Sicriul lui Costel Corduneanu, depus la un restaurant din Iași. Ce spun autoritățile despre regulile privind organizarea ceremoniei funerare
Trupul neinsuflețit al lui Costel Corduneanu a fost depus într-un cort, Green View Salon, care aparține unui restaurant cunoscut din Iași, unde familia liderului clanului interlop a organizat priveghiul, potrivit PRO TV. Autoritățile locale nu au lămurit dacă organizarea ceremoniei funerare poate fi făcută într-un spațiu pentru alimentația publică.
Conform sursei citate, sicriul a fost depus marți, 16 aprilie, la localul ieșean, iar vineri, 19 aprilie, va avea loc înmormântarea, la Cimitirul Eternitatea.
Şeful clanului Corduneanu din Iaşi, Costel Corduneanu, a murit luni, 15 aprilie, după ce a stat internat timp de câteva săptămâni într-un spital din Târgu Mureş, unde a suferit o intervenţie chirurgicală dificilă la inimă, potrivit News.ro.
Un covor roușu, multe flori, porci la proțap, maneliști care cântă și un ecran uriaș pe care rulează imagini cu Costel Corduneanu alcătuiesc imaginea priveghiului organizat în cinstea interlopului. Potrivit presei locale, sute de oameni au mers la restaurantul din Iași pentru a-și lua rămas bun de la Costel Corduneanu.
Nunți și botezuri la cortul unde a fost depus sicriul lui Costel Corduneanu
Familia și prietenii sunt legitimați de echipaje de poliție situate înaintea drumului care duce spre cortul mortuar, conform Ziarul de Iași.
Potrivit prezentării restaurantului, la Green View Salon se pot organiza „nunți, botezuri, aniversări, banchete și multe altele”.
Întrebate de Ziarul de Iași, dacă este legal ca un sicriu să fie depus în incinta unui spațiu destinat alimentației publice sau în proximitatea acestuia, autoritățile locale au pasat problema de la o instituție la alta sau au evitat să formuleze un punct de vedere.
Directorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași a declarat că „nu intră în atribuțiile acestei instituții”.
Publicația locală a precizat că Direcția de Sănătate Publică Iași nu a transmis niciun punct de vedere în acest caz.
„Nu există așa ceva! Sub nicio formă nu este legal așa ceva! Nici în curtea unui local, nici la cortul de lângă un restaurant. Un sicriu ai voie să îl depui doar în capelă. Aceste probleme sunt reglementate foarte clar. Este și Hotărârea Guvernului nr. 741 din 2016, mai este Legea 102 din 2014. Tot aici mai scrie clar că este nevoie de niște autorizații sanitare. Aici este Ordinul 1532, din 2017. Deci, nu are ce căuta un sicriu într-un spațiu destinat alimentației publice”, a explicat pentru Ziarul de Iași, un director DSP din alt județ.
Și defapt.ro a cerut un punct de vedere la DSP Iași, instituție care nu a comunicat dacă a emis un aviz pentru organizarea ceremoniei funerare pe domeniul „La Castel”.
Șefa GSP Dorina Gîscă a precizat pentru defapt.ro că are laringită și nu poate vorbi, dar instituția pe care o conduce are deja un comunicat de presă pregătit în legătură cu ceremonia funerară.
Până la această oră, pe site-ul instituției nu a fost publicat niciun comunicat de presă privind acest caz, ultima informare pentru mass-media fiind din 9 aprilie.
Purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu, nu știe dacă s-a emis un aviz pentru ca sicriul lui Costel Corduneanu să fie depus în cortul de pe domeniul „La Castel”, dar a făcut precizări privind cadrul legal.
Ce spune legea
Conform prevederilor art.5 din HG nr. 741/2016, „pentru aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare”:
– Persoana decedată poate fi depusă în locuri publice precum, case mortuare, case funerare, capele, cu capacul de la sicriu deschis, numai după ce a fost efectuată procedura de îmbălsămare;
Conform art. 27: „(1) Persoanele decedate pot fi depuse înainte de înhumare în sălile de ceremonii funerare cu sicriul închis sau cu capacul sicriului deschis; în situaţia în care familia optează pentru expunerea cu capacul sicriului deschis, aceasta se realizează numai pe baza certificatului de îmbălsămare/tanatopraxie”.
Art. 28 ” (1) Sălile de ceremonii funerare vor fi amplasate în incinta cimitirelor sau în afara acestora. Pentru sălile de ceremonii funerare amplasate în afara cimitirelor se asigură o distanţă de minimum 20 metri de clădirile de locuit.
(2) Sălile de ceremonii funerare trebuie să fie prevăzute cu echipamente de climatizare, pentru asigurarea unei temperaturi ambientale de maximum 20°C în perioada anotimpului cald şi trebuie astfel compartimentate pentru a asigura atât reducerea potenţialelor riscuri epidemiologice, cât şi intimitatea aparţinătorilor”.
„Drept consecință, pentru nerespectarea prezentelor norme, se pot aplica sancțiuni contravenționale conform art. 43 din HG nr. 741/2016”, a transmis Voicescu.