Sari direct la conținut

Solvabilitatea firmelor de asigurări din România va fi evaluată independent în acest an

HotNews.ro
Sediul ASF, Foto: AGERPRES
Sediul ASF, Foto: AGERPRES

ASF și Autoritatea Europeană privind Asigurările și Pensiile Ocupaționale (EIOPA) au convenit cu privire la un program de evaluare independentă în 2020 a sectorului de asigurări din România prin exercițiul de evaluare a activelor și pasivelor (Balance Sheet Review), proiect cu un buget de 300.000 de euro (fără TVA) potrivit unui document guvernamental consultat de HotNews.ro.

  • „ASF va suporta din bugetul său costul privind consultantul pentru agregarea datelor și monitorizarea aplicării metodologiei, iar societățile de asigurare vor acoperi costul auditului ce va fi realizat de către auditori specializați, selectați de către ASF si EIOPA. Rezultatele exercițiului de evaluare a activelor și pasivelor 2020 vor conduce la adoptarea de măsuri de supraveghere, inclusiv în ceea ce privește adecvarea capitalului, termenele impuse societăților de asigurare participante pentru implementarea măsurilor impuse, precum și modul de monitorizare a conformării societăților de asigurare participante cu măsurile impuse.”, se arată în documentul guvernamental consultat de HotNews.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) și Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) au anunțat luna trecută că vor demara exercițiul de evaluare a activelor și pasivelor pentru sectorul asigurărilor din România, în al doilea semestru al anului 2020.

Exercițiul a fost amânat anterior, având în vedere circumstanțele speciale generate de pandemia de COVID-19. Noua dată de referință pentru activele și pasivele auditate este 30 iunie 2020 iar exercițiul va fi lansat în al doilea semestru al anului 2020. Guvernanța exercițiului, măsurile de monitorizare și utilizarea de consultanți/auditori independenți vor rămâne neschimbate, urmând să se asigure ajustările necesare privind calendarul exercițiului.

Evaluarea independentă a activelor și pasivelor rămâne o prioritate pentru a spori transparența privind solvabilitatea și poziția financiară a societăților de asigurare din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro