Romgaz cumpără un sistem IT pentru a gestiona numărul tot mai mare de clienți și a transmite datele în RO e-Factura
Romgaz, cel mai mare producător local de gaze naturale, la care statul are 70% din acțiuni, a ajuns să furnizeze gaze în regim de ultimă instanță către 2500 de locuri de consum, gospodării care din anumite motive au rămas fără furnizor, iar numărul este în creștere. Furnizorul de ultimă instanță este cel care preia de urgență consumatorii care rămân fără furnizorii cu care au contracte. De exemplu, dacă un furnizor intră în faliment, clienții lui sunt preluați instant de către un furnizor de ultimă instanță.
Pentru a gestiona numărul tot mai mare de clienți și a transmite datele în sistemul RO e-Factura, Romgaz a demarat luni o licitație deschisă pentru achiziția unui sistem IT, contract cu o valoare estimată la peste 1,7 milioane de euro.
Câți clienți are Romgaz pe piața de furnizare de gaze naturale și energie electrică
În caietul de sarcini, Romgaz spune că desfășoară activitate de furnizare şi distribuție gaze naturale pentru un număr de aproximativ 600 locuri de consum și, respectiv energie electrică (prin sucursala de producție energie electrică Iernut), pentru un număr de aproximativ 400 locuri de consum (n.a. gospodării).
În plus, compania subliniază că, în calitate de furnizor de ultimă instanță, a ajuns să furnizeze gaze naturale către un număr din ce în ce mai mare de gospodării.
Un furnizor de ultimă instanță (FUI) este obligat de ANRE să preia clienții furnizorilor concurențiali de gaze naturale dacă aceștia din urmă nu mai pot, din varii motive, să asigure gazele pentru clienții lor.
Situația a apărut în piața românească în ultima parte a anului 2021, atunci când Engie, care era atunci furnizor de ultimă instanță, a preluat zeci de mii de clienți de la mai mulți furnizori care nu au putut rezista în piața din ce în ce mai scumpă a gazelor naturale, potrivit Economica.net.
Romgaz furnizează gaze în regim de ultimă instanță către 2500 locuri de consum
Romgaz spune că, până în prezent, a fost desemnat pentru realizarea activităţii de furnizare a gazelor naturale în regim UI pentru lunile februarie 2023, septembrie 2023 aprilie 2024 și noiembrie 2024.
„Ca urmare a preluării locurilor de consum în regim UI în baza legislaţiei specifice, Romgaz gestionează pe această activitate un număr de aproximativ 2500 locuri de consum. Conform reglementărilor actuale, la fiecare 7 luni calendaristice, Romgaz are obligația de preluare de noi clienți în portofoliul F.U.I., ceea ce duce la creșterea periodică a portofoliului de clienți pe activitatea de furnizare gaze naturale în regim UI”, se arată în caietul de sarcini.
Pentru a putea gestiona activitățile de furnizare și distribuţie gaze naturale şi energie electrică, atât în regim concurențial cât și în regim de ultimă instanță, Romgaz spune că este necesară adaptarea sistemului IT care va fi cumpărat pentru a asigura procesele de contractare, calcul pret, facturare în masă, notificări automate ale clienților gestionați și raportare către ANRE, dar și pentru a se realiza corespondența cu sistemul de facturare RO e-Factura.
Contractul de achiziție a noului sistem IT este estimat la peste 8,5 milioane de lei (fără TVA), echivalentul a peste 1,7 milioane de euro, și va fi finanțat din surese proprii.
Platforma IT va trebui pusă în funcțiune în maxim 90 de zile calendaristice de la semnarea contractului. Termenul limită de depunere a ofertelor este 10 februarie 2025. În aceeași zi va avea loc și ședința de deschidere a ofertelor primite.