Sari direct la conținut

Sorina Pintea despre "plicul" din spitale: Nu va dispărea dintr-odată, a fost prea încetățenit

HotNews.ro
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES
Sorina Pintea, Foto: AGERPRES

Fenomenul mitei din spitale „nu va dispărea dintr-odată”, din cauză că „a fost prea încetățenit în conștiința tuturor”, a afirmat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea, răspunzând întrebării unui jurnalist pe tema „pacienților sub acoperire” pe care a anunțat că îi va trimite în spitale pentru a identifica angajații care condiționează actul medical. Ministrul Sănătății le recomandă pacienților cărora li se cere șpagă în spitale să anunțe imediat conducerea unității medicale.

„Citeam undeva un titlu: ‘Ministrul Sănătății nu poate rezolva problema (șpăgii – n.red.). Sigur că nu pot să rezolv singură problema, pentru că legislație avem, avem și soluții pe care spitalele trebuie să le aplice, dar avem și reticiența unora de a nu rezolva problema”, afirmă ministrul Sănătății.

Sorina Pintea mai spune că „acest fenomen se va diminua în timp. Deja, din rapoartele pe care noi le avem, se vede o diminuare a acestui fenomen, dar nu va dispărea așa dintr-odată. A fost prea încetățenit în conștiința tuturor. Da, există încă acest fenomen în spitale.”

„Avem acele rapoarte pe care le facem la chestionarele de feedback și care sunt postate pe site-ul ministerului și acolo se observă o diminuare a procentului de la o lună la alta de pacienți nemulțumiți. Eu în general mă uit la chestiunile negative, așa-zis negative, la cum evoluează sau involează”, a adăugat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea spune că, cel mai probabil, motivele diminuării fenomenului sunt creșterea salariilor din sistem și teama de eventuale sancțiuni.

Spitalele de urgență se află, în general, în topul mitei, deoarece fluxul de pacienți este aici mai mare și sunt mai multe specialități medicale, potrivit ministrului Sănătății: „În spitalele de urgență sunt foarte multe specialități, este mult personal medical. Categoric nivelul va fi mai mare față de un spital municipal sau orășenesc, de aceea, iar numărul de pacienți care intră în aceste spitale este foarte mare, de aceea în acel clasament, categoric întotdeauna vor fi aceste spitale mari.”

Mii de pacienți din toată țara au dat șpagă personalului medical, la solicitarea angajaților din spitale. Este concluzia unui raport realizat de firma de audit Anti-Bribery Synergy în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătății. Raportul a fost realizat pe baza răspunsurilor pacienţilor a 352 de spitale din întreaga ţară. Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul Județean de Urgență din Brăila și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan din Capitală ocupă primele 3 locuri în clasamentul spitalelor unde personalul medical a solicitat mită de la pacienți. Top 10 este completat de Spitalul Clinic Filantropia, Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic Al. Trestioreanu, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandru Rusescu (toate din București), Spitalul Județean de Urgență din Ploiești și Spitalul Județean Argeș.

Raportul realizat de Anti-Bribery Synergy se bazează pe răspunsurile oferite de pacienții a 352 de unităţi medicale din întreaga ţară la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?” În total, au fost primite 3.800 de răspunsuri afirmative. Anti-Bribery Synergy este un organism acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001. Topul mitei din spitalele românești a fost realizat de Anti-Bribery Synergy în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România.

Citește pe larg aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro