Sari direct la conținut

Sindicatele din ANAF protestează joi în fața Ministerului Finanțelor / Ce solicită

HotNews.ro
Ministerul Finanțelor , Foto: Inquam Photos / George Calin
Ministerul Finanțelor , Foto: Inquam Photos / George Calin

Sindicaliștii din ANAF și Ministerul Finanțelor vor protesta joi (13 iulie) între orele 13:00-14:00 în fața Ministerului. Conform Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ,,Solidaritatea”, afiliată la Blocul Național Sindical, vor face asta pentru a atrage atenția guvernanților, “pentru ultima dată, înainte de declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale”.

Solicită ca în noua lege a salarizării unitare să se prevadă indexarea salariilor din ANAF și MF cu rata inflației.

Ei spun că se va corecta o eroare. Care ar fi eroarea?

S-a permis indexarea pensiilor cu rata inflației, dar nu și salariile “permițând astfel apariția unor dezechilibre grave între componentele bugetului de stat, precum și mărirea gradului de nesustenabilitate a sistemului public de pensii”.

Sindicaliștii mai spun că salarizarea necorespunzătoare din ANAF și MF are un efect negativ asupra încasărilor bugetare propuse, duce la scăderea gradului de conformare voluntară la plata agenților economici și stimulează creșterea evaziunii fiscale și scăderea gradului de încasare a impozitelor și taxelor.

„Considerăm că degradarea acestor indicatori în ultimii ai a corespuns exact cu perioada de scădere efectivă a puterii de cumpărare a angajaților MF și ANAF, exact așa cum gradul de colectare a taxelor și impozitelor și toți ceilalți indicatori s-au îmbunătățit în perioada în care veniturile reale ale angajaților au crescut”, se arată în document.

Sindicaliștii cer ANAF să folosească toate prerogativele în vederea elaborării și adoptării unui statut al personalului din ANAF și MF, în ideea de a-și desfășura activitatea feriți de orice ingerințe sau amenințări în exterior.

De asemenea, mai solicită la actualele sporuri de care beneficiază angajații din cele două instituții să fie introduse în salariul de bază.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro