Sari direct la conținut

​Societatea 5.0. Cum vrea Guvernul PNL-PSD-UDMR ca România să semene cu Japonia în ceea ce privește digitalizarea

HotNews.ro
Societatea 5.0 in Japonia, Foto: Guvernul Japoniei
Societatea 5.0 in Japonia, Foto: Guvernul Japoniei

​Deși România a ajuns pe ultimul loc în UE la digitalizarea economiei, Guvernul PNL-PSD-UDMR vine cu o propunere inedită în programul de guvernare: să urmăm exemplul Japoniei și să demarăm eforturile pentru crearea Societății 5.0, în care „sistemele cyber-fizice vor deveni indispensabile în viața cotidiană a ființelor umane”. În Societatea 5.0 noile tehnologii sunt folosite pentru a rezolva probleme sociale (scăderea natalității ori îmbătrânirea populației), de mediu ori energetice.

Cum își propune Guvernul PNL-PSD-UDMR să treacă la ‘societatea super-inteligentă’: Vorbe multe, idei puține

  • „Economia și societatea umană a anului 2021 se află la granița unei noi revoluții fundamentale, de tipul revoluției neoliticie, revoluției industriale și revoluției informaționale. Este vorba despre revoluția care are în centrul său sistemele cyber-fizice și modul în care acestea vor deveni ubicue și indispensabile în viața cotidiană a ființelor umane. (..) Astfel, urmând exemplul oferit de Japonia, și urmărind saltul peste anumite etape intermediare, făcut posibil astăzi de noile tehnologii, ieftine și arhi-disponibile, propunem demararea, și în România, a eforturilor concertate pentru crearea Societății 5.0.
  • Societatea 5.0 sau ‘societatea super-inteligentă’ este societatea viitorului, o societate centrat[ pe nevoile individului, care armonizează rezolvarea problemelor sociale cu dezvoltarea economică și permite o viață activă și confortabilă pentru toți cetățenii. Implicit, și strâns atașat acestei definiții, este faptul că dezideratele Societățuu 5.0 nu se pot atinge decât prin introducerea de noi tehnologii în economie și viața cotidiană, capabile să rezolve problemele seculare sau milenare care se subînțeleg inclusiv din lista Scopurilor pentru o Dezvoltare Durabilă ale ONU”, se arată în noul program de guvernare PNL-PSD-UDMR.

‘Crearea societății 5.0’, mai spun autorii programului de guvernare, ‘va fi un proces multi-anual de vaste dimensiuni și inimaginabilă complexitate, deci nu putem accepta ca procesul definirii și implementării acesteia să fie unul prescriptiv, ci să se bazeze pe ample consultări și pe un larg consens public. În acest spirit, propunerile care urmează au scopul unei simple liste inițiale, care să pornească dezbaterea și să stabilească pașii pe termen scurt și mediu.

De îndată ce implementarea acestui document programatic strategic va demara, un consiliu multi-stakeholder va fi stabilit pentru a valida și augumenta primii pași și a asigura continuitatea cu eforturile deja întreprinse pe baza Strategiei Naționale pentru Agenda Digitală a României 2020, precum și pentru a elabora și dezbate un plan de acțiune în perioada 2021-2030.”

Noua Coaliție de Guvernare spune că în linii mari, primii pași pentru atingerea dezideratelor Societății 5.0 ar fi închiderea unor probleme ce țin de digitalizare, dezvoltarea unor sectoare precum e-sănătate, e-guvernare, e-educație ori competențele digitale ale populației. Focusul, spun autorii programului de guvernare, ar trebui să fie pe trei obiective principale în domeniul transformării digitale a UE, respectiv:

  • I. Tehnologie în beneficiul utilizatorilor
  • II. Economie echitabilă și competitivă
  • III. Societate deschisă, democratică și durabilă.

Nu este clar mai departe ce măsuri concrete vizează cei care au făcut acest program de guvernare și ce legătură ar avea acestea cu Societatea 5.0.

Astfel, se vorbește de o ‘direcție prioritară I. Dreptul la intimitate online (online privacy)’, fiind enumerate două măsuri:

1. Sprijin pentru respectarea GDPR oferit IMM-urilor

-descriere: grant-uri pentru IMM care lucrează cu date cu caracter personal ]n sistem informatic, pentru contractarea de consultanță de specialitate GDPR

– coordonare: hub-urile digitale regionale

– sursa de finanțare: mix de fonduri europene (Europa Digitală, POCIDIF, PNRR)

2. Adoptarea ePR (n.a Regulamentul privind confidențialitatea electronică) și sprijin pentru respectarea ePR

– descriere: asigurarea operaționalizării ePR în România, inclusiv prin legislație secundară, după caz

– grant-uri pentru IMM-uri pentru sprijin în determinarea intrării sub incidența ePR

– grant-uri pentru IMM-uri pentru sprijin în intrarea în legalitate relativ la ePR

coordonare: autorități de management regionale, în colaborare cu hub-urile digitale regionale

sursa de finanțare: mix de fonduri europene

Apoi se vorbește de o ‘Direcție prioritară II. Combaterea abuzurilor online și ăntărirea democrației’, în care sunt trecute ca măsuri:

3. combaterea formelor de violență online (cyber-bullying) și a incitării la violență

4. combaterea pornografiei infantile

5. Combaterea știrilor false (fake news) etc.

De notat că în afară de acest capitol legat de Societatea 5.0, noul program de Guvernare PNL-PSD-UDMR se aseamănă foarte mult cu vechiul program de guvernare PNL-USR-UDMR.

Societatea 5.0 – viziunea Japoniei cu privire la următorul pas în evoluția umană

Click pentru a deschide

Societatea 5.0 este viziunea Japoniei cu privire la următorul pas în evoluția umană după societatea 1.0 (vânătoare-cules), societatea 2.0 (agrară), 3.0 (industrială) și 4.0 (informațională), în care noile tehnologii precum internetul lucrurilor, robotica, inteligența artificială, big data sunt folosite pentru a rezolva probleme sociale (scăderea natalității ori îmbătrânirea populației), de mediu ori energetice.

Într-un Ghid legat de modul cum vede Societatea 5.0, Guvernul Japoniei dă ca exemplu problemele din sănătate, Japonia confruntându-se în prezent cu o societate îmbătrânită. Țara suferă de creșterea cheltuielilor și a cerințelor medicale și de securitate socială pentru îngrijirea bătrânilor.

Soluțiile propuse de Societatea 5.0:

  • – Conectarea și partajarea de informații între utilizatorii, inclusiv de date medicale, tratamente și dosare de îngrijire medicală.
  • – punerea în practică a serviciilor de îngrijire medicală la distanță
  • – folosirea inteligenței artificială și a roboților la îngrijirea medicală

VEZI AICI VIZIUNEA GUVERNULUI JAPONIEI CU PRIVIRE LA SOCIETATEA 5.0

Topul celor mai digitalizate economii și societăți: Romania a ajuns pe ultimul loc în UE în 2020

Click pentru a deschide

Romania a căzut anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în topul privind economia și societatea digitală (DESI), care abordează cinci domenii cheie: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale, se arată în raportul DESI 2021 publicat vineri, 12 noiembrie, de Comisia Europeană. Anterior, România se afla pe penultimul loc în UE, având rezultate mai bune decât Grecia și Bulgaria.

În topul de anul acesta al celor mai avansate economii și societăți digitale se află Danemarca, Finlanda și Suedia, urmate de Irlanda, Malta și Estonia. La polul opus sunt România, Bulgaria și Grecia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro