Sindicat: Cerem permise de conducere "separat" pentru soferii profesionisti si amatori
Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Transport, Elena Frandes, afirma ca soferii profesionisti raman „fara paine” odata cu suspendarea permisului de conducere pentru o incalcare minora a unei reguli de circulatie si cere permise de conducere „separat” pentru profesionisti si amatori.
Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Transport, Elena Frandes, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca este necesar ca in legislatie sa se opereze o diferentiere intre permisele de conducere pentru soferii profesionisti si cei amatori, cum se intampla in alte tari europene, precum Italia, transmite Mediafax.
Frandes a explicat ca, in prezent, soferii profesionisti care se aleg cu suspendarea permisului de conducere pentru o incalcare minora a unei reguli de circulatie nu mai pot lucra si raman „fara paine”.
„La nivel national avem o problema mare legata de permisele de conducere ale soferilor profesionisti. In momentul de fata, permisul de conducere pentru soferii amatori este impreuna cu permisul de conducere al soferilor profesionisti. In cazul in care un sofer profesionist venit in tara incalca o regula de circulatie, automat i se suspenda permisul si ramane fara paine, fara un loc de munca. De aceea, sugeram sa se faca separat, permis de conducere pentru soferii amatori si permis de conducere pentru profesionisti, la fel cum este in Italia. In sensul in care el vine acasa in cele doua saptamani libere si cu masina personala a savarsit o oarecare abatere, i se ia permisul de amatori, dar ramane cu cel profesionist, sa mearga sa lucreze. Nu ramane fara paine”, a aratat Frandes.
Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Transport a aratat ca, daca se va da curs acestei idei, ar trebui instituite examene mai dificile pentru permisele de conducere ale soferilor profesionisti.
In acelasi context, mai multi lideri sindicali din domeniul transporturilor din tara au apreciat ca soferii de TIR din Romania care fac curse externe sunt discriminati fata de colegii lor de catre angajatori in ceea ce priveste retributia, cazarea sau timpii de munca, unii lucrand in „conditii inumane”. Ei au precizat ca spera sa se adopte o directiva europeana care sa reglementeze aceste aspecte.
Potrivit lui Frandes, la sindicatul pe care il reprezinta sunt afiliati in jur de 1.000 de soferi de TIR, angajati de firme europene de transport.