Sari direct la conținut

Stere Farmache: Bursele de la Sofia si Bucuresti ar trebui sa se axeze pe crestere si consolidare si abia apoi pe aliante

HotNews.ro

„Pe termen scurt, bursele de la Sofia si Bucuresti ar trebui sa se concentreze mai mult pe crestere si consolidare si abia apoi sa se orienteze spre aliante. Cred ca pe masura ce vom creste si vom atinge o masa critica vom fi dispusi si la cooperari sau aliante”, a anuntat marti, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

In context regional, BVB ocupa in prezent locul patru cu o capitalizare bursiera de 16,7 miliarde euro, dupa bursele din Polonia, Cehia si Ungaria. Bursa de la Sofia ocupa pozitia a saptea cu o capitalizare bursiera de 5 miliarde euro.

In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste piata bursiera, Romania poate opta intre a ramane izolata sau a intra intr-o alianta regionala.

Atat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti cat si Septimiu Stoica, presedintele BVB au anuntat ca mentinerea in afara tendintelor conturate la nivel international nu este o solutie viabila pentru bursele europene emergente.

In context regional, Bursa de la Bucuresti ocupa pozitia a patra in privinta capitalizarii bursiere, dupa bursele din Polonia, Cehia si Ungaria. Astfel, in Polonia capitalizarea bursiera depaseste 84,3 miliarde euro, in Cehia este de peste 28,5 miliarde euro iar bursa din Ungaria are o capitalizare de circa 26,4 miliarde euro.

„Bursa de la Bucuresti are in prezent o capitalizare bursiera de 16,7 miliarde euro iar in perspectiva integrarii europene ne propunem sa ajungem la o capitalizare bursiera de circa 40 miliarde euro, o cifra de afaceri de 50 milioane euro si 300.000 de conturi active”, a declarat marti, Stere Farmache, in cadrul seminarului „Banking on Romania”, organizat la Bucuresti de cotidianul britanic Financial Times si revista The Banker.

Directorul general al BVB considera ca pentru dezvoltarea pietei de capital, Romania are nevoie pe de o parte de o crestere semnificativa atat a nivelului tranzactiilor cat si a capitalizarii bursiere, iar pe de alta parte de o consolidare interna.

In atingerea acestor tinte directorul general al BVB considera un rol important il detine listarea celor mai importante companii romanesti, respectiv cele recent privatizate sau a celor la care statul inca mai are pachetul majoritar de actiuni. Stere Farmache considera ca in prezent sunt 15 companii mari care ar putea fi privatizate cu succes prin intermediul pietei de capital.

Un alt factor ar fi listarea companiilor private, nu mai putin de 50 de firme care si-au inceput activitatea dupa anul 1990. Fondul Proprietatea are de asemenea un rol major.

„Sigur este o institutie noua insa pare sa fie una dintre cele mai importante institutii financiare din Romania si chiar din regiune. Fondul Proprietatea va propulsa categoric bursa”, a declarat Farmache.

Atragerea la bursa a unui nou segment de piata, respectiv a companiilor din domeniul IT ar putea de asemenea intari Bursa de la Bucuresti.

In perioada urmatoare, BVB intentioneaza sa diversifice instrumentele financiare (introducerea de instrumente derivate), sa extinda operatiunile de tranzactionare si sa diminueze costurile operationale pe piata de capital.

In privinta consolidarii interne, unul din principalele obiective este cooperarea cu celelalte institutii, respectiv cu institutiile de credit, cu bancile, cu companiile de asigurari, precum si cu fondurile de investitii si cu fondurile de pensii private.

„In prezent ne axam pe crestere organica si consolidare interna, dar suntem atenti la miscarile din piata, pentru ca la momentul respectiv sa facem pasul corect”, a mai spus Farmache, referindu-se la o posibila alianta sau fuziune.

In luna mai a acestui an, Septimiu Stoica, presedintele BVB, spunea ca bursa romana se va asocia, intr-un fel sau altul, la unul din principalii poli financiari care se vor forma la nivel european. Stoica preciza ca intre alianta si fuziune ar inclina mai mult spre o solutie de mijloc, respectiv crearea unei platforme de tranzactionare comuna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro