Sibex: Scaderile cotatiilor s-au accentuat, sporind castigurile vanzatorilor
Pe piata Sibex, sedinta de la mijlocul saptamanii a adus scaderi importante ale cotatiilor futures pe toate sectoarele tranzactionate, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Impunerea acestora ca directie de baza a adus castiguri mai mari vanzatorilor dar si mai multa prudenta, intensitatea la tranzactionare fiind mai redusa comparativ cu sesiunea anterioara.
Cu o ora si jumatate inainte de inchidere se puteau observa 2.500 contracte cu o valoare de 14 milioane lei. Dupa ora 16.30 intensitatea a crescut, odata cu accentuarea scaderilor. Cele mai importante schimburi s-au inregistrat pe segmentul financiar unde derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia atragea circa 1.400 contracte respectiv pe segmentul indicilor, unde derivatul pe Dow Jones se situa la 900 contracte, conform datelor de la ora 17.30.
Scaderea puternica a indicelui BET-FI pe piata spot si implicit a cotatiei SIF5 s-a reflectat in evolutia de miercuri a cotatiilor futures ale DESIF5 pentru care s-au inregistrat deprecieri semnificative pentru toate scadentele. Scadenta cea mai lichida a continuat sa fie decembrie 2010, contractele fiind realizate la preturi intre 1,3570 si 1,32 lei/actiune, minimul zilei fiind atins dupa deschiderea negativa de pe Wall-Street care s-a reflectat puternic in evolutia celor mai lichide simboluri de la Sibiu. La ora 17.30 cotatia DESIF5 decembrie pierdea 3,07% fata de inchiderea zilei precedente. Pentru martie 2011 DESIF5 se depreciau cu 3,89 %. Aceste deprecieri erau sinonime cu randamente pe vanzare de pana la 22 si 28 %, garantia initiala pentru tranzactionarea unui contract futures DESIF5 fiind de 192 lei.
Pe piata derivatului Dow Jones Industrial Average, inchiderea rosie de marti de pe Wall-Street unde indicele american a pierdut 60,09 puncte, si-a facut simtita din plin influenta, deschiderea la Sibex fiind una cu scaderi. Acestea s-au mentinut la un nivel mediu pana la ora 16.30, in conditiile in care pe principalele burse europene s-au inregistrat scaderi ale indicilor in timp ce indicele DJIA avea o evolutie mai degraba plata pe piata futures din SUA, dupa ce au fost publicate ultimele date din economie. Acestea au fost unele pozitive, deficitul balantei comerciale indicand o usoara reducere in septembrie, la nivelul de 44 miliarde dolari, fata de la nivelul de 46,5 miliarde dolari inregistrat in august, in conditiile in care scaderea dolarului a incurajat exporturile care au atins maximul ultimilor 2 ani.
Si numarul cererilor de ajutor de somaj s-a micsorat saptamana precedenta, atingand cel mai scazut nivel din ultimele 4 luni. In pofida acestor stiri, cotatia DJIA a deschis destul de puternic pe minus la NYSE, influenta asupra cotatiilor de la Sibex fiind imediata, prin prisma accentuarii bruste a deprecierilor si atingerii minimelor zilei in jurul orei 17.00. La ora 17.30 DEDJIA_RON decembrie pierdea la Sibex 85 puncte valorand 11.245 puncte iar DEDJIA_RON martie 2011 se deprecia cu 143 puncte pana la 1,26 puncte. In ceea ce priveste aurul, cotatiile de la Sibex au evoluat pe minus. La ora 17.30 aurul scadea pe piata de la Sibiu agresiv cu 34,6 dolari/uncie pe scadenta Decembrie 2010 si cu 19,7 dolari pentru martie 2011.
Pe piata valutelor, leul si-a continuat ascensiunea fata de euro inceputa in sedinta precedenta, contractul futures EUR/RON afisand preturi de cotare in scadere pentru toate scadentele pentru care au fost efectuate tranzactii.
Pe piata spot, investitorii au tranzactionat ambii emitenti listati. Actiunile Prodplast Imobiliare, disponibile pe ATS-ul Sibex au revenit in atentia participantilor cu un volum de 13.230 de actiuni tranzactionate la preturi intre 3,88 si 3,9 lei/actiune. Cotatia PPLI valora 3,9 lei, in crestere cu 2 bani. Jucatorii au mai rulat si 12.000 actiuni Sibex, cotatia unui titlu apreciindu-se cu un ban, pana la 1,45 lei.