Sari direct la conținut

Statul roman va evita orice posibil litigiu cu Ispat

Realitatea Romaneasca

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a notificat conducerea Ispat pentru a se prezenta la negocierile din ianuarie prin care acestia din urma trebuie sa renunte la o serie de facilitati primite la privatizare.

Mircea Ursache, presedintele AVAS, recunoaste faptul ca Ispat va trebui sa primeasca altceva in schimbul renuntarii la cele aproximativ 230 de milioane de dolari, ajutorul pe care trebuia sa-l primeasca de la statul roman anii viitori. Mai mult decat atat, chiar el spune ca facilitatile pe care Ispat le va primi trebuie sa nu se incadreze in schema ajutorului de stat.

Comisia Europeana a impus in cadrul negocierilor de aderare ca Romania sa nu mai acorde nici un ajutor de stat in siderurgie incepand cu 1 ianuarie 2005. Situatia e cu atat mai dificila cu cat absolut toate facilitatile acordate Ispat la preluarea Sidex si care se intind pe urmatorii ani trebuie anulate.

Ursache ne-a declarat ca statul roman vrea in acest moment sa evite orice posibil litigiu cu Ispat.

Recent, grupul olandez Ispat a incheiat preluarea companiei LNM Holdings, tranzactie in urma careia si-a schimbat denumirea in Mittal Steel Company. Noua companie este cel mai mare producator siderurgic din lume. Interesant, si oarecum ridicol, este ca, in Romania, Ispat, desi este cel mai mare producator de otel din lume, va mai primi inca un consistent pachet de facilitati de la stat.

Seful AVAS ne-a declarat ca exista foarte multe variante prin care Ispat sa primeasca facilitati care totusi sa nu se incadreze in schema ajutorului de stat. „Depinde ce vor cere si cei de la Ispat”, a mai spus Ursache.

Presedintele AVAS a mai aratat ca rezultatele negocierilor cu Ispat se vor concretiza in „singurul document cu putere de lege incheiat prin acordul partilor”. Este vorba despre actul aditional la contractul de privatizare prin care conducerea Sidex ar urma sa renunte atat la ajutoarele primite la privatizare, cat si la un laminor de la Ispat Siderurgica Hunedoara care are o capacitate de 480.

000 de tone de otel. Actul aditional va aseza piata in concordanta cu cerintele de aderare ale Romaniei la UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro