Sonda spațială Peregrine trimisă către Lună are probleme tehnice serioase
Sonda spațială Peregrine, pusă de racheta Vulcan luni dimineață pe traiectoria către Lună are probleme tehnice care ar putea însemna că misiunea va eșua. Cei de la compania Astrobotic vorbesc despre o „anomalie” și spun că vor reveni cu mai multe date. Sonda cântărește 1,2 tone și are 20 de instrumente științifice.
BBC scrie că această problemă constă în faptul că panourile solare ale sondei nu mai stau îndreptate în mod stabil către Soare, iar dacă bateriile nu se încarcă și dacă sonda nu mai are energie, misiunea gândită să țină peste 45 de zile nu va avea cum să mai continue. Echipa tehnică de la sol încearcă să rezolve problema.
Despre anomalie a scris într-o postare și compania Astrobotic.
Racheta Vulcan a fost lansată la ora locală 2.18, de la Cape Caneveral (ora 9.18 în România), iar 50 de minute mai târziu, sonda Peregrine s-a desprins de rachetă, pentru a-și continua pe cont propriu lunga călătorie.
Misiunea este ca sonda să ajungă pe suprafața Lunii la data de 23 februarie și ar fi pentru prima oară când americanii reușesc asta în 51 de ani. Misiunea NU are echipaj uman.
Racheta a pus luni pe „drumul” către Lună sonda de aterizare Peregrine, care a fost dezvoltată de Astrobotic, un start-up care a primit contractul de la NASA pentru a duce pe suprafața Lunii material științific. Contractul este de 108 milioane dolari, iar sonda ar trebui să aselenizeze într-o regiune numită Sinus Viscositatis (Golful Vâscozității).
Oamenii speră ca pe viitor trimiterea unor încărcături pe Lună să devină ceva obișnuit și să se întâmple foarte des.