Sari direct la conținut

Situatie tensionata la CE Hunedoara: Sindicatele ies in strada, Guvernul nu gaseste solutii, iar ajutorul de salvare nu poate fi dat pana nu este rambursat un alt sprijin de stat de 8 milioane de euro

HotNews.ro
Cu un picior in faliment, CE Hunedoara trebuie sa scoata 450.000 lei pentru ISPE, Foto: AGERPRES
Cu un picior in faliment, CE Hunedoara trebuie sa scoata 450.000 lei pentru ISPE, Foto: AGERPRES

Sindicatele energeticienilor din termocentralele de la Deva si Paroseni vor picheta marti sediul Prefecturii Hunedoara pentru a cere rezolvarea problemelor de la Complexul Energetic Hunedoara. Si sindicatul „Muntele”, reprezentativ la nivelul CE Hunedoara, intentioneaza sa organizeze un amplu protest, insa pe 22 mai. CE Hunedoara a ajuns intr-o situatie atat de grava incat se afla la un pas de faliment. De altfel, la Tribunalul Hunedoara este inregistrat un dosar de insolventa in care s-au inscris pana acum cinci creditori, lista fiind deschisa si pentru altii pana pe 18 iunie 2015 cand va avea loc sedinta de judecata. Sindicatele mai cer si acordarea ajutorului de stat promis de Guvern de 37,7 milioane euro. Insa ceea ce se cunoaste mai putin este ca sprijinul nu poate fi acordat pana nu este returnat un alt ajutor de stat in valoare de 8 milioane de euro, acordat in perioada 2008-2011 in urma unor decizii ale fostilor ministri Vosganian si Videanu.

  • Dosarul de insolventa a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, alaturandu-se treptat si Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, casa de avocatura Bostina & Asociatii si Delta Plus Trading SRL.

Ajutorul de salvare doar dupa rambursarea a 8 milioane de euro

Salariatii Complexului Energetic Hunedoara au crezut ca aprobarea de catre Comisia Europeana a unui ajutor de stat de 37,7 milioane euro va duce la salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Ceea ce stiu mai putin oamenii de la CE Hunedoara este ca acest sprijin nu poate fi acordat pana cand nu va fi rambursat un alt ajutor de stat de circa 8 milioane de euro (6 milioane de euro fara dobanzi).

Acest ajutor de stat care trebuie rambursat a fost acordat prin Hidroelectrica in perioada 2008-2011, prin doua contracte incheiate, in urma unor decizii politice, cu Electrocentrale Paroseni si Electrocentrale Deva, societati care acum fac parte din Complexul Energetic Hunedoara. Contractul cu Paroseni a fost semnat in iulie 2008, cu aprobarea fostului ministru al economiei, Varujan Vosganian, iar cel cu Electrocentrale Deva, in iunie 2009, cu aprobarea unui alt fost ministru al economiei, Adriean Videanu. Prin aceste contracte, Hidroelectrica a fost fortata sa cumpere energie scumpa de la cei doi producatori de energie, fiind vanduta apoi mult mai ieftin catre „baietii destepti” si catre mari consumatori precum Alro si ArcelorMittal. In aprilie 2012, Comisia Europeana a demarat o investigatie aprofundata asupra acestor contracte, concluzia fiind ca au fost ajutoare de stat.

„CE Hunedoara este succesorul legal si economic al intreprinderilor Termoelectrica si Electrocentrale Deva. In urma unei investigatii amanuntite initiate in aprilie 2012, Comisia a concluzionat, intr-o decizie separata, ca prin contractele incheiate intre Hidroelectrica, Electrocentrale Deva si Termoelectrica, ultimele doua intreprinderi au beneficiat de un avantaj economic necuvenit, care incalca normele UE privind ajutoarele de stat. Acesta este rezultatul faptului ca preturile pe care Hidroelectrica le-a platit intreprinderilor respective pentru energia electrica au fost peste nivelul pietei. Termoelectrica si Electrocentrale Deva – sau succesorul legal si economic al acestora, in prezent CE Hunedoara- trebuie sa ramburseze ajutorul incompatibil primit, care se ridica la 26,27 milioane RON (aproximativ 6 milioane EUR), fara a include dobanzile. Prin urmare, inainte de a primi ajutorul pentru salvare, CE Hunedoara va rambursa ajutorul de stat incompatibil acordat in trecut intreprinderilor Electrocentrale Deva si Termoelectrica (Electrocentrale Paroseni)”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene din 21 aprilie cand a fost aprobat ajutorul de salvare.

O alta problema a CE Hunedoara imposibil de rezolvat acum este achizitia de certificate de CO2. Pana la sfarsitul lunii trecute, termenul limita, Complexul Energetic Hunedoara a reusit sa cumpere doar o parte din certificate, motiv pentru care acum se poate astepta in orice moment cu o amenda din partea Comisiei Europene de circa 120 milioane de euro. Ajutorul de stat aprobat in aprilie de Comisia Europeana ar fi trebuit folosit tocmai pentru achizitia de astfel de certificate.

Reamintim ca pe 21 aprilie, Comisia Europeana a aprobat pentru o perioada de sase luni un ajutor de salvare, in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro), acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit expertilor CE, ajutorul de stat este in concordanta cu normele UE privind salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate). El este limitat la suma necesara Complexului Energetic Hunedoara pentru a-si desfasura in continuare activitatile de exploatare a centralelor electrice in urmatoarele sase luni si pentru plata creditorilor.

Insa, conditiile pentru rambursarea creditului sunt dure. Pe langa returnarea ajutorului de stat primit in trecut, pentru cei 37,4 milioane euro, autoritatile statului s-au angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care societatea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare, dupa cele sase luni. Daca acest plan de restructurare nu este prezentat, CE Hunedoara va fi obligata sa prezinte un plan de lichidare.

Pana in acest moment, Guvernul nu a aprobat nicio hotarare de Guvern privind ajutorul de stat. De altfel, Guvernul nu a avut nicio reactie oficiala legata de situatia de la Complexul Energetic Hunedoara, o societate cu circa 6.500 de angajati. Si premierul Victor Ponta si ministrul Andrei Gerea prefera sa evite subiectul, ca si cum problemele din Hunedoara nu ar exista.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro