Sari direct la conținut

Sâmbătă are loc a doua etapă a Olimpiadei Gazeta Matematică. Cum se va desfășura și ce măsuri au luat organizatorii pentru a evita fraudele descoperite în prima etapă

HotNews.ro
Sâmbătă are loc a doua etapă a Olimpiadei Gazeta Matematică. Cum se va desfășura și ce măsuri au luat organizatorii pentru a evita fraudele descoperite în prima etapă

​Sâmbătă are loc a doua etapă a Olimpiadei Gazeta Matematică, organizată de Societatea de Sțiințe Matematice în România independent de Ministerul Educației, după ce toate olimpiadele au fost anulate în acest an din cauza pandemiei. La concurs vor participa circa 15.000 de elevi de la clasa a V-a până la clasa a XII-a. Pentru etapa următoare însă vor merge mai departe doar elevii de la clasele a VII-a – a XII-a. Proba se va desfășura online, pe o platforma unică la nivel național, iar elevii vor fi supravegheați video pe toată durata celor trei ore pe care le au la dispoziție.

Elevii au avut termen până pe 12 martie să se înscrie pe platforma olimpiadei, olimpiada.viitoriolimpici.ro. Toate regulile privind înscrierea și crearea unui cont de elev sau de profesor, aici.

Ulterior a fost organizată o simulare pentru a testa platforma, pe 15 martie, iar joi, pe 18 martie, de la ora 19.00 va fi organizată încă o simulare, anunță SSMR pe pagina de Facebook.

Recomandarea organizatiorilor pentru elevii participanți: Să își cunoască datele de autentificare (sa fie sigur ca se poate autentifica). Dacă este posibil să se conecteze cu 15 minute înainte și să intre în testul care o să apară de la ora 10:00. O sa aibă timp de lucru 3 ore (incluzând și eventuale probleme tehnice). Trebuie sa aibă microfonul și camera pornită pe toată durata probei. Să se asigure că nu lasă intrebări fără răspuns și să transmită când termină testul.

Ca urmare a problemelor cu frauda descoperite în prima etapă, despre care profesorul Radu Gologan, președintele SSMR a vorbit într-un interviu pentru HotNews.ro, pe 6 martie regulamentul olimpiadei a fost modificat astfel:

* Etapa a II-a se va desfășura online pe platforma ONGM cu supraveghere video obligatorie. Aceasta se va organiza prin sesiuni locale pe google meet, zoom, teams etc la nivelul fiecărui județ (filială/centru de examniare) prin împărțirea în grupuri de câte 20-30 de elevi. Sesiuni pot fi organizate și de către profesorii elevilor calificați.

Neparticiparea la aceste întâlniri sau nedeschiderea camerei sau microfonului va duce la descalificarea elevului. În timpul probei elevii nu vor folosi telefoane sau căști. În cazul în care supravegherea nu este făcută centralizat, ci de profesorii elevilor participanți, aceștia vor pune la dispoziția comisiei județene/ filialei link-ul pentru a putea verifica supravegherea.

* Dacă există suspiciuni de fraudă, comisia națională va numi comisii locale care vor organiza reexaminări (pe bază de interviu pe google meet, zoom, teams etc.), ale elevilor implicați. În condițiile în care frauda este dovedită sau dacă rezultatul obținut în urma interviului este mult sub cel de la testul online al etapei a doua, elevii vor fi descalificați și nu vor mai avea drept de participare la olimpiada gazetei în următorii ani. De asemenea ei nu vor mai primi eventualele medalii SSMR decernate în competițiile viitoare.

Calificarea în etapa a III-a se va face după următoarele reguli:

  • Se califică în etapa a III-a 70-80 de elevi din fiecare clasă. În cazul în care sunt mai mulți elevi la egalitate pe ultimele punctaje care asigură calificarea, numărul celor calificați poate crește, dar nu mai mult de 100 de elevi. În care în care numărul acestora este mai mare de 100, se vor organiza baraje (sub formă de interviu sau din nou online pe platforma ONGM).
  • Se va califica direct din fiecare județ/sector elevul care a obținut cel mai mare punctaj, cu condiția ca acesta să fie de cel puțin 50% din punctajul maxim dar mai mare sau egal decât punctajul elevului clasat pe locul 100 în clasamentul național. În cazul în care sunt elevi la egalitate (cu punctajul cel mai mare, comisiile locale vor organiza baraje pentru departajare.
  • Ceilalți elevi calificați, nu mai mulți de 100, vor fi aleși în funcție de clasamentul național.
  • Comisia națională poate decide calificarea directă a unor elevi care nu au obținut punctaj de calificare dar au obținut premii la olimpiade și concursuri internaționale importante (IMO, BMO, BMOj, RMM, EGMO etc).

Din regulamentul original privind etapele următoare:

  • La aceasta etapă (a III-a) vor participa doar elevii claselor VII-XII. Elevii din clasele a V-a și a VI-a vor fi premiaţi la nivel naţional de SSMR după rezultatele obţinute la etapa a II-a. Filialele pot organiza independent etapa finală pentru a V-a și a VI-a tot online dar la nivel local.
  • Etapa a III-a se va desfășura cu participare fizică efectivă în centre universitare (București, Baia-Mare, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova, Constanța) la mijlocul lunii aprilie, în funcție de evoluția medicală în țară. Elevii calificați la etapa locală, vor fi înscriși în centre în funcție de județul de proveniență. Proba va consta în 4 probleme, după formatul obișnuit al olimpiadelor naționale. Timp de lucru 3 ore.
  • Proba va fi urmărită video iar copiile scanate ale rezolvărilor vor fi încărcate de către organizatori pe platformă, imediat după concurs.
  • Comitetul de organizare va anunța din timp o formă de desfășurare online, daca situația pandemică nu permite prezența fizică a elevilor.
  • Corectura se va face online de o Comisie Națională de Evaluare (numită de către Comitetul de Organizare), în prima săptămână după probă. Platforma de concurs va genera în prealabil coduri pentru fiecare elev, astfel încât la evaluare numele și proveniența elevilor să nu fie cunoscute.
  • Comitetul Științific va rezolva eventualele contestații și va propune Comitetului de Organizare validarea rezultatelor, inclusiv calificări pentru etapa de selecție.

Etapa a IV-a (selecția loturilor)

  • În funcție de rezultatele de la faza finală, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de la clasele VII-VIII (eventual și clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa la București la două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale.
  • Costurile de deplasare și ședere în București vor fi suportate de către școlile din care provin elevii sau de către părinți. Dată fiind situația pandemică, în situații excepționale, SSMR va putea deconta cheltuielile unor elevi, pe baza unei cereri prealabile.
  • Observație. Comitetul Ştiințific va putea decide acordarea de wild-carduri, pentru maximum 10 elevi care nu au obținut calificarea dar au obținut medalii la ultimele două ediții ale Olimpiadelor Internaționale sau Balcaniadelor.

Gologan, după prima etapă a Olimpiadei: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”

La câteva zile după prima etapă a olimpiadei, profesorul Radu Gologan s-a declarat „revoltat” de fraudele descoperite. Fostul coordonator al lotului de olimpici a vorbit despre cazul unui părinte din București care contestă public corupția și a participat cu copilul său la protestul din 10 august, dar care i-a cerut meditatorului copilului său să îi rezolve exercițiile de la olimpiadă. Gologan a declarat pentru HotNews.ro că, în opinia lui, soluția este una drastică – trecerea acelui copil pe o listă neagră pentru toată viața în privinta concursurilor organizate de Societatea de matematică.

„Nu este posibil ca o mamă să stea lângă un copil la o olimpiadă pe care o facem noi ca să salvăm o tradiție, și când este rugată online, pentru că se vede că stă acolo, să spună că nu pleacă, pentru că nu face altceva decât să îi explice problema”, a declarat Gologan pentru HotNews.ro.

„Sunt destul de revoltat. Uitați-vă – părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție. Este incredibil. Eu sunt de principiu că trebuie luate măsuri drastice. Cel puțin din punct de vedere al Societății, dacă pe un copil îl dovedim că este corupt sau părintele l-a ajutat, soluția este drastică – nu va mai avea acces la nicio competiție a societății cât va trăi el. Îl punem pe listă neagră, indiferent că va ajunge mare universitar. Va avea această patalama. Părintele trebuie să își asume ceea ce face, iar copilul trebuie să înțeleagă, chiar dacă este clasa a cincea”, a spus acesta.

Profesorul estima atunci că circa 10% din cazurile de la olimpiadă sunt cu comportament neetic, 2-3% fiind dovedite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro