Sari direct la conținut

Sindicatul TVR solicita Guvernului si Parlamentului sa generalizeze colectarea taxei TV

HotNews.ro
Sigla TVR, Foto: tvr.ro
Sigla TVR, Foto: tvr.ro

Principalul sindicat din Televiziunea Romana solicita Guvernului si Parlamentului sa generalizeze colectarea taxei TVR si sa micsoreze comisionul alocat institutiilor de colectare, fapt care ar aduce 2 milioane de euro pe luna televiziunii publice.

Solicitarea a fost facuta de Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ al Televiziunii Romane, in cadrul unei conferinte de presa organizata, vineri, la sediul TVR, si care a avut ca tema situatia financiara dificila a institutiei, transmite Mediafax.

Totodata, SPUSTV a subliniat ca nu isi doreste majorarea taxei TV care, din 2004, este de 4 lei/ familie/ lunar.

In plus, Dragos Bocanaciu, presedintele SPUSTV, a spus ca potrivit raportului ANCOM, din 2015, exista 7,8 milioane de gospodarii in Romania, dintre care 6,6 milioane figureaza cu abonamente TV, insa doar 5,3 milioane sunt platitori de taxa TV. „Deci 65% din populatie achita acesta taxa”, a spus Dragos Bocanaciu.

Din 2004 pana in 2015, taxa TV a ramas la aceeasi valoare, 4 lei/ familie/ lunar, in conditiile in care salariul minim pe economie a crescut de la 280 de lei la 1.200 de lei, iar in acesti 12 ani, costurile de productie au crescut de la 4 la 6 sau chiar pana la de 8 ori mai mult.

„Noi nu solicitam majorarea taxei TV”, a spus Dragos Bocanaciu.

Potrivit acestuia, „TVR incaseaza 5 milioane de euro (pe luna, n.r.), mai mult sau mai putin, de la populatie”, suma care era suficienta in anul 2004.

„Solicitam Guvernului, Parlamentului sa aplice Legea 41/1994 si sa modifice modul de colectare a acestei taxe. Daca s-ar aplica solicitarile noastre, am obtine 2 milioane de euro, bani care ar putea fi folositi pentru productia emisiunilor de calitate”, a mai spus Dragos Bocanaciu.

Acesta a vorbit si despre faptul ca un procent prea mare din aceasta suma de 4 lei nu ajunge la TVR, ci „in contul unor societati care nu au legatura cu statul roman” (taxa TV este colectata prin intermediul facturii de energie electrica, n.r.).

„Din taxa de 4 lei, in medie, 12%, deci aproximativ 50 de bani, nu ajung la TVR, pentru ca statul permite negocierea comisionului cu institutiile de colectare (Electrica). Acesti bani ajung in contul unor societati care nu au legatura cu statul roman”, a spus Dragos Bocanaciu.

Acesta a vorbit si depre faptul ca regia de publicitate Splendid Media are 24 de milioane de lei datorie la TVR, conform raportului din 2012 al Curtii de Conturi. Curtea a recomandat televiziunii publice sa faca toate demersurile pentru recuperarea sumei, „dar demersurile administratiei (SRTv, n.r.) au fost modeste, astfel incat sindicatul a facut o plangere impotriva TVR”, iar Parchetul trebuie „sa descopere itele acestei afaceri”.

Totodata, Dragos Bocanaciu a amintit faptul ca TVR are in jur de 150 de milioane de euro datorie. „Situatia televiziunii publice este foarte grava. Aceasta situatie s-ar rezolva daca cele doua solicitari ale noastre ar fi puse in aplicare”, a mai spus Dragos Bocanaciu.

„Marea problema a televizunii publice este legata de finantare. De fapt, de aici pleaca totul (…) Daca taxa TV ar fi colectata corect de la toata populatia Romaniei si daca acest comision (comisionul de colectare, n.r.) ar fi limitat la 3-5%, n-ar mai exista probleme financiare in TVR”, a mai spus Dragos Bocanaciu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro