Sari direct la conținut

Stephen Hawking sustine proiectul calatoriei interstelare

HotNews.ro
Proxima Centauri, cel mai apropiat vecin al nostru, Foto: ESA/Hubble & NASA
Proxima Centauri, cel mai apropiat vecin al nostru, Foto: ESA/Hubble & NASA

Stephen Hawking sustine un proiect care presupune trimiterea unei mici sonde spatiale catre un alt sistem stelar si care ar urma sa se intample in decurs de o generatie, transmite BBC. Sonda ar urma sa calatoreasca pe o distanta multa mai mare decat a facut-o orice alta sonda lansata pana acum. Programul de cercetare pentru dezvoltarea unei „sonde spatiale” de dimensiunea unui cip de computer, estimat la 100 milioane dolari, a fost lansat de milardarul Yuri Milner, cu sprijinul fondatorului Facebook Mark Zuckerberg.

Calatoria interstelara reprezinta de multa vreme un vis pentru numeroase persoane, insa raman sa fie rezolvate numeroase obstacole tehnologice.

Prof. Stephen Hawking a declarat pentru BBC ca aceasta fantezie ar putea deveni realitate mai devreme decat se crede.

Daca vrem sa supravietuim ca specie, trebuie ca in cele din urma sa ne indreptam catre stele„, a declarat Stephen Hawking.

Astronomii cred ca exista o sansa rezonabila ca o planeta asemanatoare cu Pamantul sa orbiteze una dintre stelele sistemului Alpha Centauri. Dar vom sti mai multe in urmatoarele doua decenii cu ajutorul telecoapelor de la sol si a celor spatiale

Dezvoltarile stiintifice din ultimele doua decenii si viitorul o fac posibila, in principiu, in decurs de o generatie„, a explicat Hawking.

Proh. Hawking sustine un proiect lansat de Breakthrough Foundation a antreprenorului rus Yuri Milner, o fundatie privata care finanteaza initiativele de cercetare stiintifica despre care guvernele cred ca sunt prea ambitioase ca sa le sustina.

Organizatia a adus un grup expert de oameni de stiinta pentru a analiza daca ar putea fi posibila dezvoltarea, in decurs de o generatie, a unei sonde spatiale care sa calatoreasca pana la o alta stea si sa trimita inapoi informatii.

Cel mai apropiat sistem stelar se afla la o distanta de 40 trilioane kilometri. In baza tehnologiei actuale, o calatorie pana acolo ar dura circa 30.000 de ani.

Grupul de experti a concluzionat ca ar putea fi posibila, in baza cercetarii si dezvoltarii, crearea unei sonde spatiale care sa taie diminueze de calatorie la circa 30 de ani.

Trebuie sa spun ca, in urma cu cativa ani, sa calatoresti pana la o alta stea cu asemenea viteza nu ar fi fost posibila„, a declarat Peter Worden, presedintele Breakthrough Prize Foundation si fost director al Ames Research Center al NASA, care conduce proiectul.

Insa grupul de experti s-a gandit ca, datorita dezvoltarii tehnologice, pare sa fie un concept care sa mearga„.

Ideea este de a reduce dimensiunile sondei spatiale pana la marimea unui cip folosit in dispozitivel electronice si de a lansa o mie de astfel de mini-sonde pe orbita Terrei. Fiecare ar urma sa fie dotata cu o vela solara.

Ar fi precum vela de pe o barca – insa ar fi impinsa de lumina, mai degraba decat de vant. Un laser gigant de pe Terra ar da fiecarei sonde un impuls puternic , trimitand-o pe drumul ei cu o viteza de circa 20% din viteza luminii.

Suna ca si cum ar fi ceva de domeniul science-fiction, insa yuri Milner, care a fost numit de parintii sai dupa Yuri Gagarin, crede ca este posibil din punct de vedere tehnic ca in timpl vietii noastre sa fie create astfel de sonde si trimise in alt sistem stelar.

Povestea umana este una a salturilor mari. In urma cu 50 de ani, Yuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns in spatiu. Astazi, ne pregatim pentru urmatorul mare pas – catre stele„, a declarat Milner

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro