Sari direct la conținut

Sondaj BNR: bancherii cred ca pretul locuintelor se va reduce si in T4

Businessday.ro

BNR a publicat astazi rezultatele ultimului sondaj trimestrial privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, sondaj care a fost realizat pe un esantion de 10 banci alese in functie de cota de piata. Mai jos trei dintre concluzii:

– cererea populatiei pentru creditele imobiliare a continuat sa se deterioreze in T3/2010, in conformitate cu asteptarile anterioare ale bancilor, revenirea in teritoriul pozitiv fiind anticipata pentru T4/2010 de aproximativ 20 la suta dintre banci (in procent net*). De asemenea, in proportie covarsitoare, bancile au considerat ca pretul locuintelor va continua sa scada si in T4, marcand cel de-al noualea trimestru consecutiv de scaderi, click aici pentru detalii.

– la nivel agregat, cererea de credite din partea companiilor a fost in T3/2010 in scadere fata de T2/2010. Pentru T4/2010 bancile preconizeaza o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite, cu o amplitudine mai mare pentru creditele pe termen lung, detalii aici.

– conform raportarii bancilor, nivelul LTV (loan to value) pentru creditele aflate in sold la T3/2010, garantate exclusiv cu ipoteci, se situeaza la 79 la suta. In cazul creditelor nou acordate in T3/2010, bancile au avut o atitudine mai precauta, acelasi indicator fiind de 69 la suta. Estimarea pentru pierderea in caz de nerambursare aferenta creditelor care au intrat in stare de nerambursare in T3/2010 este de 33 la suta.

Intregul raport poate fi descarcat de aici (sectiunea “Analize”).

*Nota: procentul net reprezinta diferenta dintre procentul bancilor care au raportat cresterea cererii de credite si procentul bancilor care au raportat scaderea acestora. Un procent net pozitiv semnaleaza ca o proportie mai mare de banci a raportat cresterea cererii de credite, in timp ce un procent net negativ presupune ca o proporţie mai mare de banci a raportat scaderea cererii de credite. Procentul net este calculat tinandu-se cont de cota de piata a bancilor respondente.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro