Sari direct la conținut

Statul roman: prea gras sau prea hot? Andreea Paul-Vass si Codrin Scutaru au discutat online cu cititorii

HotNews.ro

Motivul principal al taierilor salariale si al reducerilor de personal este hipertrofierea nemaivazuta a statului roman. Traian Basescu vorbeste despre un stat-obez catarat in spatele economiei slabanoage. Dar un studiu al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii pare sa-l contrazica: “Romania nu are un stat prea mare, raportat la marimea economiei ci, dimpotriva, este statul cel mai mic din Europa.” Ambele tabere au statistici in spate, dar concluziile sunt diferite.

  • Cifrele cui reflecta realitatea?
  • Este protectia sociala in Romania excesiva sau prea mica?
  • Sunteti multumit de felul in care taxele platite se reflecta in serviciile aduse cetateanului de catre stat?
  • Care este principala cauza a crizei statului roman: hipertrofierea sa sau coruptia?
  • Statul roman nu reuseste inca sa eficientizeze colectarea taxelor. Prin urmare, avem de-a face cu un stat puternic sau mai degraba cu unul slab? 

O dezbatere online cu cititorii HotNews.ro la care au fost invitati Andreea Paul Vass, consilier personal al premierului Emil Boc, si Codrin Scutaru, consilier in fostul cabinet Tariceanu si membru al echipei care a elaborat studiul amintit mai sus.

​Date statistice:

· Studiul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii afirma ca Romania consuma pentru domeniul social proportia cea mai mica din PIB fata de celelalte tari membre UE, fiind asadar un stat social mic.

· Romania, conform consilierului Andreea Paul Vass, consuma pentru asistenta sociala si bugetari aproape cat media UE, fiind asadar un stat sarac care cheltuie mai mult decat isi permite.

· Romania este una dintre tarile UE cu cei mai multi angajati la stat si, in acelasi timp, una dintre tarile UE cu cei mai putini cetateni salariati.

· Biroul European Anti-Frauda plaseaza Romania printre tarile europene de unde provin cele mai multe suspiciuni de frauda cu bani europeni. Unul din sase ajutoare de handicap din cele 60.000 verificate pana in prezent au fost acordate abuziv.

· Varsta reala de pensionare in Romania este de 54 de ani, unul din sase cazuri fiind pensionari pe caz de boala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro