Sari direct la conținut

Sirius 4 – un nou satelit pentru televiziunile HDTV

HotNews.ro

SES SIRIUS, parte din grupul SES ASTRA, a anuntat ca satelitul de telecomunicatii Sirius 4 a intrat in functiune, preluand toate transmisiile satelitilor Sirius 2 si Sirius 3. Înca de la lansarea sa pe 18 noiembrie, totul s-a desfasurat conform planului. SES ASTRA este o companie detinuta de SES (Euronext Paris si Bursa din Luxemburg: SESG), iar compania Swedish Space Corporation este actionar minoritar al SES SIRIUS.

Satelitul Sirius 4 a fost pozitionat pe orbita sa finala, la 4,8 grade Est. Cu aceasta ocazie toate canalele transmise de la satelitii sai pereche, Sirius 2 si 3, au fost redirectionate catre Sirius 4. Satelitul vine in intampinarea cererii din ce in ce mai crescute pentru transmisii in format HDTV in tarile nordice, precum si a nevoii generate de cresterea numarului de televiziuni nou-aparute in Europa de est.

“In urmatorii ani vom asista la o crestere semnificativa a cererii de canale cu transmisie in format HD, operatorii avand responsabilitatea de a fi pregatiti din punct de vedere al capacitatii de emisie. O astfel de transmisie necesita o latime de banda de 16 Mbit/s, fata de cei 4 Mbit/s necesari unei transmisii la definitie standard,” a declarat Hakan Sjodin, Managing Director of SES Sirius.

Sirius 4 perminte comercializarea a 46 de transpondere in banda Ku in regiunile nordice, baltice si in Europa Centrala si de Est. Acest pas reprezinta o crestere cu sapte transpondere pentru aceste regiuni in urma preluarii de catre Sirius 4 a canalelor transmise de Sirius 2 si Sirius 3 În plus, noul satelit va face disponibile sase transpondere suplimentare pentru piata de pe continentul african, precum si spatiu de frecventa in banda Ka destinat serviciilor interactive din tarile nordice si baltice.

Se estimeaza ca durata de functionare a satelitului Sirius 4 va fi de cel putin 15 ani. Pe langa transmisiile de televiziune, acesta va oferi, de asemenea, servicii de comunicare in banda larga. Noul satelit ofera o acoperire totala a Europei, concentrandu-se in mod special asupra regiunii nordice, statelor baltice, Europei Centrale si de Est. Sirius 4 dispune de capacitatea necesara pentru a servi si zona Africa de Sud.

Sirius 4 a fost construit de compania Lockheed Martin din California, unde a fost supus unor teste de laborator desfasurate in conditii extreme, similare celor din timpul lansarii sau a functionarii pe orbita. Lansarea a avut loc pe cosmodromul de la Baikonur din Kazakhstan, Asia Centrala. Satelitul a fost purtat in spatiu de o racheta ILS Proton, care a lansat cu succes satelitul pe orbita sa, la 36.000 km distanta de Pamant. La aceasta altitudine perioada de orbitare este de 24 de ore, ceea ce inseamna ca satelitii sunt stationari fata de pozitia pamantului. Satelitul este controlat prin intermediul statiei de control a Swedish Space Corporation, aflata in statiunea Esrange din Kiruna. Statia de control asigura mentinerea satelitului in pozitie fixa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro