Sari direct la conținut

Sinuciderea asistată, pe cale de legalizare în Marea Britanie. Condițiile în care se va putea recurge la eutanasie

HotNews.ro
Sinuciderea asistată, pe cale de legalizare în Marea Britanie. Condițiile în care se va putea recurge la eutanasie
Manifestanți pentru sinuciderea asistată în fața Parlamentului de la Londra Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Parlamentul britanic a votat în favoarea unui proiect de lege prin care este legalizată moartea asistată, deschizând calea pentru mai multe luni de dezbateri pe acest subiect care a divizat Marea Britanie și a ridicat semne de întrebare legate de îngrijirile paliative, informează Reuters.

După o dezbatere aprinsă în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului de la Londra, 330 de membri au votat în favoarea proiectului privind moartea voluntară a adulților aflați în stadii terminale ale unor afecțiuni, în timp ce alți 275 au votat împotrivă.

Potrivit proiectului, adulții cu discernământ aflați în stadiul terminal din Anglia și Țara Galilor, în cazul cărora medicii au evaluat că mai au cel mult șase luni de trăit, vor putea alege modul în care-și încheie viața, cu ajutor medical.

Susținătorii proiectului susțin că va scurta agonia persoanelor incurabile și le va da un control mai mare asupra momentului morții. Însă opozanții spun că vor fi persoane vulnerabile care ar simți că ar trebui să-și încheie zilele de teama de a nu fi o povară pentru familie și societate decât din grijă față de starea lor. Alții cred că nu a fost timp suficient pentru examinarea legii înainte de votarea ei.

Votul inițial deschide procedura pentru mai multe luni de dezbatere și eventuale amendamente pe parcursul legislativ din Camera Comunelor și Camera Lorzilor.

Kim Leadbeater, parlamentarul laburist care a inițiat proiectul, spune că se așteaptă ca întreaga procedură să mai dureze încă șase luni.

Propunerea a generat o dezbatere națională în Marea Britanie, cu opinii exprimate de foști premieri, lideri religioși, medici, judecători, asociații ale persoanelor cu handicap, precum și de miniștri din guvernul laburist al lui Keir Starmer.

Sondajele sugerează că majoritatea britanicilor susține sinuciderea asistată, iar Leadbeater crede că legislația ar trebui să țină pasul cu opinia publică.

INTERVIURILE HotNews.ro