamentul american al Comerțului, cu care firmele americane nu pot derula afaceri decât după ce au obținut o undă verde din partea autorităților.

În urma acest decizii, Google nu va mai putea oferi utilizatorilor Huawei decât versiunea „open source” a softului său Android, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului. Ceea ce înseamnă că nu vor mai putea accesa aplicații și servicii proprietate a Google, precum Gmail sau Google Maps.

Acestea ar urma să rămână active într-o primă etapă, a precizat o a doua sursă, apropiată dosarului. Dar atât timp cât decretul rămâne în vigoare, Huawei va fi obligat să efectueze în plan intern actualizările de la Android Open Source Projet – versiunea liberă de drepturi.

Nu este deci sigur că grupul chinez va putea continua, pe viitor, să propună Android și toate aplicațiile sale, cum ar fi celebra platformă YouTube.

Reacția Huawei: Vom continua să asigurăm actualizări de securitate, precum și servicii post-vânzare

Huawei a precizat, într-o declarație de presă, că va continua să asigure „actualizări de securitate, precum si servicii post-vânzare pentru toate dispozitivele Huawei și Honor existente, fie tablete, fie smartphone-uri, atât pentru cele deja vândute, cât și pentru cele aflate încă pe stoc la nivel global”.

„Vom continua să dezvoltăm un ecosistem software sigur și sustenabil care să asigure cea mai bună experiență tuturor utilizatorilor Huawei, la nivel global.”

Sute de milioane de telefoane în vizor

Numărul doi pe piața mondială smartphone, Huawei vinde zeci de milioane de telefoane în fiecare lună în întreaga lume: aproape 203 milioane în total în 2018, față de 150 milioane în 2017, potrivit firmei de consultanță Gartner. Pe primul trimestru 2019, Huawei a continuat ritmul accelerat, cu 59 de milioane de telefoane vândute, potrivit firmei de consultanță IDC, umăr la umăr cu Samsung și mult în fața numărului trei mondial, Apple.

Pentru utilizatorii de telefoane smartphone Huawei, consecințele pot fi importante deoarece Google lansează în mod regulat diferite versiune de Android, cel mai adesea din rațiuni de securitate. Telefoanele Huawei ar putea deci să se trezească cu probleme de securitate, dacă producătorul chinez nu decide să realizeze el însuși aceste update-uri. Acest risc nu este însă imediat deoarece Android a precizat că va continua pentru moment să efectueze actualizări de securitate.

O altă consecință, mai îndepărtată, vizează aplicațiile. Deoarece, pe măsură ce Google actualizează Android, sutele de mii de aplicații propuse în App Store sunt și ele actualizate, în condițiile în care dezvoltatorii vor să rămână compatibile. Iar aceste actualizări ale aplicațiilor antrenează o formă de învechire a telefoanelor, care nu mai dispun de ultimele actualizări ale Android, cu aplicații incapabile să mai funcționeze, în timp.

Puține soluții pentru Huawei

Pe termen scurt, Huawei nu dispune de foarte multe soluții. Pe telefoanele actuale, aplicarea unui nou sistem de operare, în locul Android, este complicată. Pe telefoanele viitoare, o alternativă este de asemenea dificil de găsit: singurul sistem de operare suficient de răspândit este iOS al Apple, disponibil exclusiv pe iPhones. Microsoft a încercat să lanseze o versiune mobilă a celebrului Windows în 2010, pe care nu a reușit să o propună decât pe propriile telefoane. Dar Windows Phone nu s-au bucurat de succes și Microsoft a abandonat aventura în 2017.

Pe termen mediu, decizia Google ar putea incita Huawei să urmeze exemplul Apple și să propună propriul sistem de operare, o idee care încolțise deja în mintea conducătorilor gigantului chinez. Numărul doi mondial, Huawei este greu de ocolit pentru dezvoltatorii de aplicații, care vor fi deci nevoiți să propună o versiune „Huawei” a produselor lor pentru a evita tăierea legăturilor cu o parte semnificativă a pieței. Fără a merge atât de departe, Huawei poate dezvolta un „fork” Android, o versiune a sa care să refolosească majoritatea codurilor Android „open source”, și care i-ar permite să mențină un produs compatibil cu aplicațiile dezvoltate pentru Android.

Un risc și pentru Google

Și pentru Google decizia de a rupe legăturile cu Huawei este foarte complicată. În afara de iPhones, Google se bucură pe piața smartphone de o poziție de monopol cu Android, un produs care i-a permis să dezvolte serviciile sale asociate, motorul de căutare pentru mobile, geolocalizarea cu Google Maps etc. Aceste servicii îi sunt esențiale pentru captarea datelor utilizatorilor, în centrul modelului său economic fondat pe vânzarea de spații de publicitate ultra-personalizate, ca și Facebook. Pe termen mediu, o ruptură cu Huawei ar putea face Google să piardă accesul la date esențiale a sute de milioane de utilizatori.

Dar în special dezvoltarea unui sistem de operare al Huawei poate reprezenta un risc adevărat pentru Google. Disputa dintre Huawei și Google reprezintă un semnal puternic și pentru alți producători chinezi (Xiaomi, Oppo, OnePlus…). În cazul dezvoltării unui sistem de operare de către Huawei, concurenții săi chinezi ar putea fi incitați să-l utilizeze, pentru a evita să devină, la rândul lor, victima unor viitoare presiuni americane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro