Sari direct la conținut

STENOGRAME de la PSD Valcea. Cum pregateste o organizatie de partid alegerile: Transportul votantilor si "inventarul" familiilor, "e dezastru" daca nu aducem oamenii la vot​

HotNews.ro
Ion Calea, Foto: AGERPRES
Ion Calea, Foto: AGERPRES

O inregistrare postata pe Youtube dintr-o sedinta a PSD Valcea ilustreaza modul in care organizatia pregateste alegerile europarlamentare din 25 mai. In sedinta din 30 aprilie, presedintele PSD Valcea si al Consiliului Judetean, Ion Calea, le trasa liderilor mai mici din organizatie sarcini precise, printre care si transportul persoanelor care nu se pot deplasa la urne. Inainte de alegeri, PSD-istii trebuie sa stie exact cine si cati vor vota pentru ei in 25 mai, Calea avertizand ca „populatia e necajita” si va fi „dezastru” pentru partid, daca nu va reusi sa aduca lumea la vot.

„Trebuie sa recunoastem ca populatia este necajita, se confrunta cu foarte multe greutati si daca nu actionam prin toate masurile inteligent organizatorice sa aducem lumea la vot, e dezastru. Presedintele organizatiei locale are in mana o lista si in functie de aia organizeaza cu tot ce trebuie, inclusiv aducerea oamenilor la vot, a celor care solicita acest lucru, fiind in varsta si fiind la distante mari, neputand sa se deplaseze spre sectia de votare. Trebuie toate masurile necesare si toate eforturile ca sa putem castiga aceasta batalie deosebit de importanta„, le-a spus Ion Calea liderilor PSD din intregul judet Valcea, in sedinta din 30 aprilie.

Lega 33/2007, privind alegerile europarlanentare, prevede, insa, ca persoanele netransportabile beneficiaza de urna mobila, in conditii stricte de siguranta a votului.

Pentru alegatorii netransportabili, din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea „VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea„, prevede legea.

De asemenea, in sedinta din 30 aprilie, seful PSD Valcea le mai trasa oamenilor sai din judet urmatoarele sarcini „pana duminica, 25 mai, in campania electorala si in ziua alegerilor”:

  • „Cate trei responsabili pe fiecare sectie de votare sunt stabiliti in fiecare localitate care trebuie sa stabileasca la randul lor, in functie de numarul vortantilor, un numar de militanti pentru a avea evidenta tuturor cetatenilor cu drept de vot pe cartiere, blocuri, scari de bloc, sate, catune, cunoasterea pe cat posibil a preferintelor de vot ale fiecarui cetatean, mobilizarea tuturor alegatorilor si simpatizantilor PSD in ziua votului”
  • „Noi, pe sectoarele noastre, inchidem perimetrul sectiei respective. Trebuie sa mergem la fiecare familie sa facem un inventar al membrilor familiei, al optiunilor de vot si o lista nominala a celor care trebuie sa vina la vot”.
  • „Din experienta pe care am acumulat-o, noi stim inainte de 25 mai cine voteaza cu noi exact si stim cate voturi. Dar trebuie sa luam toate masurile ca aceste persoane sa vina la vot”.
  • „Sa facem o adresa catre domnii parlamentari, sa se ocupe de colegiul de care raspund, in asa fel incat sa avem mai multe forte care sa actioneze pentru rezolvarea problemelor destul de grele”.

PSD-istii valceni din ficare localitate a judetului au primit sarcina sa obtina un anumit procent la alegerile europarlamentare, in functie de situatia din localitatea respectiva, social-democratii din comunele cu primari liberali trebuind sa ia minimum 50%. „Desigur, aceste cifre sunt minimale si de aceea va rog sa le depasiti oricat de mult”, le-a mai spus Calea oamenilor sai din judet.

Social-democratii acorda de data aceasta o atentie sporita alegerilor europarlamentare, in speranta ca socialistii europeni vor castiga alegerile si vor domina Uniunea Europeana.

„Nu mai este ce a fost in 2009. Lucrurile s-au schimbat: avem marea sansa sa avem conducere socialista, sociala la conducerea Europei si atunci lucrurile se vor schimba, 70% din legislatia UE se transpune in legislatia Romaniei. Sa va dau un exemplu, pana si micii, daca se pune bicarbonat sau nu, se stabileste acolo”, isi mobilizeaza Ion Calea subalternii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro