Sari direct la conținut

Stai 8 ore pe scaun la birou? Ce poți face pentru a evita pericolele la care te expui. O discuție cu un fizioterapeut VIDEO

HotNews.ro
La cafea cu Alexandru Ilie - fizioterapeut , Foto: Hotnews
La cafea cu Alexandru Ilie - fizioterapeut , Foto: Hotnews

Mulți lucrăm la birou și, mai mult, nici nu stăm corect pe scaun. Dacă stăm multe ore pe zi fără să facem anumite exerciții simple, ne punem sănătatea în pericol. Pot să apară probleme foarte mari unele dintre ele venind „pe nesimțite”, cum spune și Alexandru Ilie, de profesie fizioterapeut. În final, ne este afectată propria productivitate.

În cadrul discuției „La cafea” am abordat diverse subiecte și exerciții foarte simple (unele chiar pe scaun) pentru a combate hernia de disc, cifoza, sindromul tunelului carpian (mai ales pentru cei care stau mult în fața calculatorului, ca IT-știi ori contabilii). Am mai discutat despre prezenteism, cum stăm corect pe scaun și multe alte lucruri.

Aveți mai jos subiectele principale de discuție, iar pentru a veni în ajutorul vostru, am făcut o împărțire pe timp ca să ajungeți exact la subiectul care vă interesează.

“Trebuie să ne învățăm să încordăm fundul foarte des, când suntem la birou. Adică să încordăm fesierii în timp ce stăm cu fundul pe scaun (vezi exemplu în video). Strânge puțin din fund de 20-30-50 de ori pe zi: 10 reprize de 5-10 repetări”, a spus fizioterapeutul Alexandru Ilie.

Potrivit acestuia, important este ca fesierii să aibă un tonus optim pentru că ei sunt responsabili de poziționarea pelvisului.

  • „În momentul în care ei sunt slabi, pelvisul se rotește spre înainte când mă ridic în picioare și astfel se accentuează și mai mult acea curbură lombară. Apare hiperlordoză lombară. Avem o presiune prea mare în aparatul terminal lombar care conduce la apariția fenomenului de tip hernie”.

Vezi în interviu ce lucruri simple mai poți face.

0:00 Intro

0:24 Cum se stă normal pe un scaun?

1:24 Ce probleme poate să creeze statul prelungit pe scaun

1:57 Ce crede creierul când stăm pe scaun

2:25 Cum apar varicele

4:00 Dacă muncești 10 minute pe oră în picioare poți slăbi?

5:28 O aplicație îți poate reaminti să te ridici de pe scaun

6:00 Ce este educația prin entertainment

7:00 De ce avem dureri mari pe coloană și picioare când mergem în city break

11:30 Ca să pot alerga, trebuie să-mi dea cineva acceptul?

14:00 Care este cea mai bună poziție? Următoarea!

14:20 Cât de mult ajută un gym ball dacă lucrezi mult la birou și cât timp

18:30 Nu este bine să stai pe scaun la un unghi de 90 de grade. De ce? Ce unghi este bun? 100-105 grade pe spate.

19:50 De ce au cifoză așa de multe persoane? Ea așa apare, pe nesimțite, fiind o deficiență posturală extrem de perversă.

22:16 Ce probleme generează cifoza

26:00 Cum este mai bine să porți un rucsac care are o greutate mare

26:50 Se mai poate face ceva dacă ai cifoză?

31:00 Ce să faci dacă ai semne de hernie de disc, cum ne afectează scrollingul (pe telefon) sănătatea și ce e de făcut. Câteva lucruri simple

38:00 Atenție la unele sfaturi cu privire la modul în care poți evita hernia de disc purtând un brâu țărănesc. Poate produce slăbiciune musculară.

41:30 Ce ar trebui să facă oamenii să nu ajugă la hernie de disc și alte afecțiuni. Ce fel de exerciții – câteva exemple

43:30 Atenție la sindromul de tunel carpian pentru cei care lucrează mult în fața calculatorului. Câteva exerciții simple de făcut oricând, fără efort.

45:40 Ce este prezenteismul și cum afectează asta companiile

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro