Sari direct la conținut

Statul roman nu a recuperat nici un leu din afacerea FNI, dar a platit sute de milioane de lei despagubiri

HotNews.ro

Dosarul deschis in 2008 de AVAS pentru recuperarea banilor de la FNI este blocat din 2009 din cauza procesului de insolventa deschis de compania SOV Invest, administratorul fondului. Prin acest proces, statul ar fi urmat sa recupereze banii pe care ii plateste si in prezent pagubitilor FNI. O estimare a AVAS din 2009 arata ca statul roman a platit despagubiri de 285 milioane de lei. Estimarile recente arata ca statul ar urma sa platesca nu mai putin de 300 milioane de euro despagubiri pentru afacerea FNI, afacere pentru care Nicolae Popa a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, iar Sorin Ovidiu Vantu este arestat preventiv pentru ca l-a ajutat pe acesta sa se sustraga pedepsei.

De ce plateste statul roman pentru FNI

Statul plateste despagubirile catre fostii investitori FNI pentru ca afacerea pentru care au fost condamnati la inchisoare Ioana Maria Vlas si Nicolae Popa a fost garantata de catre CEC in anul 1999. In acest sens exista si un contract invocat in procese. Instanta a dispus obligarea AVAS la plata despagubirilor catre investitorii FNI conform prevederilor Sentintei Civile nr. 13732/17 decembrie 2004, astfel cum a fost modificata prin decizia Civila nr.203/ 11 aprilie 2006, pronuntata de tribunalul Bucuresti – Sectia a VI-a Comerciala in Dosarul nr. 5079/2001 in baza Contractului de Fidejusiune/Cautiune nr. 2205/1042/6 decembrie 1999, incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, si a Legii nr. 333/2001.

In anul 2005, CEC a fost scoasa din aceasta afacere si, in baza unui act normativ, paguba a fost mutata la AVAS, care si in acest moment despagubeste fostii investitori FNI. Detalii aici (http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1203791-cec-scoasa-din-scandalul-fni-pentru-vinde-mai-bine.htm)

Situatia platilor

Statul roman – prin AVAS – a incercat din 2008 sa recupereze paguba produsa de FNI. Avocatii care au reprezentat statul roman au explicat ca este vorba de o actiune in regres, adica un proces prin care s-a incercat recuperarea banilor dati de AVAS catre pagubitii FNI. In urma acestui proces banii trebuie recuperati de la FNI, respectiv de la SOV Invest SA – compania care a administrat fondul.

Potrivit sistemului Ecris al Tribunalului Bucuresti, dosarul 33768/3/2008 este suspendat. „Procesul este suspendat pentru ca SOV Invest SA a demarat procedura de insolventa, astfel ca potrivit legii cauza se suspenda pana la solutionarea insolventei”, a declarat petru HotNews.ro avocatul Tudor Pop, care s-a ocupat de acest caz. Potrivit unui document AVAS, statul roman a mai platit si 12.000 de euro onorarii pentru avocati.

Insolventa SOV Invest a fost decisa de Tribunalul Bucuresti in 2009. Potrivit deciziei magistratilor, Fineco Insolvency SPRL a fost desemnata drept lichidator judiciar al SOV Invest. Odata deschisa procedura insolventei, potrivit legislatiei, a fost suspendat procesul prin care statul incerca sa recupereze bani platiti pagubitilor de la FNI.

Potrivit Registrului Comertului, in cazul insoventei SOV Invest s-au emis 14 acte si decizii. Ultimele decizii ale lichidatorului judiciar au fost inregistrate in iulie anul acesta. Vezi aici istoricul insolvetei asa cum apare publicat in buletinul insolventei. Detalii despre insolventa SOV Invest pot fi gasite aici. Cert este ca pana in acest moment statul roman nu a recuperat nici un ban din afacerea FNI.

Cat plateste statul pagubitilor FNI

Potrivit datelor publicate de AVAS, ultima contabilizare a sumelor platite de stat in contul afacerii FNI se ridica la 285 milioane de euro. Aceasta estimare a fost publicata in octombrie 2009 de catre AVAS. Aceasta suma a fost platita in urma a 13 sentinte judecatoresti de care au beneficiat peste 11.000 de pagubiti FNI. Detalii aici. HotNews.ro a solicitat AVAS o situatie actualizata a sumelor platite. Reprezentantii institutiei au mentionat ca vor prezenta aceasta situatie actualizata in zilele urmatoare.

Romanii care au investit in FNI si au ramas fara bani s-au adresat in anii 2000 justitiei pentu a-si recupera banii. S-au creat si cateva asociatii, precum ANI FNI, si asociatii locale care au initiat actiuni in instante, actiuni cormerciale sau penale. Prima decizie in cazul pagubitilor FNI a fost emisa de instante in 2004, cand suma care trebuia platita de stat pagubitilor FNI era de 128 de milioane de lei. Aceasta suma s-a indexat constant in fiecare an.

In 2007 AVAS a inceput sa faca si plati catre pagubiti. In acest moment, estimarile prezentate in presa arata ca suma totala pe care urmeaza statul sa o plateasca ar fi 300 de milioane de euro. Potrivit publicatiei Capital.ro situatia despagubirilor in cazul FNI este destul de incurcata. Publicatia noteaza si ca sunt cazuri in care unii pagubiti au reusit sa primeasca despagubirile din partea statului de doua sau de trei ori. Detalii despre acest aspect aici.

Sumele pe care statul roman le va plati ar putea sa fie mult mai mari pentru ca unii dintre pagubitii FNI, nemultumiti de deciziile instantelor romanesti, s-au adresat deja la CEDO. Acesta este si cazul Asociatiei Nationale pentru Protectia Investitorilor, care reprezinta 15.000 de pagubiti FNI. Reprezentantii asociatiei au explicat pentru HotNews.ro ca au demarat deja o actiune la CEDO impotriva statului roman in urma deciziilor date de instantele din Romania. Acestia au mai explicat ca de 15 luni asteapta publicarea unei sentinte in cazul FNI.

Si alte asociatii locale din Braila sau Timis, care reprezinta cateva mii de fosti investitori ai FNI, au demarat aceleasi proceduri de sesizare a CEDO. Trebuie insa mentionat si faptul ca numarul pagubitilor FNI a fost estimat la 300.000 de persoane, din acestia doar putin peste 11.000 au reusit sa isi recupereze banii investiti in FNI.

Cazul FNI in economia dosarului Vantu-Popa

Dosarul FNI este mentionat si este folosit ca argument in motivarea arestarii preventive a lui Sorin Ovidiu Vantu. Mai exact, Vantu este acuzat ca l-a ajutat cu sume de bani pe Nicolae Popa pentru a se sustrage unei pedepse de 15 ani inchisoare, pedeapsa data de instantele din Romania exact in cazul FNI. Relevante in acest sens sunt si urmatoarele pasaje din motivarea judecatorului care a decis pe 10 septembrie arestarea preventiva a lui Vantu:

– Favorizarea unui infractor condamnat la 15 ani inchisoare pentru savarsirea unor fapte ce au prejudiciat paturi largi de populatie dovedeste o periculozitate deosebita a celor 3 inculpati favorizatori si justifica o masura preventiva severa.

– Scopul final urmarit de coinculpati si anume evitarea unei eventuale trageri la raspundere penala in legatura cu faptele pentru care a fost condamnat Popa Nicolae.

– Factorii de natura sociala rezultati din infractiunea grava pentru care a fost condamnat Popa Nicolae si care a cauzat prejudicii grave sistemului financiar-bancar din Romania si la sute de mii de oameni, prejudiciul fiind de ordinul miilor de miliarde, fapte notorii, cunoscute in spatiul public drept cazurile FNI si FNA.

Prin sentinta penala nr. 423/20.03.2007 a Tribunalului Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr. 2098/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (cunoscuta sub numele de „dosarul FNI”), Nicolae Popa a fost condamnat la pedeapsa de 15 ani inchisoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro