Sari direct la conținut

Sfârșitul unei epoci? Microsoft pregătește pensionarea Internet Explorer după 25 de ani de la lansarea browserului

HotNews.ro
Internet Explorer, Foto: pixebully / Alamy / Profimedia Images
Internet Explorer, Foto: pixebully / Alamy / Profimedia Images

Internet Explorer este atât de nepopular încât până și Microsoft își întoarce spatele la program, relatează CNN.

Microsoft a anunțat săptămâna aceasta că programul său de chat pentru locul de muncă Teams nu va mai fi disponibil pe Internet Explorer după 30 și că aplicațiile companiei, printre care și Office365, nu vor mai funcționa pe IE începând de la 21 august 2021.

Decizia reprezintă încă un cui în sicriul unuia dintre cele mai detestate produse software din toate timpurile. Însă Explorer nu va dispărea imediat.

IE încă există în mod miraculos la 25 de ani după lansarea sa. Odată cel mai utilizat browser web, programul Microsoft se află într-o spirală descendentă de ani de zile, cota sa din piață scăzând la sub 50% în 2010, în prezent situându-se la aproximativ 4% potrivit NetMarketShare.

Browserul Google Chrome este astăzi cel mai popular, cu o cotă de 71% din piață.

Internet Explorer a fost lansat în 1995 fiind integrat în Windows 95 și a devenit un succes instant. A reușit să ucidă extrem de popularul Netscape Navigator, ajungând într-o poziție de monopol la începutul anilor 2000. În perioada de glorie a IE browserul Microsoft era folosit de către 95% din utilizatori.

Însă compania fondată de Bill Gates nu a venit cu noi inovații pentru browserul Windows, lăsând să se depună praful pe Internet Explorer 6 timp de cinci ani, utilizatorii frustrați orientându-se spre noi programe.

Internet Explorer a devenit sinonim cu erori, probleme de securitate și tehnologie depășită. Microsoft a lansat în cele din urmă IE7 în 2006 dar răul a fost deja făcut, compania lăsând cale liberă pentru Firefox și apoi Chrome să o depășească.

De abia cu lansarea Internet Explorer 9 în 2011 Microsoft a prezentat un browser modern însă până în ziua de azi IE nu are suport pentru extensii, nu este disponibil pe dispozitive care nu folosesc Windows și nu se sincronizează automat cu alte device-uri – toate funcții de bază în cazul Chrome și Firefox.

Chiar și Microsoft a admis că IE nu este ideal pentru navigatul pe internet.

„Clienții folosesc IE 11 din 2013 când mediul online a fost mult mai puțin sofisticat decât astăzi”, a notat compania în anunțul de luni, adăugând că „de atunci, standardele open web și browsere mai noi – ca noul Microsoft Edge – au făcut posibile experiențe online mai bune și inovative”, a notat compania în anunțul de luni.

Acesta este și motivul pentru care Microsoft a încercat, fără succes până acum, să pună capacul pe Internet Explorer.

Într-un chat postat pe Reddit în 2014, inginerii Microsoft responsabili de Internet Explorer au admis că este luată în considerare o schimbare de nume „pentru a ne separa de percepțiile negative” despre browser. Însă în cele din urmă Microsoft a dezvoltat un browser cu totul nou, lansând Edge în 2015.

Dar Edge nu a înlocuit în realitate IE – Internet Explorer fiind preinstalat până în ziua de azi pe Windows alături de Edge.

Compania a continuat să ofere IE cu Windows pentru a se asigura că aplicațiile folosite la locul de muncă funcționează corespunzător în continuare, corporațiile având tendința de a adopta mai lent noi versiuni de browsere, în special dacă au aplicații personalizate pentru ele.

Iar Microsoft a ținut să sublineze că IE nu va deveni istorie încă.

„Vrem să facem clar faptul că IE 11 nu va dispărea și că aplicațiile și investițiile clienților noștri vor continua să funcționeze”, a anunțat compania.

Însă în același timp reprezentanții săi au notat că ultima versiune Edge este compatibilă cu aplicațiile dezvoltate pentru IE așa că utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să alterneze între browsere.

Poate că până la urmă Internet Explorer nu va trăi la nesfârșit.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro